Weather Icon
Δανία , Ολλανδία , Ουκρανία , Ρωσία 21 Αυγούστου 2023

Ρωσία: Κλιμάκωση του πολέμου η απόφαση της Δανίας να δώσει F-16 στην Ουκρανία

Ρωσία: Κλιμάκωση του πολέμου η απόφαση της Δανίας να δώσει F-16 στην Ουκρανία

Αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση της Κοπεγχάγης να δώσει F-16 στο Κίεβο

Η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα προμηθεύσουν F-16 στην Ουκρανία, με τα πρώτα έξι να παραδίδονται γύρω στην Πρωτοχρονιά.

«Το γεγονός ότι η Δανία αποφάσισε τώρα να δωρίσει 19 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης», ανέφερε ο Ρώσος πρεσβευτής Βλαντίμιρ Μπαρμπίν σε δήλωσή του, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

«Κρυπτόμενη πίσω από την παραδοχή ότι η Ουκρανία πρέπει να καθορίσει η ίδια τις συνθήκες για την ειρήνη, η Δανία επιδιώκει με τις πράξεις και τα λόγια της να αφήσει την Ουκρανία χωρίς άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία», ανέφερε.

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Γιάκομπ Έλεμαν – Γένσεν δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δωρηθέντα F-16 μόνο εντός της δικής της επικράτειας.

«Δωρίζουμε όπλα υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν για την εκδίωξη του εχθρού από το έδαφος της Ουκρανίας. Και όχι πέρα από αυτό», δήλωσε ο Γένσεν τη Δευτέρα.

«Αυτοί είναι οι όροι, είτε πρόκειται για άρματα μάχης, είτε για μαχητικά αεροπλάνα, είτε για κάτι άλλο», είπε.

Η Δανία θα παραδώσει συνολικά 19 αεροσκάφη. Η Ολλανδία διαθέτει συνολικά 42 F-16, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα τα δωρίσει όλα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντόμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι τα αεροσκάφη θα ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας και θα βοηθήσουν την αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube