Weather Icon
ΝΑΤΟ , Σουηδία , Τουρκία 21 Αυγούστου 2023

Ερντογάν: Η Σουηδία να κάνει αυτά που πρέπει για να άρουμε το βέτο μας

Ερντογάν: Η Σουηδία να κάνει αυτά που πρέπει για να άρουμε το βέτο μας

Φωτ. AP

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική Βουλή να απορρίψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική Βουλή να απορρίψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άφησε επί της ουσίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Ουγγαρία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι σε θέση να δηλώσει πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία στο τουρκικό κοινοβούλιο, ενώ κάλεσε τη Σουηδία να «να προστατεύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς, στις διαδηλώσεις που έγιναν πρόσφατα και στην καύση του Κορανίου, που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.

Εν ολίγοις, ο Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο – τελευταίο – βήμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν η σκανδιναβική χώρα δεν «μείνει πιστή στις υποσχέσεις της».

«Το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποστέλλονται στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και ότι η διαδικασία περνά γρήγορα στη Βουλή, είναι ευθέως ανάλογο με το ότι η Σουηδία μένει πιστή στις υποσχέσεις της. Το κοινοβούλιο μας θα αποφασίσει για αυτό το θέμα. Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα συζητηθεί αυτό το θέμα στη Βουλή και στις επιτροπές μας και πόσο θα διαρκέσει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας:

«Πρώτα απ ‘όλα, η Σουηδία πρέπει να προστατεύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης. Εάν δεν προστατεύουν τους δρόμους της Στοκχόλμης, εάν συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις στα ιερά μας τότε, δεν πρέπει να παρεξηγηθούν (σ.σ. οι όποιες αποφάσεις)».

Επιπλέον, ο Ερντογάν έθεσε στο κάδρο και τον εταίρο του στη λεγόμενη «Λαϊκή Συμμαχία», τον εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να συζητήσει το θέμα μαζί του.

«Η Λαϊκή Συμμαχία έχει κάποιες δικές της αρχές. Δεν θα κάνω κανένα βήμα χωρίς να τα συζητήσω όλα αυτά με τον Μπαχτσελί και τους άλλους φίλους μας. Κάνουμε τις διαπραγματεύσεις μας και μετά κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», είπε.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube