Weather Icon

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη – Μιρζογιάν! Στο πλευρό της Αρμενίας τάσσεται η Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη – Μιρζογιάν! Στο πλευρό της Αρμενίας τάσσεται η Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας τις ήδη διατυπωμένες προθέσεις της χώρας μας.

Όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών «η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και σεβασμού και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες που δρουν προληπτικά προλαμβάνοντας ανθρωπιστικές κρίσεις».

Μόλις δύο βδομάδες πριν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωνε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου μεταξύ της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς τα δύο κράτη διεκδικούν τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Μέχρι να υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, βεβαίως, ένας (νέος) πόλεμος (με το Αζερμπαϊτζάν) είναι πολύ πιθανός», είχε προειδοποιήσει ο Πασινιάν.

Τριμερής συμφωνία αμυντικής ενίσχυσης και ασφάλειας

Η σχετική επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Αρμενίας έρχεται ως επιστέγασμα των τριμερών συναντήσεων που έλαβαν χώρα στις 5 Ιουλίου στη Λευκωσία. Οι συζητήσεις αφορούσαν στις ένοπλες δυνάμεις και των τριών χωρών και τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των χωρών υπέγραψαν ένα σχέδιο συνεργασίας για μια σειρά δράσεων που θα πραγματοποιήσουν η μία στο έδαφος της άλλης προς ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειάς τους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία στο πλαίσιο της αμυντικής της ενίσχυσης. Ακόμη, το μεγαλύτερο μέλος του στόλου των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναβαθμίζεται στα πιο σύγχρονα πρότυπα Block 72. Και κυρίως, η Αθήνα παρήγγειλε τουλάχιστον 20 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, ενώ έχει τη δυνατότητα να αγοράσει άλλα 28.

Τον Ιούνιο, η Κύπρος ήταν μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν έγγραφο πρόθεσης για την αγορά γαλλικών αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Mistral. Στις αρχές του 2020, η Λευκωσία φέρεται να υπέγραψε σύμβαση ύψους 240 εκατ. ευρώ για Mistral και πυραύλους Exocet κατά πλοίων.

Στο μεταξύ, φέτος τον Ιούνιο, πηγές από Κύπρο και Ισραήλ, επιβεβαίωσαν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι οι δύο χώρες συζητούν για την πώληση ισραηλινών τανκ Merkava. Η Κύπρος θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα διαθέτει ισραηλινά τανκ, αν η συμφωνία ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά της η Αρμενία λαμβάνει προωθημένα μέτρα για τη διαφοροποίηση των αμυντικών της αγορών και τη μείωση της μεγάλης εξάρτησης από τη Ρωσία. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοριάν, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με “πολλές χώρες” για αμυντικές αγορές. Στόχος της να μειώσει το 94% των “εισαγωγών σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού” της Αρμενίας κατά το διάστημα 2011 – 2020 από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube