Weather Icon

Insider: Πώς η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έμαθαν να σταματούν να ανησυχούν και να αγαπούν τα drones Bayraktar της Τουρκίας – Είναι πιο αξιόπιστα από τα Κινεζικά και φθηνότερα από τα δυτικά

Insider: Πώς η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έμαθαν να σταματούν να ανησυχούν και να αγαπούν τα drones Bayraktar της Τουρκίας – Είναι πιο αξιόπιστα από τα Κινεζικά και φθηνότερα από τα δυτικά

Οι συμφωνίες δείχνουν ότι τα κορυφαία κράτη του Αραβικού Κόλπου έχουν γίνει γρήγορα οι μεγαλύτεροι πελάτες για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

  • Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τουρκικά drones τους τελευταίους μήνες.
  • Οι συμφωνίες αποτελούν ένδειξη του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των αραβικών κρατών του Κόλπου για στρατιωτικό υλικό τουρκικής κατασκευής.
  • Αντικατοπτρίζουν επίσης την αυξανόμενη επιθυμία της Τουρκίας να πουλήσει όπλα σε αυτές τις χώρες παρά τις άλλες διαφωνίες.

Οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των Αραβικών κρατών του Κόλπου για τουρκικό υλικό και αποτελούν σημάδια της αυξανόμενης επιθυμίας της Τουρκίας να πουλήσει όπλα στους γείτονές της στη Μέση Ανατολή παρά τις διαφορές σχετικά με άλλα ζητήματα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιούλιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε μια συμφωνία ρεκόρ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, όταν το Ριάντ υπέγραψε συμβόλαιο με την τουρκική Baykar Defense για το νέο drone Bayraktar Akinci.

Το Akinci είναι ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο μαχητικό drone από τον προκάτοχό του, το Bayraktar TB2, το οποίο έγινε γνωστό για τη χρήση του σε πρόσφατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τον Νότιο Καύκασο και την Ουκρανία .

Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν
Μια αρμενική νηοπομπή ανεφοδιασμού φαίνεται από ένα drone του αζέρικου Bayraktar TB2. 
Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν

Η Σαουδική Αραβία είχε προηγουμένως δείξει ενδιαφέρον για την προμήθεια τουρκικών drones και την εξασφάλιση δικαιωμάτων για την τοπική παραγωγή. Ενώ καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει την αξία αυτής της άνευ προηγουμένου συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar την χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη αμυντική και αεροπορική σύμβαση εξαγωγής στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τη Baykar, η νέα συμφωνία περιλαμβάνει κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας. Το Akinci, με τους προηγμένους αισθητήρες και τα οπλικά του συστήματα, θα είναι το πιο προηγμένο drone που έχει αποκτήσει ποτέ το Ριάντ.

Η συμφωνία υπογράφηκε λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου το Κουβέιτ έγινε η 28η χώρα που παρήγγειλε το TB2, ξοδεύοντας 367 εκατομμύρια δολάρια σε απροσδιόριστο αριθμό drones, το 500ο από τα οποία βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης τον Ιούνιο .

Η αγορά του Κουβέιτ δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με την παραγγελία που έκαναν τα ΗΑΕ πέρυσι, η οποία περιελάμβανε έως και 120 TB2 και διάφορο εξοπλισμό και εκπαίδευση σε μια συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ ο αριθμός των Akinci που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία παραμένει άγνωστος, είναι πιθανό να είναι σημαντικό εάν το συμβόλαιο αξίζει περισσότερο από την παραγγελία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Άμπου Ντάμπι.

Οι συμφωνίες δείχνουν ότι τα κορυφαία κράτη του Αραβικού Κόλπου έχουν γίνει γρήγορα οι μεγαλύτεροι πελάτες για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Drone Bayraktar TB2 Τουρκία
Το 500ο drone Bayraktar TB2 που εκτίθεται στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.  Baykar/Handout/Anadolu Agency μέσω Getty Images

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που προηγήθηκε αυτών των τεράστιων συμφωνιών, οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα αγόρασαν κυρίως κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιδίως το Wing Loong II, το οποίο είχε παρουσία στην Υεμένη και τη Λιβύη. Αλλά τα drones κινεζικής κατασκευής έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους εν μέσω της δραματικής και ταχείας άνοδο του TB2.

Το 2020, η υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση στη Λιβύη χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 για να καταστρέψει τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1 που τα ΗΑΕ είχαν στείλει σε μια πολιτοφυλακή που υποστήριζε στον εμφύλιο πόλεμο αυτής της χώρας. Αυτά τα drones έκαναν πολύ περισσότερα για να διαμορφώσουν την έκβαση αυτής της σύγκρουσης από τα Wing Loongs που στάλθηκαν επίσης από τα ΗΑΕ.

Το Άμπου Ντάμπι σχεδίαζε αργότερα να αποκτήσει 18 προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B Reaper κατασκευής ΗΠΑ ως μέρος μιας συμφωνίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2021, η οποία περιελάμβανε το αεροσκάφος stealth F-35. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η συμφωνία έχει καταρρεύσει,  με τα ΗΑΕ να στρέφονται στην Τουρκία για drones. Η συμφωνία επιβραδύνθηκε καθώς οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες για τις σχέσεις του Άμπου Ντάμπι με την Κίνα. Στη συνέχεια, τα ΗΑΕ διέκοψαν τις συνομιλίες και παρήγγειλαν 80 Dassault Rafales από τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Αλί Μπακίρ, ειδικός για την Τουρκία στο Κέντρο Ibn Khaldon του Πανεπιστημίου του Κατάρ, σημείωσε ότι η αγορά drones “συνεπάγεται περισσότερα από την απλή απόκτηση του συστήματος”.

Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σαουδική Αραβία Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Ο Ερντογάν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Τζέντα στις 17 Ιουλίου.  Murat Kula/Anadolu Agency μέσω Getty Images

Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνει «συνοδευτικά στοιχεία όπως πυρομαχικά, συστήματα, μονάδες εκπαίδευσης, συντήρησης, διοίκησης και ελέγχου, μεταξύ άλλων», είπε ο Μπακίρ. «Αυτά τα πρόσθετα στοιχεία αναμφίβολα θα συμβάλουν στο αρχικό κόστος και εάν η μεταφορά τεχνολογίας είναι μέρος της συμφωνίας, το συμβόλαιο θα μπορούσε κάλλιστα να υπερβεί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον».

Ο Μπακίρ είπε στο Insider ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν κερδίσει «παγκόσμια αναγνώριση» λόγω της «προσιτότητας, της αποτελεσματικότητας και των θανατηφόρων δυνατοτήτων τους» και τεκμηριωμένες επιτυχίες σε σύγχρονα πεδία μάχης.

«Επιπλέον, το τουρκικό TB2 έχει βρει το δρόμο του σε πολλές χώρες σε διαφορετικές ηπείρους και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έρχονται με λιγότερους περιορισμούς εξαγωγών», είπε ο Μπακίρ.

Ο Suleyman Ozeren, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και ανώτερος συνεργάτης στο Orion Policy Institute, είπε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από την απλή αγορά drones ή μεταφορά τεχνολογίας.

Είναι επίσης «μια σημαίνουσα στιγμή που δείχνει την προθυμία του Ερντογάν να επανορθώσει με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν», είπε ο Οζερέν στο Insider, αναφερόμενος στον Σαουδάραβα διάδοχο. «Ο Ερντογάν βλέπει τη Σαουδική Αραβία ως έναν κρίσιμο παράγοντα, μια θεραπεία για τη βαθιά οικονομική κρίση της Τουρκίας και μια συντόμευση για την επιστροφή του στην κανονικότητα με τους περιφερειακούς παράγοντες».

drone Turkey Bayraktar TB2 Akinci
Ένα Bayraktar TB2, αριστερά, και ένα Akinci που εκτίθεται στο αεροδρόμιο Ατατούρκ την 1η Μαΐου.  Ali Atmaca/Anadolu Agency μέσω Getty Images

Ο Ozeren σημείωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν αποδειχθεί «πιο αξιόπιστα» από τα κινέζικα αντίστοιχά τους, γεγονός που, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι φθηνότερα από τα δυτικά μοντέλα, πιθανότατα οδήγησε αυτές τις παραγγελίες-μαμούθ.

«Η πολιτική «χωρίς ερωτήσεις» της Τουρκίας παίζει επίσης ρόλο σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ που βασίζονται σε τεχνολογίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται από την Τουρκία», είπε ο Οζέρεν.

Ο Ozeren είπε ότι η μεταφορά τεχνολογίας και η κοινή παραγωγή θα είναι «προστιθέμενη αξία» στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να διαφοροποιήσει τις αμυντικές της ικανότητες, αν και θα είναι ακόμα ασύγκριτη με τη μακροχρόνια εξάρτηση του Ριάντ από τις ΗΠΑ για στρατιωτικό υλικό.

«Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοιες δυνατότητες για να εξισορροπήσει την τεχνολογία των drone του Ιράν μακροπρόθεσμα», είπε ο Ozeren.

Ο Μπακίρ, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος συνεργάτης της Scowcroft Middle East Security Initiative στο Atlantic Council, είπε ότι αυτές οι κερδοφόρες πωλήσεις drone είναι «ύψιστης σημασίας» για τη διατήρηση της «τρέχουσας ανοδικής τροχιάς» της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν ΗΑΕ
Ο Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν στο Άμπου Ντάμπι στις 19 Ιουλίου.  Τουρκική Προεδρία/Murat Centinmuhurdar/Handout/Anadolu Agency μέσω Getty Images

Εκτός από την επέκταση της εμβέλειας της αγοράς και την παροχή «κρίσιμης υποστήριξης» στην οικονομία της Τουρκίας, οι συμβάσεις ενισχύουν τις διεθνείς συνεργασίες, «δημιουργώντας ένα πλέγμα συμφερόντων σε άμυνα, ασφάλεια, οικονομική και πολιτική σφαίρα», είπε ο Μπακίρ.

Ο Ozeren είπε ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Baykar να «μονοπωλήσει» την τεχνολογία των drone στην Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία παραμένουν άγνωστες.

“Υπάρχουν δεσμευτικές διατάξεις στη συμφωνία που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα του Baykar να κάνει ορισμένες συμφωνίες με ορισμένες χώρες;” Ο Οζέρεν είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν συνθήκες «ανεξάρτητες από την τεχνολογία των drone», όπως οι απαιτήσεις να βελτιώσει η Τουρκία τις σχέσεις της με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

«Ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, η συμφωνία έγινε πρωτοσέλιδο στην Τουρκία και στο εξωτερικό», είπε ο Οζέρεν. «Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

*Ο Paul Iddon είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και αρθρογράφος που γράφει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις στρατιωτικές υποθέσεις, την πολιτική και την ιστορία. Άρθρα του έχουν εμφανιστεί σε ποικίλες εκδόσεις που επικεντρώνονται στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Insider

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube