Weather Icon

Έκθεση με θέμα το ιστορικό ελληνικό νησί της Ίμβρου ακυρώθηκε κατόπιν στοχοποιήσεων από το τουρκικό καθεστώς

Έκθεση με θέμα το ιστορικό ελληνικό νησί της Ίμβρου ακυρώθηκε κατόπιν στοχοποιήσεων από το τουρκικό καθεστώς

Η προγραμματισμένη έκθεση «Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 Belleği» (Θα ξαναβρεθούμε: Μνήμη Ίμβρου 1964), με επίκεντρο την προ και μετά το 1964 ελληνική ταυτότητα στο νησί της Ίμβρου ακυρώθηκε, λόγω πιέσεων από τους Τούρκους φασίστες που εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά την εκδίωξη των Ελλήνων το 1964. Η δημοσιογράφος Melike Çapan, η οποία ετοίμασε την έκθεση, αποφάσισε να την ακυρώσει για να αποτρέψει τη δημιουργία προβλημάτων στην ελληνική κοινότητα της Ίμβρου.

Η έκθεση με τίτλο «Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 Belleği» (Θα συναντηθούμε ξανά: Μνήμη Ίμβρου 1964), που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο ιστορικό ελληνικό νησί της Ίμβρου που βρίσκεται στην σημερινή Τουρκία, ακυρώθηκε λόγω πιέσεων από Τούρκους φασίστες. Η έκθεση, η οποία θα αντανακλούσε τα γεγονότα του 1964, συμπεριλαμβανομένης της εκδίωξης του ελληνικού πληθυσμού και των επιπτώσεών της στην ελληνική ταυτότητα του νησιού, στοχοποιήθηκε αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις 8 Αυγούστου.

Η έκθεση προετοιμάστηκε από τη δημοσιογράφο Melike Çapan και άνοιξε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2022, και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου – το σπίτι της – ως δεύτερος σταθμός της.

Λίγο μετά τη συκοφαντική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το τουρκικό Δημοτικό Συμβούλιο της Ίμβρου εξέδωσε μια παράλληλη δήλωση τύπου υποστηρίζοντας ότι η έκθεση «στοχοποιεί την πνευματική προσωπικότητα του κράτους». Η δήλωση κατηγορούσε την έκθεση ότι ήταν γεμάτη με προσβολές, συκοφαντίες και ψευδείς ισχυρισμούς και ότι χειροκροτήθηκε από τους «Έλληνες και Ελληνορθόδοξους της Τουρκίας καθώς και από ελληνόφιλους συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενους».

Επιπλέον στη δήλωση υποστηρίζεται ότι η έκθεση προσβάλλει την οθωμανική τουρκική κοινότητα που ζει στο νησί και υποστήριξε ότι οι Έλληνες της Ίμβρου ζουν πιο άνετα από ποτέ, ειδικά σε σύγκριση με την κατάσταση των Ελλήνων μουσουλμάνων (κάποιους από τους οποίους οι Τούρκοι αυθαιρέτως θεωρούν ως ομοεθνείς τους) στη Δυτική Θράκη. Απείλησε, επίσης, να κινηθεί νομικά εάν η έκθεση περιείχε οποιαδήποτε προσβλητική προσέγγιση κατά του κράτους και του έθνους.

Η Melike Çapan απάντησε σε όλο αυτό, δηλώνοντας ότι «τα απομεινάρια του 1964» την ανάγκασαν να ακυρώσει την έκθεση. Είπε ότι μίλησε απευθείας με τον Πρόεδρο του τουρκικού Δημοτικού Συμβουλίου της Ίμβρου, Bülent Aylı , ο οποίος εξέλαβε τον τίτλο της έκθεσης ως απειλή και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα εξής σημεία του τίτλου: «Θα συναντηθούμε ξανά» και την αναφορά στο 1964.

Η Melike Çapan  συνέχισε λέγοντας: «Είπαν ότι θα αποτανθούν στον εισαγγελέα αν η έκθεση λάμβανε χώρα. Ο ισχυρισμός τους είναι ότι προδίδω το κράτος. Είμαι δημοσιογράφος. Υπηρετώ τον λαό και λογοδοτώ μόνο στον λαό».

 

 

Πηγή: https://medyanews.net/exhibition-on-turkeys-historically-greek-island-cancelled-after-targets-by-turkish-nationalists/

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube