BRICS 8 Αυγούστου 2023

Σύνοδος Κορυφής BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ: Η πιο κρίσιμη σύνοδος -Κρίνεται η διεύρυνση του οργανισμού

Σύνοδος Κορυφής BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ: Η πιο κρίσιμη σύνοδος -Κρίνεται η διεύρυνση του οργανισμού

Προ των πυλών η διεύρυνση των BRICS: Το Αύγουστο οι διαπραγματεύσεις και για το νόμισμα – 23 κράτη σε… αναμονή

Το υψηλό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει το καθεστώς των BRICS ως κορυφαίου οργανισμού που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών του Παγκόσμιου Νότου

Την επιθυμία τους να ενταχθούν στους BRICS εξέφρασαν και επίσημα οι ηγέτες 23 χωρών, δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Λάβαμε επίσημες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τους ηγέτες 23 χωρών για την ένταξη στους BRICS. Και ακόμη περισσότερα ανεπίσημα αιτήματα για τις δυνατότητες ένταξης στους BRICS» είπε ο διπλωμάτης.

Μεταξύ αυτών των κρατών ήταν Αλγερία, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιράν, Καζακστάν, Κουβέιτ, Μαρόκο, Νιγηρία, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βενεζουέλα και το Βιετνάμ.

Ο Naledi πρόσθεσε ότι το υψηλό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει το καθεστώς των BRICS ως κορυφαίου οργανισμού που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών του Παγκόσμιου Νότου.

Το 2022, η BRICS ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τον αριθμό των χωρών μελών για να καταστήσει τον οργανισμό πιο ευρύ.
Εκείνη την εποχή τουλάχιστον 19 κράτη εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στο οικονομικό μπλοκ, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, το Ιράν, η Αλγερία, η Τυνησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Όπως είπε ο Νοτιοαφρικανός πρέσβης στη Μόσχα Mzuvukile Maketuka σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, όλα τα μέλη της ένωσης καλωσορίζουν την επέκταση, αλλά είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι τρόποι αποδοχής νέων μελών.
Αυτό το θέμα πρέπει να αποφασιστεί συλλογικά.
Σήμερα στους BRICS ανήκουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, την προεδρία του οργανισμού έλαβε η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής από την Κίνα, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο επόμενο κράτος.
Τον Ιούλιο, το γραφείο του Προέδρου της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής των BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου.
Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov.
Ο Vladimir Putin αποφάσισε να συμμετάσχει μακρόθεν, διά τηλεδιάσκεψης.

Τεράστια μεγέθη

Εφόσον υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, είναι προφανές πως γίνεται λόγος για μια μεγάλη συμμαχία με τεράστια δύναμη και δυναμική που απειλεί ξεκάθαρα να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Δύσης και των ΗΠΑ.
Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα είναι μέλη, τότε έχετε δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο μέσα σε μία συμμαχία (η άλλη χώρα είναι οι ΗΠΑ).
Ήδη η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία είναι όλες μέλη, κάτι που σημαίνει ότι οι τέσσερις από τις επτά μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο, με βάση την έκταση της επικράτειάς τους, που κατέχουν το 30% της στερεάς επιφάνειας της Γης και τους ανάλογους φυσικούς πόρους, σχεδόν το 50% της παραγωγής σιτηρών και ρυζιού στον κόσμο, καθώς και το 15% των παγκόσμιων αποθεματικών χρυσού, ανήκουν στη συμμαχία των BRICS.
Παράλληλα, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία είναι τέσσερις από τις εννέα χώρες με το υψηλότερο πληθυσμό στον πλανήτη, με τους πολίτες τους να ξεπερνούν τα 3,2 δισεκατομμύρια ή 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν συνδυαστικό ΑΕΠ ύψους 29 τρισ. δολαρίων ή 28% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Εάν χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη για τον υπολογισμό του ΑΕΠ, τότε το μερίδιο των BRICS ανέρχεται σε πάνω από 54%.

Πυρηνικές δυνάμεις

Η Ρωσία και η Κίνα διαθέτουν δύο από τα τρία μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο (η άλλη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες).
Με κάθε μέτρο/δείκτη – πληθυσμό, έκταση, ενεργειακή παραγωγή, ΑΕΠ, παραγωγή τροφίμων και πυρηνικά όπλα – οι BRICS δεν είναι απλά άλλη μια κοινότητα φιλοσοφικού προβληματισμού και ατέρμονων συζητήσεων όπως η ΕΕ – αλλά είναι μια σημαντική και αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη στη δυτική ηγεμονία.
Οι BRICS που δρουν από κοινού αποτελούν έναν πόλο ενός νέου πολυπολικού ή ακόμη και διπολικού κόσμου.

Eκδίδουν το δικό τους νόμισμα (;)

Ως γνωστόν, η παγκόσμια επιθυμία απεξάρτησης από το δολάριο διογκώνεται.
Πρόσφατα, το Ντουμπάι και η Κίνα συμφώνησαν οι πετρελαϊκές συναλλαγές τους να γίνονται σε γιουάν.
Αντίστροφα, το Ντουμπάι μπορεί να χρησιμοποιήσει το γιουάν για να αγοράσει ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή είδη κατασκευής από την Κίνα.
Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα συζητούν παρόμοιες συμφωνίες, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί κάτι σε ισχύ.
Αυτές οι συζητήσεις προσκρούουν στη μακροχρόνια δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας στο άρμα των ΗΠΑ και το πετρελαιοδολάριο.
Ωστόσο, αναμένεται ότι θα σημειωθεί κάποια πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρόσφατα, η Κίνα και η Βραζιλία συμφώνησα σε μια ευρείας βάσης διμερή συμφωνία περί νομίσματος και πληρωμών, βάσει της οποίας κάθε χώρα θα αποδέχεται το νόμισμα της άλλης στο διμερές εμπόριο.
Παράλληλα, εμβαθύνεται η στρατηγική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις αντιμετωπίζουν από κοινού τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο διμερές εμπόριο, η Ρωσία μπορεί να πληρώνει με ρούβλια για κινεζικά είδη κατασκευής και άλλες εξαγωγές, ενώ η Κίνα πληρώνει με γιουάν για ρωσική ενέργεια, στρατηγικά μέταλλα και συστήματα όπλων.
Όμως, όλες αυτές οι συμφωνίες μπορεί σύντομα να αντικατασταθούν από ένα νέο νόμισμα των BRICS+, το οποίο θα ανακοινωθεί στο Ντέρμπαν, Νότια Αφρική, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Διάσκεψης Κορυφής των ηγετών των BRICS στις 22-24 Αυγούστου.
Το νόμισμα θα είναι δεμένο με ένα καλάθι εμπορευμάτων (commodities).
Αρχικά, το καλάθι εμπορευμάτων των BRICS+ θα περιλαμβάνει πετρέλαιο, σιτάρι, χαλκό και άλλα ουσιώδη αγαθά που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης παγκοσμίως σε καθορισμένες ποσότητες.
Πιθανότατα, το νέο νόμισμα των BRICS+ δεν θα είναι διαθέσιμο σε χαρτονομίσματα για καθημερινές συναλλαγές.
Θα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα σε ένα εξουσιοδοτημένο λογιστικό βιβλίο που θα διατηρείται σε μια νέα οικονομική θεσμική δομή των BRICS+, με κρυπτογραφημένη επικοινωνία για την καταγραφή πληρωμών που θα εκκρεμούν ή θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις συμμετέχουσες πλευρές.
(Αυτό δεν είναι κρυπτονόμισμα, διότι δεν είναι αποκεντρωμένο, δεν διατηρείται σε ένα blockchain και δεν είναι ανοιχτό σε όλα τα μέρη χωρίς έγκριση.
Οι τελευταίες πληροφορίες από τις ομάδες εργασίας των BRICS+ υποδεικνύουν ότι αυτή η μεθοδολογία θα χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστεί η κεντρική τραπεζική πλατφόρμα SWIFT και η εξάρτηση από το δολάριο.
Η ανάπτυξη του νέου νομίσματος των BRICS+ αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και να αποτελέσει ένα σοβαρό πρόκληση για τον νυν νομισματικό ηγέτη.
Ωστόσο, η πλήρης υλοποίηση και η επίπτωση αυτών των εξελίξεων είναι άγνωστες.
Τα ομόλογα των BRICS+ θα προσφέρονται μέσω τραπεζών, ταχυδρομείων και άλλων καταστημάτων λιανικής πώλησης.
Θα είναι υπολογισμένα σε νόμισμα των BRICS+, αλλά οι επενδυτές θα μπορούν να τα αγοράσουν με τοπικό νόμισμα με βάση τις αγοραστικές ισοτιμίες.
Αφού το νόμισμα θα υποστηρίζεται από χρυσό, θα αποτελεί ένα ελκυστικό καταφύγιο αξίας σε σύγκριση με τα τοπικά νομίσματα που είναι επιρρεπή σε πληθωρισμό ή χρεοκοπίες.
Οι Κινέζοι ιδιαίτερα θα βρουν τέτοιες επενδύσεις ελκυστικές, αφού απαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό η πρόσβασή τους σε ξένες αγορές και είναι υπερεπενδεδυμένοι σε ακίνητα και εγχώριες μετοχές.
Βέβαια, θα χρειαστεί χρόνος ώστε το νέο νόμισμα να τραβήξει το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, αλλά επενδυτές θα μπορούσαν να βρεθούν στην Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και άλλες χώρες.
Έτσι θα μπορούσε να απορροφηθούν τα πλεονάσματα που προκύπτουν από το παγκόσμιο εμπόριο στο νόμισμα των BRICS+.
Με λίγα λόγια, ο τρόπος για να δημιουργήσετε ένα αποθεματικό νόμισμα είναι να δημιουργήσετε μια αγορά ομολόγων χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους πολίτες σας ως πρόθυμους αγοραστές.
Οι ΗΠΑ έκαναν κάτι παρόμοιο το 1917.
Από το 1790 έως το 1917, η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ ήταν μόνο για επαγγελματίες.
Δεν υπήρχε λιανική αγορά.
Αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Woodrow Wilson εξέδωσε τα ομόλογα Liberty για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πολέμου.
Έγιναν road shows σε κάθε μεγάλη πόλη.
Η αγορά ομολόγων Liberty έγινε πατριωτικό καθήκον.
Η προσπάθεια αυτή λειτούργησε και μετασχημάτισε τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Ήταν η αρχή ενός κόσμου όπου οι απλοί Αμερικανοί άρχισαν να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα και αξίες ως μικρομέτοχοι.
Εάν οι BRICS+ χρησιμοποιήσουν αυτό το πατριωτικό μοντέλο του Liberty Bond, εύκολα θα δημιουργήσουν διεθνή αποθεματικά στοιχεία υπολογιζόμενα στο νόμισμα των BRICS+, ακόμη και αν δεν τύχουν στήριξης από τις ανεπτυγμένες αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, από τις 22 Αυγούστου και εξής θα υπάρξουν εξελίξεις.
Παραδόξως, εκτός από τους άμεσους συμμετέχοντες, ο κόσμος έχει σχεδόν αγνοήσει αυτήν την προοπτική.
Το αποτέλεσμα θα είναι μια αναταραχή του διεθνούς νομισματικού συστήματος που θα συμβεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube