REAL TIME |

Weather Icon

Η επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρος του Αμερικανού βουλευτή Πιτ Σέσιονς ενισχύει τους δικτάτορες και υπονομεύει την ειρήνη

Η επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρος του Αμερικανού βουλευτή Πιτ Σέσιονς ενισχύει τους δικτάτορες και υπονομεύει την ειρήνη

Ο Αμερικανός βουλευτής Pete Sessions ενισχύει τον δικτάτορα Ερντογάν

Από τον Μάικλ Ρούμπιν

Φανταστείτε αν ένας βουλευτής των Ηνωμένων Πολιτειών πετούσε απευθείας στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντόνετσκ μετά από πρόσκληση εταιρειών που εξορύσσουν τον άνθρακα του, εξάγουν την ξυλεία του και εκτελούν κατεχόμενα ουκρανικά εργοστάσια στο έδαφος.

Ή, αν μετά από πρόσκληση Κινέζων επιχειρηματιών, επισκεφτόταν τα νησιά των Φιλιππίνων που έχει καταλάβει η Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κατά παράβαση των διεθνών δικαστικών αποφάσεων και συναντιόταν αποκλειστικά με ντόπιους Κινέζους αξιωματούχους που εγκαταστάθηκαν στα νησιά ενώ θα έτρωγε με ψάρια που ψαρεύθηκαν λαθραία από τα φιλιππινέζικα ύδατα.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπήρχε οργή στην ιδέα ότι ένας εν ενεργεία αντιπρόσωπος των Αμερικανών πολιτών θα έδινε τέλος στη μακροχρόνια αμερικανική πολιτική,  για να ξεσηκώσει ο ίδιος τους δικτάτορες, να υποστηρίξει τα κράτη-μαριονέτα τους και να σβήσει την κλοπή και την κατάκτηση της γης και της περιουσίας των άλλων. Ωστόσο, αυτό είναι ουσιαστικά που ο βουλευτής Pete Sessions (R-TX) έκανε τις 3 Αυγούστου, όταν, παρά τη συμβουλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισκέφθηκε την κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Κύπρο σε ένα ταξίδι που χρηματοδοτείται από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ενώ είναι νόμιμη η επίσκεψη στη βόρεια Κύπρο, και χιλιάδες Αμερικανοί τουρίστες το κάνουν κάθε χρόνο, το κάνουν πετώντας στην Κύπρο, παίρνοντας σφραγίδα στο διαβατήριό τους από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση και στη συνέχεια πραγματοποιώντας ημερήσιες εκδρομές στην τουρκοκρατούμενη ζώνη. Μια τέτοια διαδικασία δίνει έμφαση στην κυριαρχία της κυπριακής κυβέρνησης και όχι στα προσχήματα της κατοχικής κυβέρνησης που δημιούργησε η Τουρκία τα χρόνια μετά την εισβολή και την αρπαγή της γης. Γι’ αυτό το λόγο ο βουλευτής Dan Newhouse (R-WA) επέλεξε σοφά να ακυρώσει την επιδρομή του στη βόρεια Κύπρο.

Ο Pete Sessions, επομένως, έγινε ο πρώτος Αμερικανός πολιτικός που απέφυγε τέτοιες νόρμες και πέταξε απευθείας στο μη αναγνωρισμένο τουρκικό κράτος πληρεξούσιου. Το ταξίδι του δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την ειρήνη και την ασφάλεια. Ο Τούρκος δικτάτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ψηλά μετά την εδραίωση της εξουσίας σε μια βαθιά αμφιλεγόμενη εκλογή. Αμφισβητεί την 100χρονη Συνθήκη της Λωζάνης που όρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και επιδιώκει να επανακαθορίσει την Τουρκία περισσότερο ως κράτος της Μέσης Ανατολής παρά ως ευρωπαϊκό καθώς πλησιάζει η εκατονταετηρίδα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν μιλά επίσης όλο και περισσότερο για να πάει στο επόμενο επίπεδο την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία για μισό αιώνα με την αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους. Είτε επίτηδες είτε μέσω αφέλειας, ο Pete Sessions έχει γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος του Ερντογάν.

  • Γιατί ο Pete Sessions φαινομενικά παρουσίασε ως φυσιολογική μια αρπαγή γης που ο Ερντογάν απειλεί επίσης να επεκτείνει στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου;
  • Γιατί να στηρίξει τις επιχειρήσεις μιας κατεχόμενης ζώνης που εν γνώσει, παράνομα και επανειλημμένα επιδιώκει να λεηλατήσει τους υπεράκτιους πόρους της Κύπρου και να τους διοχετεύσει στο ταμείο της Τουρκίας;
  • Γνώριζε ο Pete Sessions ότι ο σύμβουλος του Ερντογάν, Εγκεμέν Μπαγίς, απείλησε κάποτε να χρησιμοποιήσει το τουρκικό ναυτικό εναντίον Αμερικανών που εργάζονταν για εταιρείες ενέργειας στα αναγνωρισμένα από τις ΗΠΑ κυπριακά ύδατα;

Μόνο το αξιότιμο μέλος της βουλής των ΗΠΑ μπορεί να δώσει εξηγήσεις, αλλά ίσως να φταίει ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του Κογκρέσου για την Τουρκία. Πριν από δύο δεκαετίες, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αντιπροσώπευε την Τουρκία ως δημοκρατία. Καταλάβαινε ότι δεν θα ήταν κάθε μέλος του Κογκρέσου, ερευνητής, δημοσιογράφος ή ακαδημαϊκός που κάλυψε την Τουρκία κομματικός υποστηρικτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας. Με τον καιρό, ωστόσο, καθώς ο Ερντογάν παγίωσε τον δικτατορικό έλεγχο, επέμεινε ότι η πρεσβεία της Τουρκίας αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως ισοδύναμο με το κράτος. Η αλληλεπίδραση με την αντιπολίτευση δεν ήταν έκφραση διαφωνίας σε μια δημοκρατία, αλλά προσβολή προς την ίδια την Τουρκία.

Το Congressional Turkey Caucus θεωρητικά υπάρχει για να προωθήσει τους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας και ζητήματα που απασχολούν τους Τουρκοαμερικανούς. Δεν πρέπει να υπάρχει για να επιβραβεύει τη δικτατορία.

Ο Sessions θα προωθούσε τους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας πολύ πιο παραγωγικά εάν, αντί να ενθαρρύνει τον αλυτρωτισμό, τις ακανόνιστες ιδιοτροπίες ενός δικτάτορα και τη μσκροβιότερη κατοχή της Ευρώπης, στεκόταν αλληλέγγυος με εκείνους στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, την Αθήνα, τη Λευκωσία και ακόμη και την Άγκυρα που λένε αρκετά φτάνει.

Το Κογκρέσο έχει να παίξει έναν ρόλο για την προώθηση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλίμονο, το κόλπο του Pete Sessions ήταν βαθιά ανεύθυνο, δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει τη διπλωματία και ήταν μάννα εξ ουρανού για τους ανά τον κόσμο επεκτατικούς δικτάτορες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube