Τα είπαν την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας και ο υπό τυπική –βάσει των δεδομένων- έγκριση νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Γεώργιος Τσιτσικώστας. Οι δυο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», συναντήθηκαν επί κυπριακού εδάφους, στο υπουργικό γραφείο.

Από κύκλους σχετιζόμενους με την Εθνική Φρουρά, η προχθεσινή φυσική παρουσία του 64χρονου στην Κύπρο κρίνεται απόλυτα φυσιολογική. Αναφέρουν ότι από τη στιγμή που «κλείδωσε» ότι ο Τσισικώστας θα είναι ο διάδοχος του Δημόκριτου Ζερβάκη στην ιεραρχία του στρατεύματος, ήταν επόμενο να διευθετηθεί συνάντηση. «Τα είπαν στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης προσαρμογής του νέου αρχηγού», μας αναφέρθηκε.

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν και στη σαββατιάτικη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι ο Γιωργάλλας θα προτείνει στο επικείμενο Υπουργικό Συμβούλιο τον διορισμό του αντιστράτηγου Τσιτσικώστα ως αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς. Θυμίζουμε ότι μια ημέρα προηγουμένως τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος είχαν πολύωρη σύσκεψη στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Οι ίδιοι κύκλοι, σχολίασαν στον «Φ», ότι η επιλογή του Τσιτσικώστα είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ υποδεικνύουν ότι από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου και συγκεκριμένα την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, το όνομα του Τσιτσικώστα «έπαιζε» πολύ δυνατά. Θυμίζουμε ότι στις 6 Ιουλίου Δένδιας και Μιχάλης Γιωργάλλας είχαν συνάντηση. Γίνεται ακόμη λόγος για τηλεφωνικές επαφές που είχαν Γιωργάλλας και Τσιτσικώστας εδώ και ημέρες.

Η επιλογή του Γεώργιου Τσιτσικώστα δεν αποτελεί τόσο μεγάλη έκπληξη. Άλλωστε και ο «Φ» σε δημοσίευμά του στις 5/8 τον παρουσίαζε μαζί με τον Νικόλαο Φλάρη, ως τους επικραστέστερους. Αυτό που ξεσήκωσε σχόλια και προκαλεί έκπληξη για το θέμα του νέου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ίσως για πρώτη φορά. Με βάση τα όσα γίνονταν μέχρι τώρα η Αθήνα έδινε τρεις επιλογές στη Λευκωσία για τη θέση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Τα ονόματα πήγαιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει βαρύνουσα άποψη, πριν αποφασιστεί ο εκλεκτός. Στην προκειμένη, ωστόσο, ακολουθήθηκε άλλη οδός. Πληροφορίες επιμένουν και αναφέρουν ότι ο αντιστράτηγος Τσιτσικώστας ήταν η μοναδική επιλογή που δόθηκε από την Ελλάδα. Ο αντιστράτηγος που αποστρατεύτηκε στις κρίσεις αξιωματικών που έγιναν το 2023 , φέρεται να ήταν και προσωπική επιλογή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πηγές από την Ελλάδα, φέρεται να προωθούσε από τότε για τη θέση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς τον Τσιτσικώστα.

Φιλελεύθερος