Weather Icon
Συρία , Τουρκία 10 Αυγούστου 2023

Επίθεση Άσαντ: Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής στη Συρία είναι τρομοκράτες – Γιατί να συναντηθώ με τον Ερντογάν, για να πιούμε αναψυκτικά;

Επίθεση Άσαντ: Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής στη Συρία είναι τρομοκράτες – Γιατί να συναντηθώ με τον Ερντογάν, για να πιούμε αναψυκτικά;

Άκαμπτη η στάση του Άσαντ 

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ επέκρινε την Τουρκία σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, κατηγορώντας την Άγκυρα για την αύξηση της βίας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα του και επέμεινε στην αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία.

Ο Άσαντ μίλησε σε μια συνέντευξη στο Sky News Arabia, την πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο μετά από μήνες. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί πλήρως αργότερα την Τετάρτη, αλλά το Sky News Arabia δημοσίευσε ορισμένα αποσπάσματα πριν από τη μετάδοση.

Η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των ένοπλων μαχητών της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να απομακρύνουν τον Άσαντ από την εξουσία και έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016. Οι τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν τμήματα της βόρειας Συρίας, μέσω των εν λόγω μαχητών, αλλά και τζιχαντιστών από διάφορες φατρίες και χώρες που υποστηρίζουν κατά καιρούς, μεταξύ των οποίων και η διαβόητη Hayat Tahrir al-Sham.

Ο Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους με τη βοήθεια των συμμάχων του και να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του. Οι Σύροι αντάρτες και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία κρατούν τώρα μόνο μια μικρή βορειοδυτική γωνιά της Συρίας, όπου συνεχίζονται οι μάχες και η βία.

“Η τρομοκρατία στη Συρία γίνεται από την Τουρκία”, είπε ο Άσαντ.

Διέψευσε επίσης τις φήμες για επικείμενη συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας υπό τη ρωσική και ιρανική μεσολάβηση για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων.

Η Δαμασκός υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να υποβάλει ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις. Τον Μάιο, οι υπουργοί συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν “οδικό χάρτη” για τη βελτίωση των σχέσεων.

“Ο στόχος του Ερντογάν στη συνάντησή μου είναι να νομιμοποιήσει την τουρκική κατοχή στη Συρία”, είπε ο Άσαντ στη συνέντευξη της Τετάρτης. “Γιατί να συναντηθούμε εγώ και ο Ερντογάν; Για να πιω αναψυκτικά;”

Τους τελευταίους μήνες, η Συρία βελτίωσε επίσης τις σχέσεις με ορισμένες χώρες που είχαν υποστηρίξει την αντιπολίτευση από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2011.

Για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, ο Άσαντ συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που διοργάνωσε η Σαουδική Αραβία τον Μάιο, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Συρίας στο αραβικό μαντρί. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας βασικός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, έχουν αντιταχθεί στις ομαλοποιήσεις με τη Δαμασκό χωρίς πολιτική λύση στη σύγκρουση.

Ορισμένες αραβικές χώρες έχουν κατηγορήσει τη Συρία για τη ροή ναρκωτικών σε πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Περσικού Κόλπου από την έναρξη του πολέμου. Το εμπόριο ναρκωτικών, που εκτιμάται σε δισεκατομμύρια, υπήρξε προτεραιότητα στις περιφερειακές συνομιλίες με τη Δαμασκό.

“Οι χώρες που δημιούργησαν χάος στη Συρία είναι υπεύθυνες για την επιχείρηση ναρκωτικών”, είπε ο Άσαντ.

Ο Άσαντ είπε ότι ένας παρασκηνιακός διάλογος μεταξύ Δαμασκού και Ουάσιγκτον που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και συνεχίστηκε σποραδικά “δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα”. Υποστήριξε ότι η Δαμασκός μπόρεσε “με διαφορετικά μέσα” να ξεπεράσει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των Αμερικανών και Σύριων αξιωματούχων τα τελευταία χρόνια ήταν η τύχη των Αμερικανών που χάθηκαν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Ώστιν Τάις, ο οποίος εξαφανίστηκε το 2012.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου διαπραγματευτή ομήρων της Ουάσιγκτον, Ρότζερ Κάρστενς – πραγματοποίησαν μυστική επίσκεψη στη Δαμασκό πριν από μερικά χρόνια για να αναζητήσουν πληροφορίες για τον Τάις και άλλους αγνοούμενους Αμερικανούς. Ήταν οι συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου των ΗΠΑ εδώ και χρόνια με την κυβέρνηση του Άσαντ, αν και Σύριοι αξιωματούχοι δεν πρόσφεραν ουσιαστικές πληροφορίες για τον Τάις.

Λόγω του πολέμου στη Συρία έχει σκοτωθεί μισό εκατομμύριο άνθρωποι, έχει τραυματιστεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο, έχουν καταστραφεί μεγάλα τμήματα της χώρας και έχει εκτοπιστεί ο μισός πληθυσμός που είχε η χώρα προπολεμικά, ο οποίος ανερχόταν σε 23 εκατομμύρια. Οι μάχες έχουν ως επί το πλείστον βρεθεί αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια.

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Σύροι είναι πρόσφυγες — κυρίως σε γειτονικές χώρες, Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία.

“Ξέραμε από την αρχή του πολέμου ότι θα είναι μακρύς”, είπε ο Άσαντ.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube