Weather Icon

Ουκρανικό – Συνομιλίες στη Τζέντα: “Παραγωγικές” λένε οι Ουκρανοί, “καταδικασμένες” λένε οι Ρώσοι

Ουκρανικό – Συνομιλίες στη Τζέντα: “Παραγωγικές” λένε οι Ουκρανοί, “καταδικασμένες” λένε οι Ρώσοι

Ο Παγκόσμιος Νότος στη Τζέντα για το Ουκρανικό

Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι η Ρωσία, συμμετείχαν στις συνομιλίες της Τζέντα που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης των διαβουλεύσεων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της συνάντησης που εξέδωσε η Σαουδική Αραβία.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της χαρακτήρισαν τις συνομιλίες ως μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί ευρεία διεθνή υποστήριξη, που το Κίεβο να θέτει ως προϋποθέσεις για την ειρήνη, την απόσυρσης όλων των ρωσικών στρατευμάτων και την επιστροφή όλων των ουκρανικών εδαφών υπό τον έλεγχό του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί παγκόσμια σύνοδος κορυφής με βάση αυτές τις αρχές αργότερα φέτος.

 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συμμετέχοντες σχεδίαζαν να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που προέκυψαν από τον πόλεμο.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάθε προοπτική άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας φαίνεται απομακρυσμένη, καθώς οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται.

Μιλώντας για τις συνομιλίες στην Τζέντα, ο επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, ανέφερε: «Είχαμε πολύ παραγωγικές διαβουλεύσεις σχετικά με τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να οικοδομηθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ αναφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν “μια αντανάκλαση της προσπάθειας της Δύσης να συνεχίσει τις μάταιες, καταδικασμένες προσπάθειες” να κινητοποιήσει τον Παγκόσμιο Νότο πίσω από τη θέση του Ζελένσκι.

Ενώ οι δυτικές χώρες έχουν υποστηρίξει σε γενικές γραμμές την Ουκρανία, πολλά άλλα κράτη διστάζουν να πάρουν θέση, παρόλο που επιθυμούν τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Η συμμετοχή της Κίνας, η οποία έμεινε μακριά από έναν προηγούμενο γύρο συνομιλιών στην Κοπεγχάγη και απέφυγε τις εκκλήσεις της Δύσης να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας, σηματοδότησε μια πιθανή μετατόπιση της στάσης της, αλλά όχι μια σημαντική αλλαγή, δήλωσαν αναλυτές.

Δυτικοί διπλωμάτες τόνισαν επίσης τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκληση μιας ευρύτερης ομάδας χωρών για να συμμετάσχει, αξιοποιώντας την αυξανόμενη σχέση της με το Πεκίνο και τους συνεχείς δεσμούς της τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

Ο Γέρμακ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία αναδείχθηκαν διαφορετικές απόψεις, κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετικά ειλικρινή, ανοιχτή συζήτηση».

Όπως είπε, όλες οι χώρες, που μετείχαν στις συνομιλίες, επέδειξαν δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στον σεβασμό της κυριαρχίας και του απαραβίαστου της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube