Weather Icon

Η ψευδαίσθηση των ”ήρεμων νερών” και η αποκάλυψη των τουρκικών προθέσεων στην Πύλα

Η ψευδαίσθηση των ”ήρεμων νερών” και η αποκάλυψη των τουρκικών προθέσεων στην Πύλα

Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις φάσεις αδράνειας εκ μέρους μας στο  Κυπριακό, έχουν αντιληφθεί ήδη ότι τους καθεύδοντες υπό μανδραγόρα κυβερνήτες μας — που διατηρούν την ψευδαίσθηση των ”ήρεμων νερών” λόγω προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας μετά τον μεγασεισμό του Φεβρουαρίου στην Ανατολία — τους έχει υπερακοντίσει εμπράκτως ο Ταγίπ Ερντογάν με την διπλωματική εγρήγορση και ”ευλυγισία” του.

   Πεδίο άσκησης της επιθετικής στρατηγικής της ”Γαλάζιας Πατρίδας” του είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, όπου έχει επικαιροποιηθεί το casus belli προς αποτροπή όχι μόνο της επέκτασης από την Ελλάδα της αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 νμ, αλλά και της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, κάτι που έκανε η τελευταία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

   Κάτι που αρνείται να κάνει η Ελλάδα λόγω της έμφοβης, κατευναστικής πολιτικής που ακολουθεί, η οποία επιτρέπει στον Τούρκο να αλωνίζει στο Αιγαίο κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της  κοινής λογικής.

  Της κοινής λογικής η οποία λέει ότι το casus belli που ύψωσαν το ’95 οι Τούρκοι, ως φόβητρο ανάσχεσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, έπρεπε να καταγγελθεί απ’ τις ελληνικές κυβερνήσεις ως ποινικό αδίκημα. Ποινικό αδίκημα που πάει κόντρα σε διεθνείς κανόνες και προσβάλλει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

   Ποινικό αδίκημα που το χωνεύουμε χωρίς τύψεις επί 28 χρόνια βλέποντας την Τουρκία να… αρμενίζει αναθεωρητικά στα ελληνικά νερά από το θρακικό πέλαγος μέχρι την Κύπρο, την οποία δειλιάζουμε να διασφαλίσουμε αμυντικά με οδοδείκτη το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ), το  μόνο ελληνικό εύρημα στρατηγικής Ελλάδας-Κύπρου (βλ. Ανδρέας Παπανδρέου 1994)  προς αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας με βάση τον άξονα Άμυνας Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος .

   Έτσι υποκρινόμαστε τους ανέμελους φιλειρηνιστές οι οποίοι  — βλέποντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησε την τοξική ρητορική του που φανάτιζε την Τουρκία — τον πίστεψαν και γνέφουν θετικά τώρα στο ενδεχόμενο άρσης του αμερικανικού εμπάργκο και αγοράς των F-16 από την Τουρκία.

   Κι αυτό την ίδια στιγμή που τα σπίτια των ξεριζωμένων Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο ”καίγονται” και εμείς οι συνέλληνες τυρβάζομε περί άλλων (για να επικαιροποιήσουμε τον πρόγονό μας τον Θουκυδίδη (Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν…”). Τη στιγμή που καταπλέει ως φόβητρο στα ελληνικά νερά της Μεγαλονήσου το ABDULHAMID HAN με στόχο νέες προκλήσεις στα ενεργειακά οικόπεδα της ΑΟΖ της .

   Η ώρα της εθνικής μας αφύπνισης ήγγικεν, αλλά εμείς δεν λέμε να την συναισθανθούμε και τηρούμε σιγή ιχθύος παρακολουθώντας φαινομενικά ανέμελοι (αλλά με κρυφή αγωνία) στον δορυφορικό χάρτη το ταξίδι του πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου ABDULHAMID HAN, που ξεκίνησε προ ημερών (με πλοία συνοδείας τα ”Μιχριμάχ”- Αι Μπουκέ και ”Κουτσί Ιλχάν”) το επιχειρησιακό του ταξίδι από το Τάσουτζου της Σελεύκειας στην Νότια Τουρκία.

 Ταξίδι προγραμματισμένο από NAVTEX πορείας και εργασιών του με καθορισμένη χρονική διάρκεια (10 Αυγούστου 2023 – 6 Φεβρουαρίου το ’24), την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του Τουρκικού Ναυτικού.

   Το πρωί της 18ης Αυγούστου (06:34 local time…….Διόπτευση 330) βρισκόταν σε απόσταση 51,7 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης-Καστελόριζου. Αργότερα βρέθηκε ανατολικά της ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον χάρτη της EUROPEAN COMMISSION (ενν. την ΑΟΖ της θαλάσσιας ζώνης ανατολικότερα του 28ου Μεσημβρινού, που δεν έχουν ανακηρύξει οι ελληνικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης της τωρινής, η οποία υπέγραψε το ’20 ημιτελή ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία με την Νότια Ρόδο και το Καστελόριζο εκτός ελληνικής ”επήρειας”, δηλ. κυριαρχίας).

   Στο διάστημα εν τω μεταξύ του κατάπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, εκδηλώθηκαν γεγονότα στην νεκρή ζώνη της Κύπρου κοντά στην Πύλα, όπου οργανωμένοι Τουρκοκύπριοι κινήθηκαν με επιθετικές διαθέσεις αμφισβήτησης του status quo κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ τραυματίζοντας σοβαρά τρία μέλη των ΗΕ και προκαλώντας ζημιές σε οχήματα υπαλλήλων του Διεθνούς Οργανισμού.

   Η UNFICYP (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καταδίκασε άμεσα τις επιθέσεις εναντίον μελών της, από τη στιγμή που Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και πολίτες προέβησαν σε μονομερή, παράνομη επιχείρηση με μπουλντόζες και πετροπόλεμο κατά της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ, η οποία παρεμπόδισε μη εξουσιοδοτημένες από τον ΟΗΕ κατασκευαστικές εργασίες των Τουρκοκυπρίων (ασφαλτόστρωση οδού για οδική σύνδεση των χωριών Άρσος – Πύλα στην ουδέτερη ζώνη), με σκοπό να επιβάλλουν τετελεσμένα.

  Αυτό το τελευταίο κινητοποίησε άμεσα την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η οποία χαρακτήρισε ”σοβαρό έγκλημα” (με βάση το Διεθνές Δίκαιο) ό,τι συνέβη στην ”νεκρή ζώνη” και ανακοίνωσε σε αυστηρό τόνο ότι ”θα διωχθούν οι υπαίτιοι στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος”.

   Κάλεσε μάλιστα την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία των ΗΕ στη ζώνη αυτή και να αποφύγει κλιμάκωση των εντάσεων εις το εξής διαβεβαιώνοντας πως οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα συνεχίσουν να εμποδίζουν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή της Πύλας (βλ. σχετική δήλωση στο ΚΥΠΕ του Εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ).

 Ωστόσο όλα αυτά τα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα ενεργούμενα του Ερντογάν, οι ”Γκρίζοι Λύκοι” του ψευδοκράτους (”ΤΔΒΚ) οι οποίοι εκτοξεύουν απειλές (δια του προέδρου τους Φατί Αριτζή) κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και των ΗΠΑ (βλ. τουρκοκυπριακή ενημερωτική ιστοσελίδα ”Χαμπέρ Κίπρις”).

   Όπως ήταν αναμενόμενο, στον απόηχο των γεγονότων στην Πύλα, εξέφρασαν σε αναρτήσεις τους την καταδίκη τους για την αιματηρή απόπειρα σε βάρος Βρετανών και Σλοβάκων (μελών της UNFICYP), πέρα από τον Εκπρόσωπο Τύπου της, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και θέματα ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ και ηγετικά στελέχη της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus), μέλος της οποίας υπήρξε ο φιλέλληνας Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, από τους πρώτους που καταδίκασαν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στην Πύλα.

   Σε επίπεδο κρατών τις καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία (η φιλότουρκη Γερμανία σιωπά για λόγους συμφέροντος) τονίζοντας σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι ”οι απειλές κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο .

 Εκ μέρους του Ελληνισμού, αντέδρασαν με οργίλες ανακοινώσεις τους Ελλάδα και Κύπρος. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε απερίφραστα την κατάφωρη παραβίαση του status quo και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου της ”νεκρής ζώνης”, ενώ χαρακτήρισε πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας την επίθεση σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

    Την ίδια επικριτική στάση απέναντι στους πρωταγωνιστές της βίας, επέδειξε και η κυπριακή κυβέρνηση δια της γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου της Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη ο οποίος καταδίκασε σε ανάρτησή του την επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων από τους Τουρκοκύπριους, με σκοπό την ένωση του κατοχικού χωριού Άρσος (”προκεχωρημένο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος”)  με το χωριό Πύλα της ”Πράσινης Γραμμής’, που χωρίζει την τουρκοκρατούμενη από την ελεύθερη Κύπρο.

  Τα δεδομένα αυτά (βότσαλο στα λιμνάζοντα ύδατα του Κυπριακού) απαιτούν ασφαλώς την αξιοποίησή τους υπέρ των ελληνοκυπριακών θέσεων για την κατάδειξη της επιθετικότητας της Τουρκίας, φερέφωνα της οποίας στα Κατεχόμενα είναι οι ”Γκρίζοι Λύκοι” της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

   Ήδη το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για δέουσες ενέργειες στις οποίες θα προβεί από κοινού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη δεδομένου ότι αποκαλύφθηκαν διεθνώς οι στόχοι των Τούρκων κατακτητών του 37 %  της Κύπρου.

   Στόχοι που έχουν να κάνουν με την εδαφική επέκταση, αφού η ”νεκρή ζώνη” αποτελεί για Τούρκους και Τουρκοκύπριους πεδίον προς εκμετάλλευση εμπορικής και στρατηγικής σημασίας (σ.σ: Σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης, το πυροβολικό και τα άρματα μάχης που θα συγκεντρωθούν στα σύνορα με την ελεύθερη Κύπρο θα βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς [Ε.Φ], γιατί θα τη χτυπούν εκ των έσω, παράλληλα με τις από αέρος τουρκικές επιχειρήσεις).

   Άλλο εάν υποκριτικά Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι στο νησί εξωραΐζουν τις παράνομες προθέσεις τους επικαλούμενοι ανθρωπιστικούς λόγους για διευκόλυνση της σύνδεσης των κατοίκων των υπό τουρκική κατοχή χωριών Άρσος και Πύλα (με μικτό πληθυσμό το τελευταίο και τουρκικό στρατό γενεσιουργό έντασης και διχόνοιας μεταξύ των κατοίκων του), όπως μαρτυρεί η ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος παραβλέποντας το γεγονός ότι η ύπαρξη και μόνο φυλακίων (ΤΚ15) και οικισμού 12 οικιών εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των προηγηθέντων παρανομιών του….

 

Κρινιώ Καλογερίδου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube