Weather Icon
Λευκορωσία , Πολωνία 10 Αυγούστου 2023

Μέτωπο Πολωνίας – Βαλτικών χωρών κατά της Λευκορωσίας και του Λουκασένκο

Μέτωπο Πολωνίας – Βαλτικών χωρών κατά της Λευκορωσίας και του Λουκασένκο

Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ Πολωνίας και βαλτικών χωρών: Ο Lukashenko είναι συνεργός της Ρωσίας

«Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko έμεινε στην εξουσία μέσω νοθευμένων προεδρικών εκλογών» υποστήριξαν με κοινό τους ανακοινωθέν οι Υπουργοί εξωτερικών της Πολωνίας και των βαλτικών χωρών.
Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής δήλωσαν με κοινό τους ανακοινωθέν την Τετάρτη (9/8) ότι ο ηγέτης της Λευκορωσίας είναι συνεργός και υποστηρικτής του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Σε κοινή δήλωση τους με αφρομή την τρίτη επέτειο των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών του 2020 στη Λευκορωσία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας επεσήμαναν: «Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko έμεινε στην εξουσία μέσω νοθευμένων προεδρικών εκλογών».
«Πριν από τρία χρόνια, στις 9 Αυγούστου 2020, ο Alexander Lukashenko ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή των νοθευμένων προεδρικών εκλογών, καταπατώντας έτσι τις δημοκρατικές φιλοδοξίες και τα δικαιώματα του λευκορωσικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τις στημένες κάλπες ακολούθησαν μαζική εσωτερική καταστολή, συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα επιθετικότητας, διάβρωση της κυριαρχίας της Λευκορωσίας, καθώς και αποσταθεροποίηση της περιοχής, πρόσθεσε.
Με τους Υπουργούς εξωτερικών των Βαλτικών χωρών να συμπληρώνουν πως «από τον Φεβρουάριο του 2022 το καθεστώς Lukashenko ενεργεί ως συνεργός και άμεσος υποστηρικτής της απρόκλητης και αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Επίσης, υποστήριξαν ότι η Λευκορωσία συνεχίζει να οργανώνει και να συμβάλλει σε δραστηριότητες που διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από υπηκόους τρίτων χωρών.
Τέλος, το κοινό ανακοινωθέν προτρέπει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση και αμνήστευση όλων των πολιτικών κρατουμένων καθώς και τον τερματισμό της καταστολής και της συνέργειας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube