Προς δύο κατευθύνσεις στρέφει την προσοχή της η Λευκωσία σ’ ότι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή Πύλας και τις κινήσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους:

α) Παρακολουθεί τις κινήσεις εντός και πέριξ της νεκρής ζώνης στην περιοχή, και

β) Τηρεί στάση αναμονής για τα αποτελέσματα των διπλωματικών κινήσεων για να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη νεκρή ζώνη στην Πύλα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε χθες για τις εξελίξεις την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο, στις διπλωματικές προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα που προκλήθηκε στην Πύλα, φαίνεται να παίζει ο Κόλιν Στιούαρτ. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, συνεχίζει τις επαφές του με τις δύο πλευρές προκειμένου να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή πορεία προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά το θέμα της νεκρής ζώνης στην Πύλα. Στην περιοχή παραμένουν στελέχη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών τα οποία παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Η ηρεμία που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να εφησυχάζει τη Λευκωσία. Η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να προβεί σε νέες προκλήσεις. Παράλληλα για την Λευκωσία είναι ξεκάθαρο πως πίσω από την όλη ένταση βρίσκεται η Άγκυρα.

Για την κατάσταση στην Πύλα και τις διπλωματικές ενέργειες που έγιναν από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε χθες την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Στις δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Δημητρίου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για όλες τις εξελίξεις και ειδικότερα για το επεισόδιο στην Πύλα, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, η οποία θα απασχολήσει και τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς και για συντονισμό ενεργειών για όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων και της αναχαίτισης όλων των προκλητικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένου και του επεισοδίου στην Πύλα.

Αναφορικά με την έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ανακοίνωση, η οποία, όπως είπε, υπογραμμίζεται ως θετική, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει τελειώσει, αλλά χρειάζεται με προσεκτικούς χειρισμούς και συντονισμένα βήματα να δούμε πώς μπορούν να συντονιστούν οι ενέργειες και ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, έχει σημαντικότατο ρόλο να επιτελέσει», υπογράμμισε η Πρόεδρος του σώματος, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους της, γνωστοποιώντας και το περιστατικό, καθώς και την απάντηση-ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι πρόκειται για θέμα νομιμότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πώς μπορούμε πραγματικά να διασφαλίσουμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο, μακριά από τέτοιες παρανομίες ή προκλήσεις.

Ερωτηθείσα για το πώς θα αλλάξει η κατάσταση δεδομένης της θέσης Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας πριν την επανέναρξη των συνομιλιών, η κ. Δημητρίου είπε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να παραμείνει στοχοπροσηλωμένη στη νομιμότητα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως στην ίδια την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνεται ξεκάθαρα η αναφορά στη ΔΔΟ και τις προσπάθειες να υπάρξει Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ. «Εκεί ακριβώς χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες, προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τις διαχρονικές μας θέσεις και τον πάγιο στόχο μας, ακόμα και αν καθημερινά έχουμε όλες αυτές τις προκλητικές, παράνομες ενέργειες, ή και αυτή τη ρητορική που έχει πραγματικά κουράσει», είπε.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο στις δικές του δηλώσεις για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Βουλής συζήτησαν τον περαιτέρω συντονισμό υπό το φως και των πρόσφατων επεισοδίων στην Πύλα, των παράνομων σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και της Δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την οποία χαιρέτισαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής. Πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση συζήτησαν και τον περαιτέρω συντονισμό ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και την προώθηση νομοσχεδίων ενόψει και της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Κληθείς να σχολιάσει νέες δηλώσεις από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες, την καλύτερη απάντηση στις δημόσιες δηλώσεις τόσο του κ. Τατάρ όσο και του κ. Ερντογάν την έχει δώσει το ίδιο το ΣΑ.

Φιλελεύθερος