REAL TIME |

Weather Icon
Πυροσβεστική 14 Αυγούστου 2023

«Ο σπόρος της καταστροφής»Γιατί κάηκε φέτος τόσο μεγάλη δασική έκταση στην Ελλάδα; Ιδού οι απαντήσεις

«Ο σπόρος της καταστροφής»Γιατί κάηκε φέτος τόσο μεγάλη δασική έκταση στην Ελλάδα; Ιδού οι απαντήσεις

Τα αίτια της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς ερευνά ο Tobias Zick στο οδοιπορικό του στη Ρόδο για την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung  σε άρθρο με τίτλο: «Ο σπόρος της καταστροφής». «Γιατί κάηκε φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα τόσο μεγάλη δασική έκταση; Οι επιστήμονες κατηγορούν την κυβέρνηση για λανθασμένη πολιτική», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος παρατηρεί ότι το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, πουθενά αλλού όμως δεν κάηκε τόσο μεγάλη δασική έκταση όσο στη Ρόδο.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή επέλεξε λόγια που επιλέγουν οι Πρωθυπουργοί όταν χάνουν τον έλεγχο, σχολιάζει ο δημοσιογράφος επικαλούμενος τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «είμαστε σε πόλεμο» και ότι η κλιματική κρίση εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο προκαλώντας όλο και μεγαλύτερες καταστροφές.

Πράγματι, αυτό επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες, μεταξύ αυτών και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος επισημαίνει ότι οι τα κύματα καύσωνα και οι περίοδοι ξηρασίας εδώ και κάποια χρόνια έχουν αυξηθεί, σημειώνει το άρθρο.

Ωστόσο, ένας περίπατος σε δάσος της Ρόδου με τον Νίκο Θεοδωρίδη, πρώην επικεφαλής της δασικής Υπηρεσίας της Ρόδου, καταδεικνύει τι πάει στραβά στη διαχείριση του δάσους από το ελληνικό κράτος, σημειώνει ο Zick, που προσθέτει ότι έχουν εφαρμοστεί περικοπές στους πόρους για τη διαχείριση των δασών, τα οποία πλέον είναι παραμελημένα.

Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ένας από τους πιο διακεκριμένους δασολόγους της Ελλάδας, εξηγεί στην SZ ότι βασικό πρόβλημα συνιστά το ότι όλο και λιγότερη έκταση γης καλλιεργείται πλέον, μια και οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά, κάτι που ο ίδιος αποδίδει σε πολιτική βούληση, καθώς τη δεκαετία του ’80 δόθηκε έμφαση στη μείωση των απασχολούμενων στη γεωργία στη Νότια Ευρώπη και στην ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων στον βορρά, ώστε η Ε.Ε. να γίνει ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον  Ξανθόπουλο, η ελληνική κυβέρνηση το 1998 πήρε την αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τα δασαρχεία και την ανέθεσε στην Πυροσβεστική, με συνέπεια να παραμεληθεί η πρόληψη των πυρκαγιών.

Ο ίδιος μάλιστα σχολιάζει ότι η πολιτική ηγεσία πλέον κάνει τα πάντα ώστε να μην επαναληφθεί υπό τη δική της διακυβέρνηση ένα «μίνι Μάτι», για αυτό και η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο να εκκενωθούν οικισμοί το ταχύτερο δυνατό όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά.

Κάτοικος του χωριού Απόλλωνα, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στη Ρόδο σχολιάζει ότι το μόνο που έκανε το κράτος ήταν να στείλει προειδοποίηση για άμεση εκκένωση του χωριού, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν να φτάσουν και οι κάτοικοι έκαναν μόνοι τους ό,τι μπορούσαν για να ανακόψουν τη φωτιά.

Ο καθηγητής Δασολογίας, Ιωάννης Μητσόπουλος, τονίζει ότι η εκκένωση οικισμών πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο και ότι πρωτίστως πρέπει να δίδεται έμφαση στην αποτροπή της επέκτασης της πυρκαγιάς.

Ωστόσο οι πολιτικοί, όπως σχολιάζει, προτιμούν αντί να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης -που δεν γίνονται αντιληπτά από τους ψηφοφόρους- να προμηθεύονται πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, για αυτό και η Ελλάδα έχει τόσα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα όσα η Γαλλία. 

ΠΗΓΗ: Süddeutsche Zeitung Tobias Zick – Mediterranean Sea The seeds of disaster

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube