Weather Icon

Ουζάι Μπουλούτ: Η μάχη της Ινδίας κατά της Τζιχάντ

Ουζάι Μπουλούτ: Η μάχη της Ινδίας κατά της Τζιχάντ

Γιατί είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την Ασία όσο και για τη Δύση.

Η τζιχαντιστική εξέγερση που χρηματοδοτείται από το Πακιστάν στόχευε στην εξάλειψη των μη μουσουλμάνων στο Κασμίρ προκειμένου να αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής

Παρά τις ιστορικές διώξεις, τις εκστρατείες εθνοκάθαρσης, καθώς και τις συνεχείς πιέσεις στα χέρια των τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από το Πακιστάν, το Τζαμού και το Κασμίρ παραμένει μέρος της Ινδίας, της οποίας η κυριαρχία στην περιοχή συμβάλλει στη βελτίωση των πολιτικών δικαιωμάτων των κατοίκων, της δίνει τη δυνατότητα να πολεμήσει την ισλαμιστική απειλή και ενισχύει τη σταθερότητα στη Νότια Ασία.

Σήμερα, το Τζαμού και το Κασμίρ είναι δημογραφικά μουσουλμάνοι στην πλειοψηφία, αλλά βρίσκεται εντός των συνόρων της Ινδίας, η οποία έχει ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς χιλιετιών με την περιοχή.

Οι ιθαγενείς Ινδουιστές είναι οι αρχικοί κάτοικοι του Κασμίρ και διαθέτουν μια μοναδική εθνοθρησκευτική κουλτούρα που υπάρχει εδώ και περισσότερα από 5.000 χρόνια. Το Κασμίρ είχε κατά πλειοψηφία ινδουιστικό πληθυσμό, διοικείτο από ινδουιστές βασιλιάδες μέχρι τον 14ο αιώνα, όταν μουσουλμάνοι από την Κεντρική Ασία εισέβαλαν στην περιοχή.

Υπό την ισλαμική κυριαρχία, οι Ινδουιστές στο Κασμίρ υπέστησαν διώξεις. Στις αρχές του 1800, οι ηγεμόνες των Σιχ έλεγχαν την περιοχή και στη συνέχεια μια ινδουιστική δυναστεία από τα μέσα του 1800 έως το 1947.

Το 1947, το πριγκιπικό κράτος του Τζαμού και Κασμίρ έγινε μέρος της κοσμικής Δημοκρατίας της Ινδίας. Λίγο αργότερα, οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή. Σε απάντηση, οι ινδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του Πακιστάν. Στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ, τις περιοχές του Κασμίρ που παρέμειναν εκτός Ινδίας, χιλιάδες ινδουιστικές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη ζωή τους.

Το 1948, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε το ψήφισμα 47 που καλούσε τον πακιστανικό στρατό να αποσυρθεί. Το Πακιστάν, ωστόσο, αρνήθηκε.

Από τότε, το Πακιστάν αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία και υποκίνησε αναταραχές και τρομοκρατία στην περιοχή. Χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

Η τρέχουσα δημογραφική δομή του Τζαμού και του Κασμίρ δεν είναι αποτέλεσμα φυσικών αιτιών. Από το 1989 έως το 1991, ο αυτόχθονος πληθυσμός των Ινδουιστών της κοιλάδας του Κασμίρ έγινε θύμα μιας από τις πιο ξεχασμένες εκστρατείες εθνοκάθαρσης στον κόσμο που συνοδεύτηκε από δολοφονίες, βιασμούς, απειλές και καταστροφές περιουσιών και θρησκευτικών ναών.

Αυτή η τζιχαντιστική εξέγερση που χρηματοδοτείται από το Πακιστάν στόχευε στην εξάλειψη των μη μουσουλμάνων στο Κασμίρ προκειμένου να αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής (σ.σ. σας θυμίζει κάτι από Τουρκία;)

Οι Arman Sharma και Neelay Trivedi γράφουν για το Stanford Review:

«Μεταξύ 1989 και 1991, πάνω από το 95% του ινδουιστικού πληθυσμού της κοιλάδας του Κασμίρ (που γενικά αναφέρεται ως «Παντίτες του Κασμίρ») αντιμετώπισε μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης που διέπραξε μια ισλαμιστική εξτρεμιστική ομάδα που ονομάζεται Απελευθερωτικό Μέτωπο Τζαμού-Κασμίρ (JKLF). Πάνω από 100.000 Κασμίρ Παντίτ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κασμίρ και εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τρομοκράτες του JKLF. Σήμερα, χιλιάδες Παντίτ συνεχίζουν να ζουν ως εκτοπισμένοι πρόσφυγες στη χώρα τους».

Το 2022, η μη κερδοσκοπική Διεθνής Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Θρησκευτική Ελευθερία (ICHRRF) με έδρα τις ΗΠΑ αναγνώρισε τις θηριωδίες κατά των Ινδουιστών του Κασμίρ το 1989-1991 ως πράξη γενοκτονίας.

Ο συνταγματάρχης Δρ. Tej Kumar Tikoo γράφει για το πώς οι ισλαμιστές στην κοιλάδα του Κασμίρ τρομοκρατούσαν τους ιθαγενείς Ινδουιστές για να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους δίνοντάς τους τρεις επιλογές – «Ralive, Tsaliv ya Galive» (μεταστρέψτε στο Ισλάμ, αφήστε τον τόπο ή αφανιστείτε):

«Οι εκρηκτικές και εμπρηστικές ομιλίες που μεταδίδονταν από τα συστήματα δημόσιας αναγγελίας των τζαμιών έγιναν συχνές. Χιλιάδες κασέτες ήχου, που έφεραν παρόμοια προπαγάνδα, παίχτηκαν σε πολλά μέρη στην Κοιλάδα, προκειμένου να ενσταλάξουν τον φόβο στην ήδη τρομοκρατημένη κοινότητα των Κασμιριανών Παντί [Ινδουϊστών]. Υπενθυμίζοντας αυτά τα γεγονότα, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας Τζαμού και Κασμίρ, Shri MM Khajooria λέει: «Η αταξία του καλοκαιριού του 1989 ξεκίνησε με την ειδοποίηση στα εξέχοντα μέλη της μειονοτικής κοινότητας να εγκαταλείψουν το Κασμίρ.

«Η επιστολή έλεγε: «Σας διατάζουμε να φύγετε αμέσως από το Κασμίρ, διαφορετικά τα παιδιά σας θα πληγούν – δεν σας τρομάζουμε, αλλά αυτή η γη είναι μόνο για μουσουλμάνους και είναι η γη του Αλλάχ. Οι Σιχ και οι Ινδουιστές δεν μπορούν να μείνουν εδώ». Το απειλητικό σημείωμα τελείωνε με μια προειδοποίηση, «Αν δεν υπακούσετε, θα ξεκινήσουμε από τα παιδιά σας»…

«Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι από το Κασμίρ ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κοιλάδας, φωνάζοντας «θάνατος στην Ινδία» και «θάνατος στους Καφίρηδες».

«Αυτά τα συνθήματα, που μεταδίδονταν από τα μεγάφωνα κάθε τζαμιού, που αριθμούσαν περίπου 1100, προέτρεψαν τους υστερικούς όχλους να ξεκινήσουν την Τζιχάντ [τζιχάντ]. Όλοι οι άρρενες μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους και των ηλικιωμένων, ήθελαν να φανούν ότι συμμετέχουν σε αυτήν την Τζεχάντ. Εκείνοι που είχαν οργανώσει μια τέτοια επίδειξη δύναμης στη μέση μιας κρύας χειμωνιάτικης νύχτας, είχαν μόνο έναν στόχο. Να βάλουν τον φόβο του θανάτου στις καρδιές των ήδη φοβισμένων Παντίτ [Ινδουιστών]».

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες Ινδουιστές σκοτώθηκαν και χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις και τόποι λατρείας που ανήκαν σε Ινδουιστές καταστράφηκαν ή καταλήφθηκαν.

Σύμφωνα με το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα , «περίπου 350.000 Ινδουιστές… αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή με απειλή θανάτου. Μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν σε μεγάλο βαθμό να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Εν τω μεταξύ, τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως η Lashkar-e Taiba (LeT) και η Jaish-e-Mohammed (JeM), που έχουν χαρακτηριστεί ως Ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο LeT ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις στη Βομβάη του Νοεμβρίου 2008 που άφησαν νεκρούς 166 ανθρώπους και ο JeM πραγματοποίησε την επίθεση στις 18 Σεπτεμβρίου 2016 σε βάση του ινδικού στρατού που σκότωσε 19 Ινδούς στρατιώτες. Οι ίδιες τρομοκρατικές ομάδες απειλούν επίσης τη Δύση και το Ισραήλ.

Παρά τις προκλήσεις, το 2019, η ινδική κυβέρνηση κατάργησε νομικά τα άρθρα 370 και 35Α του Συντάγματος της Ινδίας, προσωρινές διατάξεις που παρείχαν ειδικό καθεστώς στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ. Αυτή η κίνηση βελτίωσε τρομερά την κατάσταση ασφάλειας και τα πολιτικά δικαιώματα των κατοίκων του Τζαμού και του Κασμίρ – ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτικών ομάδων.

Από αυτή τη νομική αλλαγή, οι γυναίκες στο Τζαμού και Κασμίρ έχουν περισσότερα δικαιώματα όσον αφορά την ιδιοκτησία, το γάμο, το διαζύγιο, την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία και την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις οικονομικές ευκαιρίες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την πύλη για την τρομοκρατία της Νότιας Ασίας (SATP) του Ινστιτούτου Διαχείρισης Συγκρούσεων, η τοπική υποστήριξη για την εξέγερση στο Κασμίρ συνεχίζει να μειώνεται και η περιοχή έχει γίνει πιο ασφαλής συνολικά. Η βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας οδήγησε επίσης σε άνθηση του τουρισμού. Στις 22 και 23 Μαΐου 2023, για παράδειγμα, η Ινδία φιλοξένησε τη σύνοδο τουρισμού των G20 στο Σριναγκάρ, την πρωτεύουσα του Τζαμού και του Κασμίρ.

Αν και η Ινδία έχει έναν αναμφισβήτητο και καλά τεκμηριωμένο ιστορικό, πολιτιστικό και πνευματικό δεσμό με το Κασμίρ, το Πακιστάν καταλαμβάνει περίπου 30.000 τετραγωνικά μίλια, γνωστό ως Κατεχόμενο Κασμίρ (POK) και Βόρειες Περιοχές. Και δεν υπάρχουν Ινδουιστές που παραμένουν στο ΠΟΚ λόγω δολοφονιών και αναγκαστικών μετατροπών, αν και εξακολουθεί να είναι το σπίτι αρχαίων ινδουιστικών ιερών τοποθεσιών.

Ως εκ τούτου, η ισλαμιστική βία στο Κασμίρ δεν είναι αγώνας για δημοκρατία ή ανεξαρτησία ενάντια στην κυβέρνηση της Ινδίας. Είναι μια εκστρατεία τζιχάντ για την αποσταθεροποίηση, την καταπίεση και τον εξισλαμισμό του Κασμίρ στο σύνολό του. Αυτός ο πόλεμος των τζιχαντιστών διεξάγεται από την κυβέρνηση του Πακιστάν και τις σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές συμμαχικές ομάδες του που στοχεύουν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος στο Κασμίρ που θα είναι απαλλαγμένο από Ινδουιστές και όπου οι γυναίκες και οι μειονότητες θα έχουν κατώτερη θέση.

Ένα Κασμίρ ελεγχόμενο από το Πακιστάν ή ελεγχόμενο από ισλαμιστές θα σήμαινε επομένως ότι το Κασμίρ θα μετατρεπόταν σε ένα άλλο Αφγανιστάν που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, όπου αφθονούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η βία. Οι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές, Σιχ και Βουδιστές –και ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά– δεν θα μπορούσαν να ζήσουν με ασφάλεια κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει τελικά ολόκληρη την περιοχή, δημιουργώντας ένα ακόμη κύμα προσφύγων, τρομοκρατίας και αναταραχής όχι μόνο στη Νότια Ασία αλλά και στη Δύση. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, η Δύση θα πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ινδία στο Κασμίρ και στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΗΓΗ: frontpagemag.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube