Weather Icon

Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο: Γράψαμε ιστορία όταν δεν εγκαταλείψαμε τους συμπατριώτες μας στους διώκτες

Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο: Γράψαμε ιστορία όταν δεν εγκαταλείψαμε τους συμπατριώτες μας στους διώκτες

Μίλησε και για τον “αιώνα της Τουρκίας”

Στο κυπριακό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, εξυμνώντας την απόφαση της χώρα του να εισβάλει στην Κύπρο το 1974, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Η Τουρκία έγραψε πολλές φορές επιτυχίες στη διάρκεια της ιστορίας. Μόνο τον περασμένο αιώνα την έγραψε στην Καλλίπολη, την έγραψε στον εθνικό αγώνα, την έγραψε φέρνοντας το Δημοκρατικό Κόμμα στην εξουσία, την έγραψε προστατεύοντας την εθνική θέληση μετά από κάθε πραξικόπημα, την έγραψε μην εγκαταλείποντας τους συμπατριώτες της στην Κύπρο στους διώκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η Μilliyet.

Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε πως «τα προβλήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στην περιοχή είναι προσωρινά και η ισχύς της Τουρκίας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν», καθώς και ότι «είναι να τονώσουμε τις κοινές αξίες του έθνους και ταν όταν το πετύχουμε αυτό, κανείς δεν θα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι ο τωρινός αιώνας είναι «ο αιώνας της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά μετά από αιώνες, η Τουρκία είχε την ευκαιρία να ανέβει στην πρώτη κατηγορία του παγκόσμιου συστήματος. Δε βλέπουμε κανένα εμπόδιο στο να γίνουν οι δυο αιώνες της Δημοκρατίας μας ο αιώνας της Τουρκίας στον κόσμο».

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε αλλαγές στο Σύνταγμα, λέγοντας ότι «με το άνοιγμα της Εθνοσυνέλευσής μας, θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στο έθνος μας, ιδιαίτερα για τη μαντίλα και την προστασία της οικογένειας. Στην 100ή επέτειο της δημοκρατίας μας, θέλουμε να σώσουμε την Τουρκική Δημοκρατία από το Σύνταγμα του πραξικοπήματος και να τη συνδυάσουμε με ένα πολιτικό Σύνταγμα. Θα κάνουμε τις κινήσεις μας για αυτό τις επόμενες ημέρες».

Για την πορεία της Οικονομίας ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στην εκτίναξη του πληθωρισμού και τις προσπάθειες συγκράτησής του, τόνισε πως ο μέσος πληθωρισμός των τελευταίων 21 ετών στην Τουρκία είναι κάτω από το 15%.

«Ήμασταν αυτοί που τον μειώσαμε (τον πληθωρισμό) στο 6%. Θα μειώσουμε ξανά τον αυξανόμενο πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό. Υπάρχουν δύο πτυχές στις οποίες δεν συμβιβαζόμαστε ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Το ένα είναι η απασχόληση και το άλλο η ανάπτυξη», είπε ο οποίος απέδωσε την αύξησή του «λόγω πολλών παρεπόμενων ζητημάτων εσωτερικού και εξωτερικού».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως δεν αγνοεί τις οικονομικές δυσκολίες και «παρακολουθούμε πολύ στενά τα παράπονα που εκφράζονται».

«Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κράτη μπορούν να βιώσουν διακυμάνσεις στη ζωή τους. Τα προβλήματα που βιώνουμε μέσα μας και τα προβλήματα που προκαλούνται από παγκόσμια προβλήματα είναι προσωρινά. Οι δυνατότητες της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλες για να συγκριθούν με το παρελθόν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε μαζί σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι να βάλουμε το κοινό μέλλον του έθνους και το μέλλον των παιδιών μας πάνω από τα μικροσυμφέροντά μας» σημείωσε.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube