Weather Icon

Έρχονται ινδικά πολεμικά πλοία & μαχητικά σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο – ”Πέφτουν” υπογραφές για κοινή κατασκευή οπλικών συστημάτων

Έρχονται ινδικά πολεμικά πλοία & μαχητικά σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο – ”Πέφτουν” υπογραφές για κοινή κατασκευή οπλικών συστημάτων

Τι αναφέρει ο Δρ Maheep, Κορυφαίος Αναλυτής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας, και ο Διευθυντής για τη Διπλωματία Ήπιας Ισχύος της Ινδίας

Αναλυτικά:

”Η επικείμενη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα στις 25 Αυγούστου αντιπροσωπεύει μια ιστορική συγκυρία, συμβολίζοντας την πρώτη τέτοια επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών. Η επικείμενη επίσκεψη υπόσχεται την ενίσχυση ενός ακόμη ισχυρότερου δεσμού μεταξύ των δύο εθνών καθώς ο Πρωθυπουργός Μόντι συμμετέχει σε ουσιαστικές συζητήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι συζητήσεις τους θα καλύπτουν μια σειρά από τομείς, που θα περιλαμβάνουν την άμυνα, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ισχυρή αλληλεπίδραση ανθρώπων και από τις δύο χώρες. Πέρα από τους διπλωματικούς διαλόγους, ο Πρωθυπουργός Μόντι θα συνδεθεί με την επιχειρηματική κοινότητα και θα συνεργαστεί με τη ζωντανή ινδική διασπορά που κατοικεί στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς που εκτείνεται σε χιλιετίες, αυτή η επίσκεψη χρησιμεύει ως κομβικό ορόσημο, ωθώντας την Ινδία και την Ελλάδα σε νέες κορυφές στρατηγικής εταιρικής σχέσης, επιβεβαιώνοντας τους διαρκείς δεσμούς που ενώνουν τις ιστορίες, τις φιλοδοξίες και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις τους.

Η προσμονή για αυτό το σημαντικό γεγονός υπογραμμίζεται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μόντι: «Αυτή θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε αυτήν την αρχαία γη. Έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 40 χρόνια».

Η Ινδία και η Ελλάδα μοιράζονται έναν αρχαίο και βαθύ πολιτισμικό δεσμό που εκτείνεται πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια. Αυτή η διαρκής σύνδεση έχει σφυρηλατηθεί με βαθιά ριζωμένες ιστορικές αλληλεπιδράσεις, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα και στους δύο πολιτισμούς. Τα απτά στοιχεία αυτής της πλούσιας κληρονομιάς μπορούν να βρεθούν σε ιστορικά τεχνουργήματα, όπως νομίσματα και γραπτά, που μαρτυρούν τις διαρκείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των βασιλέων της Ινδίας των Μαυριών και των Ελλήνων ομολόγων τους.

Η αποστολή ορόσημο με επικεφαλής τον Μέγα Αλέξανδρο το 326 π.Χ. έφτασε μέχρι τον ποταμό Beas, με αποτέλεσμα συναντήσεις με Ινδούς ηγεμόνες όπως ο Raja Puru και ο βασιλιάς Ambhi. Αυτή η ιστορική αλληλεπίδραση απεικονίζεται περαιτέρω από την Arthashastra του Kautilya, η οποία αναφέρει τον Μεγασθένη, τον Έλληνα πρεσβευτή στην αυλή των Μαυρυών, και ο ίδιος ο Μεγασθένης αναφέρει τη δυναστεία των Μαυριών και άλλες πτυχές της ινδικής ζωής εκείνης της εποχής στο έργο του Indika.

Στη σύγχρονη περίοδο, η Ινδία και η Ελλάδα είχαν παραδοσιακά μια μακροχρόνια φιλική και ζεστή σχέση. Οι διπλωματικές σχέσεις Ινδίας και Ελλάδας
ιδρύθηκαν το 1950 και τις τελευταίες επτά δεκαετίες.

Η Ελλάδα και η Ινδία υποστηρίζουν σταθερά η μια την άλλη στα αντίστοιχα βασικά τους ζητήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την Κύπρο και το Τζαμού & Κασμίρ. Για παράδειγμα, η Ελλάδα υπήρξε πάντα σταθερός υποστηρικτής του αιτήματος της Ινδίας για μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ). Η Ελλάδα υποστήριξε επίσης την Ινδία στην Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG) το 2008 καθώς και στο καθεστώς ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων το 2016 (MTCR), την ομάδα WASSENAAR, την ομάδα της Αυστραλίας και στη συνέχεια την υποψηφιότητα της Ινδίας για διάφορα όργανα του ΟΗΕ, όπως το Διεθνές Δικαστήριο. Δικαιοσύνης (ICJ), του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά την ευρασιατική γεωπολιτική, η Ελλάδα είναι βασικός παίκτης. Η Ελλάδα υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της ομολογημένης πρότασης για έναν πολυπολικό κόσμο.

Η Ινδία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών προς την Ευρώπη για να διασφαλίσει την οικονομική και ενεργειακή της ασφάλεια. Το ενισχυμένο παγκόσμιο ανάστημα της Ινδίας, η δυναμική εξωτερική της πολιτική και το στρατηγικό βάρος της δημογραφίας της που αποτελείται από περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους καθιστούν το αίτημα για την Ελλάδα να συνάψει στρατηγική σχέση με την Ινδία. Με την ίδια την Ελλάδα να θέλει να είναι μια ζωτικής σημασίας γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, του Περσικού Κόλπου και των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, αναζητά μια εταιρική σχέση με την Ινδία ως τον πιο ανατολικό πυρήνα της στρατηγικής της έκτασης.

Με την επικείμενη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στην Ελλάδα, η Ινδία και η Ελλάδα εξετάζουν την εξύψωση των διμερών τους σχέσεων στο επίπεδο της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Και οι δύο πλευρές έχουν ήδη εκφράσει την προθυμία να επεκτείνουν τη συνεργασία στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και των ανταλλαγών ανθρώπων με ανθρώπους.

Κατά την επίσκεψή του, ο Ινδός πρωθυπουργός θα συζητήσει την εμβάθυνση της αμυντικής και θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματιστεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών. Κοινή άσκηση με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο και το Αιγαίο θα πραγματοποιήσει το Ινδικό Ναυτικό, αναδεικνύοντας την ενίσχυση της θαλάσσιας συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη συμμετάσχει στην INIOCHOS-23, μια πολυεθνική αεροπορική άσκηση που φιλοξενήθηκε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του έτους. Οι ασκήσεις συνεκπαίδευσης Ινδών πιλότων μαχητικών με Έλληνες πιλότους επί των μαχητικών αεροσκαφών F-16 έχουν στρατηγική οπτική εκτός από την πτυχή της αμυντικής συνεργασίας καθώς το Πακιστάν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η επικείμενη αεροπορική άσκηση Tarang Shakti που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2023 θα έχει τέσσερα ελληνικά F-16 που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση που είναι η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ινδίας.

Εκτός από κοινές ασκήσεις, η Ινδία και η Ελλάδα προσβλέπουν επίσης στην αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών και καινοτομιών για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών ασφάλειας σε έναν γεωπολιτικά ταραγμένο κόσμο. Συνεργασίες έρευνας και ανάπτυξης, ανταλλαγή πληροφοριών, κατασκευές αναγνώρισης και κοινά έργα σε τομείς όπως η αεροδιαστημική μηχανική, τα αμυντικά ηλεκτρονικά και τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα βρίσκονται στα σκαριά για εξερεύνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Από αυτή την άποψη, αξιοσημείωτη είναι και η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Δρ S. Jaishankar στην Αθήνα τον Ιούνιο πριν ένα χρόνο. Η επίσκεψη είχε στόχο να διαμορφώσει το σκηνικό για τη συνάντηση των δύο αρχηγών κυβερνήσεων και να ανεβάσει τη σχέση σε υψηλότερο επίπεδο. Η επίσκεψη του Δρ Jaishankar οδήγησε επίσης στη διερεύνηση τρόπων επέκτασης των συνολικών διμερών δεσμών.

 

Αποκλειστικό: Έρχονται ινδικά πολεμικά πλοία & μαχητικά σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο – ”Πέφτουν” υπογραφές για κοινή κατασκευή οπλικών συστημάτων-Επιβεβαίωση Directus & Α. Μουντζουρούλια

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube