Η κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η Δήλωση Τύπου, που εκδόθηκε αμέσως μετά από την μόνιμη αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών (η οποία προεδρεύει αυτό τον μήνα του ΣΑ ΟΗΕ) κρατάμε τα εξής:

  1. Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων και συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπήρξαν αναφορές τη στάση που τήρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στη διάρκεια των γεγονότων στην Πύλα. Σύμφωνα με πληροφορίες επαινέθηκε η προσεκτική και μετρημένη αντίδραση που επιδείχθηκε από πλευράς ΚΔ, ενώ παράλληλα τονίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πως χωρίς αυτή την συμπεριφορά από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας τα πράγματα δεν θα ήταν στο σημείο που είναι σήμερα. Δηλαδή να έχει αποφευχθεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή.
  2. Με τη Δήλωση Τύπου το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Πύλα και σ’ ό,τι αφορά την κατασκευή του δρόμου εντός της νεκρής ζώνης υποδεικνύει πως αυτή η ενέργεια έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά παραβίαση του status quo στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ».
  3. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι έντονο σ’ ότι αφορά τις επιθέσεις σε βάρος προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Πέραν της καταδίκης το ΣΑ ΟΗΕ υποδεικνύει προς την τουρκική πλευρά «ότι οι επιθέσεις με στόχο ειρηνευτικές δυνάμεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για την ασφάλεια και την ασφάλεια όλου του προσωπικού του ΟΗΕ».
  4. Η στήριξη προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα δικαιώματα που έχει εντός της νεκρής ζώνης, αποτελεί και μια απάντηση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης για επέμβαση στο έδαφος του ψευδοκράτους.

Όσον αφορά το Κυπριακό το Συμβούλιο Ασφαλείας επέλεξε—όχι τυχαία—τη δεδομένη στιγμή για να στείλει μηνύματα ενόψει των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα με στόχο την επανέναρξη προσπαθειών για συνομιλίες.

  • Το ΣΑ ΟΗΕ αφού επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση αναφέρεται στη μορφή της λύσης του Κυπριακού, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  • Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απευθύνονται προς τις εμπλεκόμενες πλευρές καλώντας της να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα και με την πρόταση του ΓΓ «ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή σε διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο».

Από τη Δήλωση Τύπου θα πρέπει επίσης να κρατήσουμε ακόμα δύο σημεία:

  1. Το Συμβούλιο Ασφαλείας σπεύδει να χαιρετίσει «τη διακοπή της παράνομης κατασκευής από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την απομάκρυνση του εξοπλισμού και του προσωπικού. Αυτό είναι κάτι θα επιβεβαιωθεί στην πράξη τις επόμενες ώρες και ημέρες, λαμβανομένου υπόψη ότι οι έως τώρα τοποθετήσεις από τουρκικής πλευράς παραπέμπουν σε συνέχιση των έργων.
  2. Η αναφορά στην ανάγκη «να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος που θα αυξήσει την ένταση στο νησί», έρχεται να τοποθετήσει τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος εντός της νεκρής ζώνης με νόμιμες ενέργειες από ελληνοκυπριακής πλευράς στην οποία ανήκει το έδαφος της νεκρής ζώνης.

Φιλελεύθερος