REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα 22 Αυγούστου 2023

Ασύλληπτη τραγωδία στον Έβρο: Εντοπίστηκαν 26 απανθρακωμένες σοροί στο δάσος Δαδιάς

Ασύλληπτη τραγωδία στον Έβρο: Εντοπίστηκαν 26 απανθρακωμένες σοροί στο δάσος Δαδιάς

Στους 26 έχει αυξηθεί ο τραγικός απολογισμός των απανθρακωμένων μεταναστών που βρέθηκαν στο δάσος της Δαδιάς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι πυροσβέστες στο δάσος της Δαδιάς, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος εντοπίστηκαν τουλάχιστον 18 απανθρακωμένες σοροί, από τη μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα, εντός του πυκνού δασικού όγκου, ενώ λίγο αργότερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι βρέθηκαν ακόμα οκτώ σοροί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σοροί βρέθηκαν νότια του Άβαντα και σε δύο ομάδες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, «δεδομένου ότι δεν έχει δηλωθεί εξαφάνιση ανθρώπων στην περιοχή, ερευνάται αν πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα».

Σε αυτό συνηγορεί ότι δεν υπάρχει καταγραφεί εξαφάνιση ανθρώπων στην περιοχή, συνέχισε ο κ. Αρτοποιός, ο οποίος και συμπλήρωσε πως από χτες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα της περιοχής.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών και οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής συνεχίζονται.

Στο μεταξύ νέα αναζωπύρωση αυτήν την ώρα κοντά στην είσοδο του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο χθες εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας. Πυροσβεστικά οχήματα έχουν καταφθάσει, ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο, συνδράμοντας στη μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. 

Ακόμα, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Γρατίνη, Στυλάριο, Σιδηράδες και Ομηρικό, καλώντας τους να είναι σε ετοιμότητα για την πιθανότητα να εκκενώσουν τις περιοχές, εξαιτίας της φωτιάς.

Λιμενικό: Απεγκλωβισμός ατόμων λόγω της πυρκαγιάς 

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ. Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, για την ασφαλή απομάκρυνση αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεμένα στο λιμάνι της Μάκρης δύο σκάφη του λιμενικού και το πυροσβεστικό πλοιάριο «Πετράκης». Tο ρυμουλκό «North Star» αυτή τη στιγμή απέπλευσε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για το λιμάνι της Μάκρης.

Ακόμα είναι σε προετοιμασία απόπλου σκάφος λιμενικού για περιοχές Αγίας Παρασκευής και Δικέλλων.

Δείτε live την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Ελλάδα (κάντε κλικ στην εικόνα)

Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκαν το νοσοκομείο, δύο γηροκομεία και 8 οικισμοί

Για τέταρτη ημέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα. Εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί (Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη, Άγιο Γεώργιο, Πλάκα Δίκελλα Μάκρη και Νέα Χιλή), το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με τους ασθενείς να μεταφέρονται σε φέρι μποτ στο λιμάνι και δύο γηροκομεία με 130 ηλικιωμένους.

Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 13:30 εστάλη μήνυμα του 112 για νέα εκκένωση, σύμφωνα με το οποίο οι ευρισκόμενοι στις περιοχές ΜέστηΔίκελλαΣυκορράχη και Πλάκα καλούνται να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

Το μεγαλύτερο μέτωπο που απασχολεί και τις περισσότερες δυνάμεις παραμένει αυτό της Αλεξανδρούπολης όπου στην επιχείρηση κατάσβεσης της συμμετέχουν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδράμουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Τέσσερα σπίτια που βρίσκονταν στις παρυφές του χωριού Αβάντας κάηκαν ολοσχερώς. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τέσσερα σπίτια έχουν καταστραφεί με τους καπνούς να βγαίνουν ακόμα από τα ερείπιά τους.

Εκτός από τα σπίτια έχουν καταστραφεί και αποθηκευτικοί χώροι ενώ όπως είπε οι αντιπυρικές ζώνες που είχαν φτιαχτεί περιόρισαν τις εκτεταμένες ζημιές. Εκτεταμένες ζημιές υπάρχουν και σε άλλα χωριά. Κατά μήκος της Εγνατίας Οδού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Η Εγνατία Οδός είναι κλειστή από τα όρια της Κομοτηνής μέχρι και τη μέχρι και τον κόμβο του Δημοκρίτου, στην Αλεξανδρούπολη 

Η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε τη διάρκεια της νύχτας το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, του οποίου η εκκένωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 06:00.

Η φωτιά μπήκε μέσα στην αυλή του νοσοκομείου και «έγλειψε» τους χώρους του. Η φωτιά γύρω από το νοσοκομείο ελέγχθηκε, ωστόσο την περιοχή εξακολουθούν να καλύπτουν πυκνοί καπνοί και «βρέχει» στάχτη.

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ακούστηκαν εκρήξεις στη βόρεια πλευρά του κτιρίου. Ενδεχομένως να ήταν φιάλες οξυγόνου. Υπεράνθρωπη ήταν η προσπάθεια από γιατρούς, νοσηλευτές και δεκάδες διασώστες που μετέφεραν όλη τη νύχτα τους ασθενείς.

Σύμφωνα με το e-evros.gr που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης κ. Κουκουλωμάτη η φωτιά πέρασε από το πεδίο βολής και κατευθύνεται προς το νοσοκομείο.

Η μεταφορά των ασθενών

Στη διάθεση των Αρχών βρίσκεται το φέρι μποτ «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο πλέον φιλοξενούνται 90 από τους συνολικά 204 ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με τους υπόλοιπους να έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομείο.

Στο φέρι μποτ που επιτάχθηκε από τα ξημερώματα της Τρίτης νοσηλεύονται 30 άτομα από τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Οι εικόνες τόσο από το λιμάνι της πόλης όσο και από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές καθώς βρέχει στάχτη την ώρα που πυκνά σύννεφα καπνού κάνουν δύσκολη την όλη κατάσταση.

 Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα 65 ασθενείς έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια εντός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεταφορά 14 ατόμων με πλωτό από τη θαλάσσια περιοχή Μάκρη προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους.

 

Επίσης,σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 115 διακομιδές με 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Θεσσαλονίκη  και τρία στρατιωτικά υπό τις εντολές του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου.

Για την επιχείρηση έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και δύο μονάδες του Ειδικού Τμήματος Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ένα κινητό συντονιστικό κέντρο. Από τους 115 ασθενείς, 12 ήταν νεογνά και 8 ασθενείς ΜΕΘ. Περίπου 50 περιπατητικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία.

Οι ασθενείς διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και τα νεογνά στην Καβάλα.

Την επιχείρηση συντονίζουν ο υφυπουργός Υγείας Μαριος Θεμιστοκλεους και ο προεδρος του ΕΚΑΒ Νικος Παπαευσταθιου

 

Απομακρύνθηκαν 130 ηλικιωμένοι

Το πρωί τα ξημερώματα η φωτιά έφτασε στο περίβολο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά καθώς το είχαν καλύψει οι καπνοί, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που το περικύκλωσε. Την ίδια ώρα 90 ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στοφέρι μποτ «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς, δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

 

Χώροι φιλοξενίας και παραμονής

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube