Weather Icon
Ρωσία 26 Αυγούστου 2023

«Όρκο πίστης» στη Ρωσία ζητά ο Putin από τους μαχητές Wagner: Εξέδωσε διάταγμα υπογραφής του όρκου

«Όρκο πίστης» στη Ρωσία ζητά ο Putin από τους μαχητές Wagner: Εξέδωσε διάταγμα υπογραφής του όρκου

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τους μαχητές του Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος

Ο Putin υπέγραψε το διάταγμα που επέφερε την αλλαγή με άμεση ισχύ την Παρασκευή, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δυτικές υποδείξεις ότι ο Prigozhin σκοτώθηκε με εντολή του ήταν «απόλυτο ψέμα»

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε τους μαχητές του Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος μετά το θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα που πιστεύεται ότι σκότωσε τον Yevgeny Prigozhin, τον πρώην επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Putin υπέγραψε το διάταγμα που επέφερε την αλλαγή με άμεση ισχύ την Παρασκευή, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δυτικές υποδείξεις ότι ο Prigozhin σκοτώθηκε με εντολή του ήταν “απόλυτο ψέμα”.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη να περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι ο Prigozhin επέβαινε σε ιδιωτικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης βορειοδυτικά της Μόσχας χωρίς επιζώντες, ακριβώς δύο μήνες αφότου ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ανταρσίας κατά των αρχηγών του στρατού.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών της συντριβής την Πέμπτη και μίλησε για τον Prigozhin σε παρελθοντικό χρόνο.
Επικαλέστηκε “προκαταρκτικές πληροφορίες” που δείχνουν ότι ο Prigozhin και οι κορυφαίοι συνεργάτες της Wagner σκοτώθηκαν όλοι και, ενώ εξήρε τον Prigozhin, είπε ότι είχε επίσης κάνει κάποια “σοβαρά λάθη”.
Η εισαγωγή από τον Putin ενός υποχρεωτικού όρκου για τους μαχητές της Wagner και άλλων ιδιωτικών στρατιωτικών ομάδων ήταν μια σαφής κίνηση για να τεθούν οι ομάδες αυτές υπό αυστηρότερο κρατικό έλεγχο.
Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, υποχρεώνει οποιονδήποτε εκτελεί εργασίες για λογαριασμό του στρατού ή υποστηρίζει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία, να δώσει επίσημο όρκο πίστης στη Ρωσία.

Περιγράφεται στο διάταγμα ως ένα βήμα για τη σφυρηλάτηση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων της άμυνας της Ρωσίας και η διατύπωση του όρκου περιλαμβάνει μια πρόταση στην οποία όσοι τον δίνουν υπόσχονται να ακολουθούν αυστηρά τις εντολές των διοικητών και των ανώτερων ηγετών.
Δυτικοί πολιτικοί και σχολιαστές έχουν υποθέσει, χωρίς να παρουσιάζουν αποδείξεις, ότι ο Putin διέταξε τη δολοφονία του Prigozhin για να τον τιμωρήσει για την έναρξη της ανταρσίας της 23ης Ιουνίου εναντίον της ηγεσίας του στρατού, η οποία αποτέλεσε επίσης τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του ίδιου του Putin από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 1999.
“Υπάρχουν τώρα πολλές εικασίες γύρω από αυτό το αεροπορικό δυστύχημα και τον τραγικό θάνατο των επιβατών του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένου του Prigozhin. Φυσικά, στη Δύση, όλες αυτές οι εικασίες παρουσιάζονται από τη γνωστή οπτική γωνία”, δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
“Όλα αυτά είναι ένα απόλυτο ψέμα και εδώ, όταν καλύπτεις αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να βασίζεσαι σε γεγονότα. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλά γεγονότα. Πρέπει να διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών ενεργειών”, είπε.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube