Οι ηγέτες της χούντας στον Νίγηρα αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ να συναντήσει τον έκπτωτο πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ και απέρριψαν τις εκκλήσεις για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Την χώρα επισκέφθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία δήλωσε ότι είχε «ειλικρινείς αλλά δύσκολες» συνομιλίες με τον αρχηγό των ειδικών δυνάμεων του Νίγηρα, ταξίαρχο Μούσα Σαλάου Μπαρμού, που θεωρείται ο δεύτερος τη τάξει ηγέτης του πραξικοπήματος, και τρεις από τους συνταγματάρχες του στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Ήταν το πρώτο ταξίδι Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Η Νούλαντ ζήτησε να συναντήσει τον φυλακισμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ και τον Αμπντουραχαμάν Τσιανί, τον αυτοαποκαλούμενο αρχηγό της στρατιωτικής κυβέρνησης, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό, είπε.

Στη συνέχεια, σε τηλεφωνική ενημέρωση με τους δημοσιογράφους, έδωσε μια ζοφερή αξιολόγηση των συνομιλιών της με τους στρατιωτικούς ηγέτες. «Είναι αρκετά σταθεροί στην άποψή τους για το πώς θέλουν να προχωρήσουν και αυτό δεν συνάδει με το Σύνταγμα του Νίγηρα», είπε. «Ήταν δύσκολο σήμερα, και θα είμαι ξεκάθαρη για αυτό».

Ωστόσο, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας της για μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» στη σύγκρουση. Εάν οι πραξικοπηματίες είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στη «συνταγματική τάξη» του Νίγηρα, η Νούλαντ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βοηθήσουν σε αυτό».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επιβεβαιώσει ότι είχε έρθει σε άμεση επαφή με τους πραξικοπηματίες και είχε τονίσει την ανάγκη να αποκατασταθεί ο Μπαζούμ. «Το παράθυρο ευκαιρίας είναι οπωσδήποτε ακόμη ανοικτό. Πιστεύουμε ότι η χούντα πρέπει να κάνει άκρη και να επιτρέψει στον πρόεδρο [Μοαμέντ] Μπαζούμ να επανέλθει στα καθήκοντά του», δήλωσε στον Τύπο ο Μάθιου Μίλερ κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά) επέβαλαν κυρώσεις στον Νίγηρα και απείλησαν να χρησιμοποιήσουν βία κατά των νέων αρχών εάν το Μπαζούμ δεν αποκατασταθεί στην εξουσία. Ωστόσο, η προθεσμία της Κυριακής που είχε ορίσει η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) έληξε χωρίς καμία στρατιωτική δράση.

Ως απάντηση, οι πραξικοπηματίες κάλεσαν το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας κι έκλεισαν τον εναέριο χώρο της χώρας, με τη δέσμευση να «υπερασπίσουν την ακεραιότητα της επικράτειάς μας».

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της ECOWAS συναντώνται εκ νέου την Πέμπτη για να συζητήσουν για την κατάσταση στον Νίγηρα.

Η χρήση ισχύος είναι λύση «της ύστατης προσφυγής» για τον περιφερειακό οργανισμό, έκρινε ο Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι «επικεντρωμένη στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

Επέκρινε εξάλλου την αποστολή κοινής επίσημης αποστολής στη Νιαμέ από το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, δυο γειτονικά κράτη όπου επίσης κυβερνούν στρατιωτικοί. «Αν νομίζαμε πως έστειλαν απεσταλμένους για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές και τη συνταγματική τάξη θα το βλέπαμε ως κάτι χρήσιμο, όμως πολύ αμφιβάλλω πως επρόκειτο για αυτό», είπε ο Μίλερ.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η αξία των προγραμμάτων στρατιωτικής βοήθειας, αρωγής για ζητήματα ασφαλείας κ.ά. τα οποία έχουν ανασταλεί μετά το πραξικόπημα έχουν αξία 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν δεν αποκατασταθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα διακοπούν κι άλλα προγράμματα βοήθειας αξίας «εκατομμυρίων», πρόσθεσε, επιμένοντας ωστόσο πως δεν θα επηρεαστεί «η ανθρωπιστική βοήθεια».

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στον Νίγηρα, ο οποίος μάχεται ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ISIL (ISIS).

Ναυτεμπορική