Weather Icon

Σε περίπτωση βιβλικής καταστροφής, η ΚΔ έχει ή δεν έχει σχέδιο έκτακτης εκκένωσης;

Σε περίπτωση βιβλικής καταστροφής, η ΚΔ έχει ή δεν έχει σχέδιο έκτακτης εκκένωσης;

Ο Γολγοθάς που περνάει η Ρόδος θέτει σοβαρά ερωτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουν και τα δύο αυτά κυρίαρχα κράτη

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Σας γράφω στον απόηχο των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, της κατ’ εξακολούθηση αποτυχίας του ελληνικού κράτους στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, των καταφανών ελλείψεων του συστήματος συντονισμού έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χαώδους εκκένωσης 30.000 και πλέον τουριστών και κατοίκων της Ρόδου. Και γράφοντας αυτά δεν ασκώ καμία κριτική κατά των γενναίων πιλότων, πυροσβεστών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν άλλους σε εγγενώς επισφαλείς συνθήκες.

Ο Γολγοθάς που περνάει η Ρόδος θέτει σοβαρά ερωτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) και για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στην οποία ανήκουν και τα δύο αυτά κυρίαρχα κράτη. Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αυτό στον τίτλο αυτής της ανοιχτής επιστολής. Σε περίπτωση βιβλικής καταστροφής, η ΚΔ έχει ή δεν έχει σχέδιο έκτακτης εκκένωσης; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό. Βασίζεται στο αναπόφευκτο γεγονός ότι, όπως τη Ρόδο, η ΚΔ είναι προικισμένη με μια τεράστια τουριστική βιομηχανία, που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, αλλά βρίσκεται σε μιαν από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στον κόσμο – στην Ανατολική Μεσόγειο και δίπλα από την Τουρκία.

Κατ’ αρχάς, από τον καιρό του Νώε, η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει συνώνυμη με τη βιβλική καταστροφή. Όσον αφορά την ΚΔ σήμερα, επιβιώνει καθημερινώς με το ενδεχόμενο μιας νέας τουρκικής εισβολής, μιας τρομοκρατικής επίθεσης, μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς ή μιας αυτο-προκαλούμενης καταστροφής όπως τη θανατηφόρα έκρηξη στο Μαρί το 2011, για την οποία ευθυνόταν η κυβέρνηση του τότε Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

Σε λίγους μήνες, όπως πάνε τα πράγματα, η ΚΔ θα συνυπάρχει με μια νέα αλλά τρομακτική πιθανότητα – ότι, στο άψε σβήσε, θα αντιμετωπίσει πυρηνικό ατύχημα ή άλλη μορφή πυρηνικής καταστροφής, που θα προέρχεται από τον γιγάντιο Πυρηνικό Σταθμό Άκιουγιου. Αυτό το τερατούργημα βρίσκεται στη νότια ακτή της Τουρκίας, μόνο 80 με 85 χιλιόμετρα βόρεια των παραλιών της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας, περίπου 110 χιλιόμετρα βόρεια της ημι-κατεχόμενης Λευκωσίας, περίπου 135 χιλιόμετρα βόρεια της Λάρνακας, περίπου 170 χιλιόμετρα βόρεια της Λεμεσού και περίπου 185 χιλιόμετρα βόρεια της Πάφου.

Υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ROSATOM), υπό το πλαίσιο της διμερούς Τουρκο-Ρωσικής Συμφωνίας της 10ης Ιανουαρίου 2010 και υπό την αιγίδα των Προέδρων Ερντογάν και Πούτιν, ολοκληρώνεται στο Άκιουγιου η κατασκευή του πρώτου από τέσσερεις πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, αναμένεται ότι η πρώτη μονάδα του Πυρηνικού Σταθμού Άκιουγιου θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και ότι οι άλλες μονάδες θα τεθούν σε λειτουργία, μια-μια, ώς το τέλος του 2026. Εν αναμονή αυτών των επικείμενων εξελίξεων, πυρηνικό καύσιμο έχει ήδη παραδοθεί στο Άκιουγιου.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, αναμένεται ότι η πρώτη μονάδα του Πυρηνικού Σταθμού Άκιουγιου θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και ότι οι άλλες μονάδες θα τεθούν σε λειτουργία, μια-μια, ώς το τέλος του 2026, ενώ, με το πέρασμα του χρόνου, η ΚΔ θα αντιμετωπίσει παρόμοιους πυρηνικούς κινδύνους και από άλλες πηγές στη γειτονιά της

Με το πέρασμα του χρόνου, η ΚΔ θα αντιμετωπίσει παρόμοιους πυρηνικούς κινδύνους από άλλες πηγές στη γειτονιά της. Αυτοί περιλαμβάνουν τους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες που η ROSATOM κατασκευάζει στον Πυρηνικό Σταθμό El-Dabaa στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου, στα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Πάφου της Κύπρου. Προβλέπεται επίσης και ένας τέταρτος πυρηνικός αντιδραστήρας. Στις 20 Ιουλίου 2022 η κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού El-Dabaa ξεκίνησε επισήμως και αναμένεται ότι οι τέσσερεις πυρηνικοί αντιδραστήρες θα τεθούν σε λειτουργία, ένας-ένας, στα επερχόμενα χρόνια.

Λεπτομέρειες για τα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας και της Αιγύπτου έχουν δημοσιευθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στο https://cnpp.iaea.org/countryprofiles/Turkey/Turkey.htm και https://cnpp.iaea.org/countryprofiles/Egypt/Egypt.htm αντίστοιχα. Για το Άκιουγιου, πρόσθετες λεπτομέρειες και ανησυχίες παρουσιάζονται σε ακαδημαϊκό μου άρθρο: ‘‘The Akkuyu Nuclear Power Plantin Turkey: Some Causes for Concern’’, Journal of Balkan and Near Eastern Studies, 25 (3), 2023, 340-377, https://doi.org/10.1080/19448953.2022.2143855.

ακκιουγιου.jpg

 

Η ΚΔ έχει «σχέδια πρόληψης, ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, αντίδρασης, εκκένωσης, επικοινωνίας, συντονισμού και ούτω καθεξής»;

Από τις 15 Αυγούστου 2021, όταν η «Σημερινή» δημοσίευσε μιαν ανοιχτή επιστολή μου, στην οποία έθεσα δώδεκα ερωτήματα σχετικά με την πυρηνικοποίηση της Τουρκίας, η Προεδρία της ΚΔ αποφεύγει να απαντήσει. Έστειλα τα δώδεκα ερωτήματά μου στον τότε Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, μέσω του Προεδρικού Μεγάρου, στις 27 Οκτωβρίου 2021 και μετέπειτα στις 3 Ιανουαρίου, 24 Ιουνίου, 24 Αυγούστου και 31 Οκτωβρίου 2022. Έχοντας κατά νουν την πραγματική πιθανότητα ότι, αργά ή γρήγορα, η ΚΔ μπορεί να αντιμετωπίσει μια πυρηνική καταστροφή στο κατώφλι της, τα δώδεκα ερωτήματά μου επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων σχετικών ζητημάτων, στο αν η ΚΔ έχει «σχέδια πρόληψης, ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, αντίδρασης, εκκένωσης, επικοινωνίας, συντονισμού και ούτω καθεξής» (η ανοιχτή επιστολή μου της 15ης Αυγούστου 2021 βρίσκεται στο https://simerini.sigmalive.com/article/2021/8/15/uparkhoun-skhedia-prolepses-kai-antimetopises-opoiasdepote-purenikes-katastrophes-sto-akiougiou/).

Παρά το γεγονός ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΚΔ μού έστειλε δισέλιδη επιστολή, με ημερομηνία 11 Ιανουάριου 2023,που είχε κάποια σχέση με ένα από τα δώδεκα ερωτήματα, όλα ουσιαστικά παρέμειναν αναπάντητα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στις 17 Μαΐου 2023, ο ιστότοπος της «Σημερινής» δημοσίευσε νέα ανοιχτή επιστολή μου, υπό τον τίτλο «Οι επικείμενες πυρηνικές απειλές στο κατώφλι της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτή απευθυνότανε σε εσάς ως νέο Πρόεδρο (δείτε στο https://simerini.sigmalive.com/article/2023/5/17/oi-epikeimenes-purenikes-apeiles-sto-katophli-tes-kupriakes-demokratias/). Την ίδια μέρα, την έστειλα σε εσάς ηλεκτρονικά, και πάλι μέσω του Προεδρικού Μεγάρου.

Στις 26 Μαΐου 2023 έλαβα email από στέλεχος του Γραφείου της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, στην οποία με ευχαρίστησε για την αποστολή του ηλεκτρονικού μου μηνύματος με ημερομηνία 17 Μαΐου 2023 και με επιβεβαίωσε ότι «το περιεχόμενό του … θα μελετηθεί». Από τότε, όμως, έχουν περάσει δυο μήνες και ακόμη περιμένω να λάβω απαντήσεις σε δώδεκα ερωτήματα υψίστης σημασίας, που έθεσα για πρώτη φορά στη «Σημερινή» στις 15 Αυγούστου 2021. Μήπως η Προεδρία έχει κάτι να κρύψει; Εάν ναι, τι; Εάν όχι, μπορείτε να απαντήσετε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση;

Η πιθανότητα μιας εκκένωσης σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την απροθυμία της Προεδρίας της ΚΔ να δώσει απαντήσεις στα δώδεκα ερωτήματα που της έθεσα όσο και τις απροκάλυπτες αποτυχίες του ελληνικού κράτους εν όψει των πυρκαγιών στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2023, αξίζει τον κόπο να επαναλάβω ορισμένα από αυτά που έγραψα στην ανοιχτή επιστολή μου της 15ης Αυγούστου 2021, στο πλαίσιο των τότε πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην ΚΔ, Τουρκία και Ελλάδα, ειδικά στην Εύβοια:

«Έχω γράψει αυτήν την ανοιχτή επιστολή στον απόηχο των ύποπτων, καταστροφικών και θανατηφόρων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) στις αρχές του Ιουλίου, στην Τουρκία στα τέλη του Ιουλίου και στην Ελλάδα στις αρχές του Αυγούστου του 2021.

»Συνολικά, αυτές οι πυρκαγιές όχι μόνο προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές, αλλά υπογράμμισαν την εγγενή ευπάθεια της Ανατολικής Μεσογείου να υποστεί βιβλική καταστροφή, λόγω ακραίων φαινομένων. Τούτου λεχθέντος, η κάθε κόλαση φωτιάς εξέθεσε και κάτι άλλο: το γνωστό γεγονός ότι οι κρατικοί μηχανισμοί στην ΚΔ, Τουρκία και Ελλάδα δεν λειτουργούν σωστά. Σε καθένα από αυτά τα τρία κυρίαρχα κράτη, η απέραντη επέκταση των καιόμενων περιοχών οφείλεται, εν μέρει, στις εμφανείς ανεπάρκειες και ίσως στις αμέλειες των κρατικών μηχανισμών να προετοιμαστούν συνετά, να συντονιστούν ορθά και να αντιδράσουν αποτελεσματικά. …

»Στις 30 Απριλίου 1986, τέσσερεις ημέρες μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, το Φόρεϊν Όφις του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επιβεβαίωσε ότι ‘‘για λόγους ασφαλείας, είναι σωστό να μεταφέρουμε τους ανθρώπους μας [δηλ. τους πολίτες του ΗΒ] από το Κίεβο και το Μινσκ, μια περιοχή με ακτίνα περίπου 200 μίλια [δηλ. 322 χιλιόμετρα] από το Τσέρνομπιλ» (Πηγή: Hansard, House of Lords Debates, 30 April 1986, Column 270).

»Έχοντας κατά νουν αυτό το σοφό προηγούμενο, ήταν μάλλον λογικό το ακόλουθο σχόλιο του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρος Κώστα Ν. Παπανικόλα, σε συνέντευξη το 2018: ‘‘Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σοβαρό ατύχημα στο Άκιουγιου, αντίστοιχο λ.χ. αυτού της Φουκουσίμα [στην Ιαπωνία το 2011], θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας. Το ρίσκο επιφανειακής συγκέντρωσης, εναπόθεσης και ανθρώπινης έκθεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μεγάλο, λόγω των επικρατούντων βόρειων και δυτικών ανέμων που επηρεάζουν κυρίως την Κύπρο. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό [και] πρέπει να πάρει τη δέουσα προσοχή…’’» (Πηγή: www.cyi.ac.cy/images/cyi_in_news/2018/FYI_-_OMM_-_AKKOUYIOU_NUCLEAR_STATION_-_02.05.2018.pdf)».

Τα δώδεκα αναπάντητα ερωτήματα

Τα είχα όλα αυτά στο μυαλό μου όταν έθεσα τα δώδεκα ερωτήματα που δημοσιεύτηκαν στη «Σημερινή» στις 15 Αυγούστου 2021, ορισμένα από τα οποία αντανακλούν το θέμα της εκκένωσης. Τα αναπαράγω παρακάτω:

«(1) Στο πλαίσιο της [32ης σελίδας της] «Έκθεσης για τη Διαχείριση των Κινδύνων των Καταστροφών στην ΚΔ» [που δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά τον Οκτώβριο του 2020 από το Υπουργείο Εσωτερικών της ΚΔ και από την Πολιτική Άμυνα Κύπρου], πώς μπορεί η Κυβέρνηση της ΚΔ να μην έχει «καμία πληροφορία» για έναν τεράστιο, υπό κατασκευήν, πυρηνικό σταθμό στο κατώφλι της [δηλ. τον Πυρηνικό Σταθμό Άκιουγιου];

»(2) Τι πραγματικά σημαίνει η ομολογία [στην 32η σελίδα της προσφερόμενης Έκθεσης] ότι ‘‘δεν υπάρχουν… σχέδια αντιμετώπισης πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή’’; Σημαίνει ότι στην ΚΔ δεν υπάρχουν προετοιμασμένα σχέδια πρόληψης, ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, αντίδρασης, εκκένωσης, επικοινωνίας, συντονισμού και ούτω καθεξής; Εάν ναι, πώς εξηγούνται αυτές οι απαράδεκτες παραλείψεις; Εάν όχι, πού βρίσκονται όλα αυτά τα σχέδια; Έχουν δημοσιευτεί και έχουν χρησιμοποιηθεί, π.χ., για σκοπούς διαφώτισης και εκπαίδευσης; [αυτή η Έκθεση έχει αρχειοθετηθεί στο www.moi.gov.cy/moi/cd/cd.nsf/All/FCD20FA31F355927C22586A2003D6152/$file/2020%20DRM%20REPORT.pdf?OpenElement]

»(3) Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ο πυρηνικός σταθμός στο Άκιουγιου το 2023, θα προκύψουν διάφοροι υφέρποντες κίνδυνοι που, στο πέρασμα του χρόνου, θα υποσκάψουν τη δημόσια υγεία, την ατμόσφαιρα, την άγρια φύση (πανίδα και χλωρίδα), τη γεωργία, την τροφική αλυσίδα, τις πηγές νερού, τους υδατοφράκτες, την αλιεία, τη θάλασσα, τα δάση και το ευρύτερο περιβάλλον της ΚΔ και της ΕΕ; Εάν ναι, υπάρχουν σχέδια της ΚΔ και της ΕΕ για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων; Εάν όχι, γιατί όχι;

»(4) Εάν ξεσπάσει οποιαδήποτε πυρηνική καταστροφή στο Άκιουγιου και ακολουθήσει συγκάλυψη, όπως έγινε μετά τις εκρήξεις στο Τσέρνομπιλ το 1986, πώς θα το μάθουν οι Αρχές της ΚΔ και της ΕΕ;

»(5) Σε σχέση με το ‘‘Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ‘ΗΛΕΚΤΡΑ’ για Ετοιμότητα και Απόκριση σε έκτακτα Ραδιολογικά ή Πυρηνικά Περιστατικά’’, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2015 από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στη Λευκωσία, γιατί αποτελείται μόνο από 11 σελίδες; Γιατί δεν κάνει καμία ρητή αναφορά στο Άκιουγιου, στην Τουρκία και στα εδάφη της ΚΔ υπό συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή; Έχοντας υπόψη αυτές τις παραλείψεις, αυτό το Σχέδιο θα συμπληρωθεί και θα επεκταθεί; (Το Σχέδιο βρίσκεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Εργασίας στο www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf/All/471F975896630272C2257F3800233E02?OpenDocument).

»(6) Εάν ξεσπάσει οποιαδήποτε πυρηνική καταστροφή στο Άκιουγιου, οι κάτοικοι της ΚΔ θα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν; Έχουν λάβει οδηγίες οι πολίτες και οι υπηρεσίες πρώτης απόκρισης της ΚΔ; Έχουν λάβει οδηγίες τα νοσοκομεία, ιατρεία, λιμάνια, αεροδρόμια, στρατόπεδα, υπουργεία, δημαρχεία, δικαστήρια, σχολεία, πανεπιστήμια, καταστήματα, εργοστάσια, ξενοδοχεία, αγροκτήματα και τα υπόλοιπα ιδιωτικά και δημόσια όργανα της ΚΔ; Ο λαός της ΚΔ εκπαιδεύεται ανάλογα, όπως εκπαιδεύεται ο λαός της Λιθουανίας, λόγω του πυρηνικού σταθμού στη διπλανή Λευκορωσία (και όπως περιγράφεται στο www.rsc.lt/index.php/pageid/524); Εάν ναι, πώς; Εάν όχι, γιατί όχι και πότε θα αρχίσει μια οργανωμένη εκστρατεία με τριπλό στόχο τη διαφώτιση, την εκπαίδευση και την προετοιμασία;

»(7) Εάν οποιαδήποτε πυρηνική καταστροφή οδηγήσει στην απελευθέρωση επικίνδυνων ποσοτήτων ραδιενέργειας, ειδικά αν ο άνεμος φυσάει από τα βόρεια, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες εκκενώσεις όλων των ατόμων που θα βρίσκονται στα μη κατεχόμενα νότια εδάφη της ΚΔ, στα κατεχόμενα βόρεια εδάφη της ΚΔ, στη ‘‘νεκρή ζώνη’’ και στις βρετανικές ‘‘βάσεις’’; Εάν ναι, τέτοιες εκκενώσεις θα είναι εθελοντικές ή υποχρεωτικές; Εάν όχι, οι κάτοικοι της νήσου Κύπρου θα αφεθούν στο έλεος του Θεού, όπως έμειναν στο έλεος του Θεού τόσα άτομα, σε τόσα χωριά στην Εύβοια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στις αρχές του Αυγούστου του 2021;

»(8) Εάν πραγματοποιηθούν εκκενώσεις μετά από οποιαδήποτε πυρηνική καταστροφή, πώς και με ποια αεροπορικά και θαλάσσια μέσα θα διαφύγει ο κόσμος; Πού θα καταλήξουν όλα τα άτομα που θα ξεριζωθούν; Για πόσον καιρό θα παραμείνουν στην ξενιτιά; Σε τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες, πώς θα επιβιώσει, πώς θα κυβερνηθεί και πώς θα προστατευτεί η ήδη ημικατεχόμενη ΚΔ;

»(9) Σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής, υπάρχουν προετοιμασμένα σχέδια και προκαθορισμένοι συντονισμοί (ι) μεταξύ της ΚΔ, της ΕΕ και της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης στον βορρά της ΚΔ, δήθεν ‘‘εγγυήτριας δύναμης’’ της ΚΔ και υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, (ιι) μεταξύ της ΕΕ, της ΚΔ, της Ελλάδας ως ‘‘εγγυήτριας δύναμης’’ και των υπόλοιπων 25 κρατών μελών της ΕΕ, και (ιιι) μεταξύ του ΟΗΕ, της ΕΕ, της ΚΔ και των μη μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ΗΒ, αποικιακού ηγεμόνα στις ‘‘βάσεις’’ και ‘‘εγγυήτριας δύναμης’’ της ΚΔ; Εάν ναι, αυτά τα σχέδια έχουν δημοσιευτεί; Εάν όχι, γιατί όχι και πότε θα προετοιμαστούν προτού δημοσιευτούν;

»(10) Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια, η κυβέρνηση της ΚΔ έχει (ι) δημιουργήσει επίσημες ιστοσελίδες όπως αυτές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (π.χ. στο http://web.archive.org/web/20180417192817/www.remm.nlm.gov/nuclearaccident.htm), (ιι) επίσημο κανάλι στο Youtube και (ιιι) άλλα μέσα επικοινωνίας, π.χ., επίσημο λογαριασμό στο Twitter; Εάν ναι, πού βρίσκονται; Εάν όχι, γιατί όχι και πότε θα δημιουργηθούν;

»(11) Η Κυβέρνηση της ΚΔ και η ΕΕ τι γνωρίζουν για τα υποπτευόμενα σχέδια της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα παράλληλα με την απόκτηση της πυρηνικής ενέργειας; Μπορεί να αποτραπεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Εάν ναι, πώς; Εάν όχι, γιατί όχι;

»(12) Η ΚΔ έχει θέσει το ζήτημα της πυρηνικοποίησης της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ, στην Κοινοπολιτεία και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς; Εάν ναι, πότε και με ποια αποτελέσματα; Εάν όχι, γιατί όχι και πότε θα θέσει αυτό το φλέγον ζήτημα;».

Αναμένω τις απαντήσεις σας, που σκοπεύω να δημοσιεύσωπρος όφελος της διαφάνειας, της διαφώτισης και της ευαισθητοποίησης του κοινού.

 

Με εκτίμηση,

Κλέαρχος Κ. Κυριακίδης

*Οι απόψεις του είναι προσωπικές

 

 

 

 

………………..

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΛΕΑΡΧΟΥ Α. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΑΚΙΟΥΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2018

 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΟΜΟΤΙΜΟΥΣ

 

Klearchos A. Kyriakides, ‘The Akkuyu Nuclear Power Plant in Turkey: Some Causes for Concern’, Journal of Balkan and Near Eastern Studies, 25 (3), 2023, 340-377, www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19448953.2022.2143855 and https://doi.org/10.1080/19448953.2022.2143855

 

Klearchos A. Kyriakides, ‘Syria, Sarin and Cyprus: An Open Letter to the Prime Minister of the United Kingdom’, Journal of Balkan and Near Eastern Studies, 20 (3), 2020, 372-414, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19448953.2020.1739879 and https://doi.org/10.1080/19448953.2020.1739879Το Άκιουγιου αναφέρεται στιςσελίδες 387-388, 396, 399, 408 (Endnote 83) and 409 (Endnotes 86 and 93)

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

 

Klearchos A. Kyriakides, ‘Syria, Sarin and Cyprus: An Open Letter to the Prime Minister of the United Kingdom’, 9 May 2018, http://forum.agora-dialogue.com/wp-content/uploads/2018/05/Open-Letter-to-the-UK-PM-Tereas-May-dated-9-May-2018-Klearchos.pdf and https://forum.agora-dialogue.com/2018/05/09/syria-sarin-and-cyprus-an-open-letter-to-the-right-honourable-theresa-may-mp-the-prime-minister-of-the-united-kingdom/Το Άκιουγιου αναφέρεται στιςσελίδες 20, 21 και 35-36.

 

ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Οι επικείμενες πυρηνικές απειλές στο κατώφλι της Κυπριακής Δημοκρατίας’, Σημερινή της Κυριακής, 14 Μαΐου 2023 και ηλεκτρονικά στις 17 Μαΐου 2023, https://simerini.sigmalive.com/article/2023/1/31/o-purenikos-stathmos-akiougiou-kai-e-purenikopoiese-tes-euruteres-m-anatoles/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Ο Πυρηνικός Σταθμός Άκιουγιου και η πυρηνικοποίηση της Ευρύτερης Μ. Ανατολής’, Σημερινή της Κυριακής, 30 Ιανουαρίου 2023 και ηλεκτρονικά στις 31 Ιανουαρίου 2023, https://simerini.sigmalive.com/article/2023/1/31/o-purenikos-stathmos-akiougiou-kai-e-purenikopoiese-tes-euruteres-m-anatoles/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Καθώς ολοκληρώνεται ο ρωσοτουρκικός πυρηνικός σταθμός στο Άκιουγιου, γιατί επικρατεί κρατική σιωπή στη Λευκωσία; Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας’, Σημερινή της Κυριακής, 23 Οκτωβρίου 2022 και ηλεκτρονικά στις 26 Οκτωβρίου 2022, https://simerini.sigmalive.com/article/2022/10/26/kathos-olokleronetai-o-rosotourkikos-purenikos-stathmos-sto-akiougiou-giati-epikratei-kratike-siope-ste-leukosia/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Η ρωσοτουρκική πυρηνική συμμαχία και η συνεχιζόμενη κυπριακή κρατική σιωπή: Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας’, 21 Αυγούστου 2022 και ηλεκτρονικά στις 24 Αυγούστου 2022 https://simerini.sigmalive.com/article/2022/8/24/e-rosotourkike-purenike-summakhia-kai-e-sunekhizomene-kupriake-kratike-siope/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Οι αναπάντητες επιστολές και ερωτήσεις για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου: Ανοιχτή επιστολή παραπόνων προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΚΔ.’, Σημερινή της Κυριακής, 2 Ιανουαρίου 2022 και ηλεκτρονικά στις 3 Ιανουαρίου 2022,https://simerini.sigmalive.com/article/2022/1/3/oi-anapantetes-epistoles-kai-eroteseis-gia-ton-pureniko-stathmo-sto-akiougiou/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Υπάρχουν σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης οποιασδήποτε πυρηνικής καταστροφής στο Άκιουγιου; Ανοιχτή επιστολή προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΚΔ’, Σημερινή της Κυριακής, 15 Αυγούστου 2021, https://simerini.sigmalive.com/article/2021/8/15/uparkhoun-skhedia-prolepses-kai-antimetopises-opoiasdepote-purenikes-katastrophes-sto-akiougiou/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Η ρωσοτουρκική τελετή στο Άκιουγιου και τα πυρηνικά διδάγματα της Φουκουσίμα’, Σημερινή της Κυριακής, 21 Μαρτίου 2021 και ηλεκτρονικά στις 22 Μαρτίου 2021, https://simerini.sigmalive.com/article/2021/3/22/e-rosotourkike-telete-sto-akiougiou-kai-ta-purenika-didagmata-tes-phoukousima/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Ένας σεισμός, δύο εκρήξεις και τρία ερωτήματα για την πυρηνικοποίηση της Τουρκίας’, Σημερινή της Κυριακής, 28 Φεβρουαρίου 2021 και ηλεκτρονικά στις 1 Μαρτίου 2021, https://simerini.sigmalive.com/article/2021/3/1/enas-seismos-duo-ekrexeis-kai-tria-erotemata-gia-ten-purenikopoiese-tes-tourkias/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Η νεκρική σιγή εν όψει των αναδυόμενων πυρηνικών κινδύνων στο Άκιουγιου’, Σημερινή της Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου 2020, https://simerini.sigmalive.com/article/2020/9/20/e-nekrike-sige-en-opsei-ton-anaduomenon-purenikon-kindunon-sto-akiougiou/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Οι εκρήξεις στη Βηρυτό προοιωνίζονται μια μελλοντική καταστροφή στο Άκιουγιου;’, Σημερινή της Κυριακής, 9 Αυγούστου 2020 και ηλεκτρονικά στιςΑυγούστου 2020, https://simerini.sigmalive.com/article/2020/8/9/oi-ekrexeis-ste-beruto-prooionizontai-mia-mellontike-katastrophe-sto-akiougiou/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Η πυρηνική απειλή ως «Δαμόκλειος σπάθη» επάνω από την Κύπρο’, Σημερινή της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου 2020, https://simerini.sigmalive.com/article/2020/2/23/e-purenike-apeile-os-damokleios-spathe-epano-apo-ten-kupro/

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, ‘Ο τουρκικός πυρηνικός σταθμός στο Akkuyu απειλεί την ΚΔ;Αφιερωμένο στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Τσέρνομπιλ’, Σημερινή της Κυριακής, 28 Απριλίου 2019, www.sigmalive.com/simerini/politics/565160/o-tourkikos-pyrinikos-stathmos-sto-akkuyu-apeilei-tin-kd

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube