REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ 25 Αυγούστου 2023

ΗΠΑ: Θα έχουν ύφεση ή όχι;

ΗΠΑ: Θα έχουν ύφεση ή όχι;

Ιδού τα ανησυχητικά σημάδια που προοιωνίζονται ύφεση

Του Derek Saul

Η ύφεση δεν είναι ένα σενάριο που σκέφτεται εύκολα κάποιος αυτή την περίοδο, καθώς οι μετοχές διαγράφουν μεγάλο μέρος των απωλειών που σημείωσαν νωρίτερα στο έτος, και πολλοί από τους δείκτες που η πορεία τους θα μπορούσε να σημάνει επιβράδυνση δεν εμπνέουν ανησυχία. Εντούτοις, κάποια προειδοποιητικά σήματα συνεχίζουν να αναβοσβήνουν κόκκινο.

Η ύφεση, η οποία ορίζεται από το αμερικανικό Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών ως “μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες”, χαρακτηρίζεται συνήθως από μια παρατεταμένη περίοδο μειωμένης παραγωγής και πτώσης σε δείκτες που μετρούν την παραγωγικότητα και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με έναν από τους πιο ευρέως αποδεκτούς τεχνικούς δείκτες, οι ΗΠΑ μπήκαν σε περιοχή ύφεσης το περασμένο φθινόπωρο, όταν το ΑΕΠ τους επιβραδύνθηκε για δύο διαδοχικά τρίμηνα, ενώ άλλοι δείκτες υποστηρίζουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης.

Η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων συνεχίζει να βαθαίνει, ενώ τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μικρής διάρκειας συνέχισαν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μακράς διαρκείας. Η πιθανότητα να εισέλθει σε φάση ύφεσης η αμερικανική οικονομία εντός του επόμενου έτους, σύμφωνα με τα spreads των κρατικών ομολόγων, ανέρχεται περίπου στο 66%, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.

Έκτοτε, όμως, το ΑΕΠ έχει ανακάμψει: έχει τρέξει με ρυθμό 2,4% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο, και προβλέπεται να ενισχυθεί στο 5% κατά το γ’ τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργία υποχώρησε οριακά και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές.

Αναλύοντας τα μεικτά στοιχεία, η Fed κατέληξε (κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου) στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε “ήπια ύφεση” μέχρι το τέλος του έτους, αλλά τον Ιούλιο άλλαξε την “ετυμηγορία” της και εκτιμά πως το σενάριο της ύφεσης… θα παραμείνει σενάριο.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για ύφεση υποχώρησαν, καθώς σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα της Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, το 54% των οικονομολόγων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το 2024, ενώ το περασμένο φθινόπωρο έβλεπε ύφεση το 64%.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση της οικονομίας έχουν μετριαστεί, καθώς δημοσκόπηση της Bank of America σε διαχειριστές funds με περιουσιακά στοιχεία ύψους 635 δισ. δολαρίων διαπίστωσε ότι το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι απίθανο η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση το 2024, το χαμηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Ιούνιο. Αυτό το κλίμα υποστηρίζεται και το ισχυρό ράλι των αμερικανικών μετοχών από τότε που οι προβλέψεις για ύφεση κορυφώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, με τον S&P 500 να προσθέτει σχεδόν 25% από το χαμηλότερο επίπεδό του τον Οκτώβριο. Οι ανησυχίες για μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση είχαν ενταθεί καθώς η παγκόσμια οικονομία βγήκε από την κρίση της πανδημίας με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, γεγονός που ώθησε την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

“Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι σαν να παίζει κάποιος ‘κορόιδο'”, έγραψε χαρακτηριστικά σε σημείωμά του τον Ιούλιο ο οικονομολόγος της JPMorgan, Michael Feroli. “Η ύφεση δεν είναι γραμμικό γεγονός, ενώ τα περισσότερα οικονομικά μοντέλα είναι. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για ύφεση ήταν, και παραμένει, αυξημένος, αλλά το να προσδιορίσεις με ακρίβεια σε ποιο τρίμηνο θα αρχίσει η ύφεση είναι… σαν να παίζεις βελάκια”.

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, μόλις το 11% των εταιρειών του Russell 3000 είδαν “ύφεση” στα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το αντίστοιχο 27% πέρυσι.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube