Η Τουρκία ψάχνει για το εισιτήριο που θα την επαναφέρει σε ευρωπαϊκή τροχιά με τον ερχόμενο Οκτώβρη θα κρίνεται καθοριστικός με τρεις σημαντικούς σταθμούς: την έκθεση προόδου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Τουρκία θέλει αναθέρμανση των σχέσεων της με την ΕΕ κυρίως για οικονομικούς λόγους, καθώς και η ίδια αντιλαμβάνεται ότι η πλήρης ένταξη είναι εκτός συζήτησης, τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον. Γι’ αυτό και προβαίνει σε ελιγμούς τακτικής ενόψει του Οκτωβρίου εκτιμώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα πείσει τους Ευρωπαίους. Από τα όσα είπε ο Φιντάν στη Διάσκεψη των Πρέσβεων η πολιτική της Τουρκίας  στο Κυπριακό δεν διαφοροποιείται, ενώ από την άλλη κάνει ανοίγματα προς την Ελλάδα όχι όμως επί της ουσίας.

Ο Φιντάν αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Άγκυρας «να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας, να θέσουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις σε σταθερή βάση, να αναπτύξουμε ένα περιβάλλον ευημερίας και να προωθήσουμε τους παγκόσμιους στόχους μας».  Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρθηκε στο ΡΚΚ, την οργάνωση Feto του ιμάμη Γκιουλέν και το ISIS, στο δεύτερο στις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας που είπε ότι επιδιώκει η Τουρκία με τις γειτονικές χώρες, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, στο τρίτο κεφάλαιο τοποθέτησε τη χώρα του στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και στο τέλος αναφέρθηκε στον νέο τουρκικό αιώνα και υποσχέθηκε ότι «θα είμαστε δίπλα στους πολίτες μας, τους συμπατριώτες, τους ομόθρησκους, τις κοινότητες συγγενών και άλλες καταπιεσμένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, όσο μπορούμε ανά πάσα στιγμή και σε κάθε μέρος».

Για την Ελλάδα ειδικότερα ο Χακάν Φιντάν είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu: «Η Τουρκία θέλει να προωθήσει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής μέσω της θετικής ατζέντας και η σημερινή θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στα επίμαχα ζητήματα με την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι ειλικρινής σε αυτό το θέμα και ελπίζει ότι η ελληνική πλευρά θα δείξει την ίδια ειλικρίνεια». Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Φιντάν αναφέρθηκε στη διεκδίκηση της κυριαρχικής πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και στην αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους: «Η καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων είναι η βασική μας πολιτική. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως κάνουμε με ευαισθησία».

Στην αναφορά του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, κατηγόρησε την ΕΕ για στρατηγική τύφλωση και πρόσθεσε: «Στη νέα εποχή, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια οραματική προοπτική και να αναβιώσουμε τη διαδικασία με προοπτική πλήρους ένταξης». Ο Χακάν Φιντάν τόνισε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία και σημείωσε την ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Φαίνεται και από τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο πως σ’ ό,τι αφορά το κεφάλαιο ΕΕ εκείνο που θέλει πρωτίστως να πετύχει η Τουρκία είναι η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με την «Ακσάμ» (πηγή ΓΤΠ) η οποία επικαλείται ανώτερο αξιωματούχος της ΕΕ, το φθινόπωρο θα συζητηθεί το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λίγο μετά τις εκλογές, τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκία. Η έκθεση αυτή θα συζητηθεί το φθινόπωρο. Ήδη τον Ιούλιο, οι υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να επανασυνδεθεί με την Τουρκία και να βασιστεί στα κοινά συμφέροντα, προσπαθώντας παράλληλα να γεφυρώσει τις υπάρχουσες διαφορές. Ερωτηθείς εάν το θετικό κλίμα θα οδηγήσει σε νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και αξιών, όπως ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην οποία η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος, είναι απαραίτητη για την ανάκτηση της δυναμικής».

Φιλελεύθερος