Weather Icon

Η πείνα είναι το αόρατο όπλο της γενοκτονίας

Η πείνα είναι το αόρατο όπλο της γενοκτονίας

Ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν είναι γενοκτονία κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αναφέρει ορώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το Ινστιτούτο της Γενοκτονίας των Αρμενίων παρουσίασε την γνωμοδότηση του πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο Οκάμπο. “Η Γενοκτονία των Αρμενίων το 2023”.

“Ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος μπλοκάρει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποτελεί γενοκτονία κατά των εθνοτικών Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σύμφωνα με το άρθρο 2(γ) της Σύμβασης για τη Γενοκτονία:” η σκόπιμη δημιουργία συνθηκών διαβίωσης για κάθε ομάδα, που στοχεύουν στην ολική ή μερική φυσική καταστροφή της”.

Δεν υπάρχουν κρεματόρια ή επιθέσεις με μαχαίρια. Η πείνα είναι το αόρατο όπλο της γενοκτονίας. Χωρίς άμεσες δραστικές αλλαγές, αυτοί οι Αρμένιοι θα αφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται στην περιοχή των συνόρων του Κορνιζόρ

Είναι η δέκατη πέμπτη ημέρα από τότε που περίπου δύο δεκάδες φορτηγά βρίσκονται στην περιοχή των συνόρων του Κορνιζόρ. Ένα άλλο φορτηγό μόλις έφτασε εδώ. Αυτό ανέφερε ανταποκριτής του “Lourer” (“Vesti”) της Δημόσιας Τηλεόρασης της Αρμενίας.

Δεν υπάρχει καμία κίνηση των φορτηγών, δήλωσε ο Βαρντάν Σαργκσιάν, εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε ζωντανή μετάδοση.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το φορτίο που βρίσκεται στη συνοριακή ζώνη του Κορνιντζόρ θα παραδοθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Σαρκισιάν είπε: “Συνεχίζουμε τα βήματα και τις συζητήσεις μας για την επίτευξη του εν λόγω στόχου. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία είδηση ή απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα”.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 26 Ιουλίου φορτηγά με ανθρωπιστικό φορτίο στέκονται στο Κορνιντζόρ και περιμένουν απάντηση από τους Ρώσους ειρηνευτές και την αζέρικη πλευρά για να εισέλθουν στο αποκλεισμένο Αρτσάχ.

Στο Αρτσάχ, οι άνθρωποι γεννούν το έβδομο, όγδοο, δέκατο παιδί τους

Σε συνθήκες έλλειψης τροφίμων οι άνθρωποι γεννούν το έβδομο, όγδοο, δέκατο παιδί. Αυτό έγραψε στη σελίδα της στο Facebook η Ναρινέ Μανουκιάν, επικεφαλής της φιλανθρωπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Armenian Mothers.

“Πριν από λίγες ημέρες υποστηρίξαμε 13 μέλλουσες μητέρες που ζουν στο Αρτσάχ, όλες τους έχουν πολύτεκνες οικογένειες. Χθες γεννήθηκε ο γιος μιας από αυτές τις γυναίκες, ο Αράμ.

Σε συνθήκες αποκλεισμού και παντελούς έλλειψης τροφίμων οι άνθρωποι γεννούν το έβδομο, όγδοο, δέκατο παιδί. Και εδώ είμαστε σε κάποια ασήμαντα θέματα….

Χάρη στις πρόσφατες μεταβιβάσεις σας, σήμερα στηρίξαμε άλλες 4 πολύτεκνες οικογένειες δίνοντάς τους από 50.000 δραμ (1δραμ=383$) η καθεμία, σε μια ακόμη οικογένεια δώσαμε 100.000 δραμ, καθώς έχουν 4 ανήλικα παιδιά που τα μεγαλώνει μόνη της μια γιαγιά, οι γονείς των παιδιών έχουν πεθάνει”, έγραψε ο Μανουκιάν.

Διαμεσολαβητής του Αρτσάχ: Η αγνόηση αξιόπιστων γνωμοδοτήσεων θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες

Κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου 8μηνου αποκλεισμού του Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν, χάρη στις προσπάθειες διαφόρων φορέων στο Αρτσάχ, την Αρμενία και τη διασπορά, κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί μια σαφής και στοχευμένη αξιολόγηση της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στο Αρτσάχ από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και από ορισμένους έγκυρους ειδικούς. Αυτό αναφέρεται στη δήλωση του Διαμεσολαβητή του Αρτσάχ Γκεγκάμ Στεπανιάν, σύμφωνα με το NEWS.am.

“Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Freedom House, το Παγκόσμιο Κέντρο για την Ευθύνη στην Προστασία, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), οι ειδικοί εισηγητές του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη των Γενοκτονιών, η Διεθνής Ένωση Ερευνητών Γενοκτονιών και ένας αριθμός άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν τις θέσεις τους.

Στις δηλώσεις τους, όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις απαιτούν ομόφωνα από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν να τερματίσουν τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, να εξασφαλίσουν την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και οχημάτων κατά μήκος του διαδρόμου και να θέσουν τέλος στην ανθρωπιστική κρίση στο Αρτσάχ. Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν δίνουν περιφρονητικές και θρασύτατες απαντήσεις στις δηλώσεις όλων των οργανώσεων – δείχνοντας την ασέβειά τους προς όλους και συμπεριφερόμενες σαν να λένε όλοι ψέματα και μόνο αυτοί έχουν δίκιο.

Μια τέτοια συμπεριφορά επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την απλή αλήθεια ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ούτε τη δέσμευση ούτε την επιθυμία να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του, επιπλέον, μπροστά στα μάτια όλων των δομών συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική γενοκτονίας κατά του λαού του Αρτσάχ.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να μένουν στα χαρτιά. Αυτές οι στοχευμένες δηλώσεις θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τις θέσεις των διαφόρων κρατών και των διεθνών δομών για τη διάσωση του λαού του Αρτσάχ από την πείνα, την εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν αυτές οι δομές για να αποτρέψουν τις μαζικές θηριωδίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν τη θέση τους – τώρα είναι η σειρά των πολιτικών ιθυνόντων στη διεθνή σκηνή να αποδείξουν ότι δεν θα επιτρέψουν στις εγκληματικές αρχές του Αζερμπαϊτζάν να αμφισβητήσουν το κύρος των δομών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών δομών, οι οποίες έχουν υψηλό διεθνές κύρος.

Διαφορετικά, η επιδεικνυόμενη αδιαφορία και η περιφρόνηση των έγκυρων γνωμών θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες ανθρώπινες συνέπειες και οι διεθνείς παράγοντες θα φέρουν ήδη άμεση ευθύνη για τη συνενοχή τους”.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube