Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Ισραήλ 8 Αυγούστου 2023

Επίσκεψη Δένδια σε Τελ Αβίβ: Αναβάθμιση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ

Επίσκεψη Δένδια σε Τελ Αβίβ: Αναβάθμιση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ

Η συνεργασία θα επεκταθεί στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της Ερευνας και Ανάπτυξης στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας

Βασίλης Νέδος

Σε βήματα θεσμοθέτησης πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) της αμυντικής βιομηχανίας αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι δύο πλευρές. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στο Τελ Αβίβ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ. Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε άριστο κλίμα και επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη των δύο χωρών τόσο σε ευρύτερα όσο και σε ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, έγινε εκτενής συζήτηση για τον τρόπο που οι αμυντικές σχέσεις μπορεί να εξελιχθούν σε κινητήριο μοχλό και των οικονομικών ανταλλαγών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Στον τομέα της Αμυνας η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, αλλά και με την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτυπώνεται ανάγλυφα σε ένα μωσαϊκό ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων το οποίο αγγίζει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά μεταξύ Ιερουσαλήμ και Λευκωσίας, το βάθος της συνεργασίας είναι ακόμη μεγαλύτερο, με την Κύπρο να αποτελεί πεδίο ασκήσεων μεγάλου βεληνεκούς για τις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ.

Σε επίπεδο εξοπλιστικών, όπως η «Κ» αποκάλυψε προ μηνός, είναι έτοιμη η προώθηση του φακέλου για την προμήθεια βλημάτων μακρού πλήγματος Rampage και ατρακτιδίων ζεύξης δεδομένων τύπου Spice από το Ισραήλ. Ωστόσο, η ένταξη ισραηλινών συστημάτων στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι ήδη αρκετά εκτεταμένη και αφορά κυρίως όπλα τεχνολογικής αιχμής. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα μισθωμένα UAV HERON, τα οποία επιχειρούν από τη Σκύρο και προσφέρουν δυνατότητες επιχειρησιακής κάλυψης του ελλαδικού χώρου. Με τους Ισραηλινούς έχουν γίνει ήδη συζητήσεις για το ενδεχόμενο αγοράς τους μετά τη λήξη της εκμίσθωσης. Από το περασμένο καλοκαίρι σε κάποια νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν τοποθετηθεί συστήματα αντιμετώπισης UAV, ενώ προχωράει και το συμβόλαιο για την προμήθεια βλημάτων Spike-NLOS 5ης και 6ης γενιάς για οχήματα του Στρατού Ξηράς, ελικόπτερα Απάτσι και κανονιοφόρους του Π.Ν. με αντιαρματικές δυνατότητες και βεληνεκές 32 έως 50 χιλιομέτρων.

Τι συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ στο Τελ Αβίβ.

Στα λιγότερο εμφανή, πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα της συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ εντάσσεται το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο της ELBIT στην Καλαμάτα, όπου στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ) οι Ικαροι (και όχι μόνο) εκπαιδεύονται σε σύγχρονα συστήματα, προσομοιωτές και πλέον νέα αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Μ-346. Επίσης, οι Ισραηλινοί έχουν εξαγοράσει και σημαντικές ελληνικές εταιρείες στον χώρο της άμυνας, με πλέον πρόσφατη εκείνη της Intracom Defense (IDE) από την Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ).

Ως προς το αποτέλεσμα των επαφών που είχε χθες στο Τελ Αβίβ, ο κ. Δένδιας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα ήθελε «να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της Ερευνας και Ανάπτυξης και να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί παρόμοιο οικοσύστημα, όμοιο με το δικό σας, μεταξύ των αμυντικών δυνάμεων, των υπουργείων και των σχετικών εταιρειών, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους αμυντικούς μας στόχους».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, είπε ότι συζητήθηκε και η κατάσταση στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας εμφατικά ότι η Ελλάδα «είναι ενάντια σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων μέσω της χρήσης βίας και λογίζει τον επιθετικό αναθεωρητισμό ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας». Ο κ. Γκάλαντ από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε στους «ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας» μεταξύ των δύο κρατών, σημειώνοντας ότι «Ισραήλ και Ελλάδα ενώνουν τα χέρια εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή». Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ πρόσθεσε ότι «η αμυντική συνεργασία μας αγγίζει πολλούς τομείς», υπογραμμίζοντας πως «με την αμυντική βιομηχανική συνεργασία μας συνεισφέρουμε όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στις οικονομίες των δύο χωρών». Ενώ εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους Καναντέρ που κατέπεσε στην Εύβοια.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube