Weather Icon

Οι σχέσεις Χ. Φιντάν – Ιράν, η απόπειρα στρατολόγησης από την Κουντς και οι μυστικές έρευνες

Οι σχέσεις Χ. Φιντάν – Ιράν, η απόπειρα στρατολόγησης από την Κουντς και οι μυστικές έρευνες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός κατασκοπείας Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε το Ιράκ στις 22-24 Αυγούστου. Με συζητήσεις στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ, ο Φιντάν συναντήθηκε με τον ιρακινό πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και αρκετούς Ιρακινούς πολιτικούς. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε τις επισκέψεις του Φιντάν σε μια συλλογή φωτογραφιών στον ιστότοπό του.

Ωστόσο, το υπουργείο παρέλειψε τη συνάντηση του Φιντάν με τον Καΐς αλ-Χαζαλί, ηγέτη της υποστηριζόμενης από το Ιράν ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής “Ασαΐμπ Αχλ αλ-Χακ”, ο οποίος χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις ΗΠΑ το 2019. Ομοίως, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δεν ανέφερε τη συνάντηση.

Ο Χαζαλί είναι ο ιδρυτής και γενικός γραμματέας του κόμματος Ασαΐμπ Αχλ αλ-Χακ, γνωστό και ως Δίκτυο Χαζαλί. Αυτή η πολιτική ομάδα, ευθυγραμμισμένη με το Ιράν και μέλος της φιλοσιιτικής Συμμαχίας Φατάχ, ασκεί επιρροή στην ιρακινή σιιτική κοινότητα. Η εμπλοκή τους εκτείνεται σε σημαντικές περιόδους όπως ο πόλεμος στο Ιράκ και ο Εμφύλιος της Συρίας.

Ο Χαζαλί είναι μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμος για τον ρόλο του στα ηγετικά στρώματα στις Ειδικές Ομάδες στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ο εξέχων ρόλος του επεκτάθηκε από τον Ιούνιο του 2006 μέχρι τη σύλληψή του από τις βρετανικές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2007.

Ως επικεφαλής των Ειδικών Ομάδων, ο Χαζαλί κατηγορείται ότι ήταν υπεύθυνος για τη διεύθυνση μεταφοράς όπλων, τη συγκρότηση τμημάτων για μάχες και την επίβλεψη επιχειρήσεων ανταρτών.

Ανάμεσα στα σημαντικά περιστατικά που αποδίδονται στην ηγεσία του ήταν η επίθεση στις αμερικανικές δυνάμεις στην Καρμπάλα στις 20 Ιανουαρίου 2007.

Το ιστορικό του Χαζαλί περιλαμβάνει την προηγούμενη σχέση του με τον σιίτη ηγέτη του Ιράν Μοκτάντα αλ-Σαντρ. Ωστόσο, απομακρύνθηκε από τον “Στρατό Μαχντί” του αλ-Σαντρ το 2004 λόγω έκδοσης εντολών χωρίς την κατάλληλη εξουσιοδότηση.

Το 2007 οι βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη επιχείρηση, συλλαμβάνοντας τον Χαζαλί, μαζί με τον αδελφό του και έναν Λιβανέζο σύμβουλο, σε ένα σπίτι στη Βασόρα. Η αιχμαλωσία του Χαζαλί έληξε τον Ιανουάριο του 2010, μετά από ανταλλαγή κρατουμένων που περιελάμβανε τον Βρετανό υπήκοο Πίτερ Μουρ, έναν σύμβουλο υπολογιστών που είχε απαχθεί από το “Δίκτυο Χαζαλί”. Από την απελευθέρωσή του, ο Χαζαλί έχει επικεντρωθεί στη στρατολόγηση ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών για να πάνε στη Συρία προς υποστήριξη του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Χαζαλί υπόκειται σε κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λόγω της εμπλοκής του σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο Χαζαλί έπαιξε εξέχοντα ρόλο σε μια επίθεση το 2007 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Αμερικανών στρατιωτών. 

Κατά την απροειδοποίητη συνάντηση με τον Φιντάν, ο Χαζαλί αναφέρθηκε στο θέμα της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο ιρακινό έδαφος καθώς και στη χρήση του ιρακινού εδάφους για εχθρικές ενέργειες κατά της Τουρκίας. Ο Χαζαλί είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με Τούρκους πρεσβευτές και είναι γνωστός για την αντίθεσή του στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Ο Χαζαλί είπε στον Φιντάν ότι η Τουρκία πρέπει να αυξήσει τις εκλύσεις νερού από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, ένα θέμα το οποίο εργαλειοποιεί συστηματικά και εκβιαστικά η Τουρκία

Ο Φιντάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Χαζάλι για τη διορατικότητά του σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επαινώντας τη συμβολή του στην ασφάλεια, την κυριαρχία και τις προσπάθειες οικοδόμησης του Ιράκ, ανέφεραν ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αντιμετώπισε αντιδράσεις επειδή φωτογραφήθηκε δίπλα σε δύο αρχηγούς πολιτοφυλακής, ο ένας εκ των οποίων ο Χαζάλι, κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ. 

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube