Weather Icon

Αρχίζει η διάσκεψη της Τζέντα: Τη στήριξη του Παγκόσμιου Νότου διεκδικεί ο Zelensky για το Σχέδιο των 10 Σημείων

Αρχίζει η διάσκεψη της Τζέντα: Τη στήριξη του Παγκόσμιου Νότου διεκδικεί ο Zelensky για το Σχέδιο των 10 Σημείων

Περιορισμένες οι προσδοκίες των Ουκρανών

Ο Zelensky θέλει η συνάντηση της Τζέντα να ανοίξει το δρόμο για μια σύνοδο ηγετών που θα στηρίξουν τη «φόρμουλα ειρήνης» των 10 σημείων που ο ίδιος δημοσίευσε πέρυσι

H Oυκρανία και οι σύμμαχοί της θα επιχειρήσουν να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου αυτό το Σαββατοκύριακο 5-6 Αυγούστου συνομιλώντας με περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατών από τον Παγκόσμιο Νότο που μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει να πάρουν θέση υπέρ της Ουκρανίας ή υπέρ της Μόσχας στον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.
Οι συνομιλίες στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στοχεύουν στην οικοδόμηση διεθνούς υποστήριξης στο πλαίσιο που θέτει η Ουκρανία για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες και μια διαρκή συμφωνία, προοπτικές που μέχρι στιγμής φαίνονται μακρινές καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στον 18ο μήνα του, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Το Κίεβο και οι υποστηρικτές του σε ΗΠΑ και Ευρώπη ελπίζουν ότι οι συναντήσεις που ξεκινούν σήμερα θα βοηθήσουν να περάσει το μήνυμα σε μεγάλους παγκόσμιους παίκτες όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Κίνα και η Ινδία, αντικρούοντας τη θέση της Ρωσίας.
Η ίδια η Ρωσία πάλι δεν έχει προσκληθεί και έχει καταγγείλει τη συγκέντρωση ως «φάρσα».
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια στον κόσμο ή ακόμα και στην περιοχή μας χωρίς να λάβουμε υπόψη τις θέσεις των χωρών που είναι παγκόσμιοι ηγέτες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ihor Zhovka, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Zelensky.
«Πώς μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς να εμπλέκονται οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου;»
Ο Zelensky θα ήθελε η συνάντηση της Τζέντα να ανοίξει το δρόμο για μια σύνοδο ηγετών που θα στηρίξουν τη «φόρμουλα ειρήνης» των 10 σημείων που δημοσίευσε πέρυσι.
Μέχρι στιγμής, όμως τα βασικά σημεία αυτού του σχεδίου που περιλαμβάνουν την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, υποστηρίζονται μόνο από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που σητρίζουν στο Κίεβο.

Χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα

Κατά συνέπεια, η συνάντηση της Τζέντα δεν αναμένεται να αποδώσει άμεσα αποτελέσματα, όπως δεν απέδωσε ο πρώτος γύρος συζητήσεων στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο -που προσέλκυσε περισσότερες από δώδεκα χώρες.
Η Κίνα δεν μετείχε στη συνάντηση της Κοπεγχάγης αλλά στέλνει τώρα τον Li Hui στην Τζέντα.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κάλεσαν την Κίνα να χρησιμοποιήσει τους ισχυρούς δεσμούς της με τη Ρωσία ώστε να πιέσει για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.
Η Κίνα δημοσίευσε τις δικές της αρχές για μια ειρηνευτική συμφωνία νωρίτερα φέτος, αλλά οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, δεδομένης της δημόσιας υποστήριξης προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Η προθυμία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και μετά την έναρξη του πολέμου, να φιλοξενήσει τη συνάντηση υποδηλώνει ότι το Κίεβο μπορεί να σημειώνει πρόοδο εμπλέκοντας κράτη, πέρα από συμμάχους του στη Δύση.
Το βασίλειο, το οποίο επιδιώκει να βελτιώσει το διπλωματικό του προφίλ, φιλοδοξεί να βοηθήσει στη μεσολάβηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Το σχέδιο 10 σημείων τη Ουκρανίας

Το σχέδιο 10 σημείων του Zelensky απαιτεί πλήρη αποχώρηση από τη Ρωσία, καθώς και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και απελαθέντων πολέμου και μέτρα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας.
Περιλαμβάνει επίσης εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μόλις τελειώσουν οι μάχες και αποκατάσταση της ασφάλειας στην κατεχόμενη από τους ρώσους πια περιοχής της Zaporizhzhia.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, επέδειξε την ισχυρή επιρροή της στον Παγκόσμιο Νότο με μια σύνοδο κορυφής που προσέλκυσε τους Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτές οισυνομιλίες είναι σημαντικές γιατί γίνεται σαφές ότι θα υπάρξει ειρήνη μόνο όταν όλοι το θεωρήσουν δυνατό, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα», είπε ο Celso Amorim, επί μακρόν βοηθός του Βραζιλιάνου Προέδρου Luis Ignacio da Silva, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση της Τζέντα μέσω τηλεδιάσκεψης. «Το να μιλάμε για ειρήνη είναι ήδη μια μεγάλη νίκη».
Οι ΗΠΑ στέλνουν τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan στην Τζέντα, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες.
Ο Zelensky  έχει υπονοήσει ότι θα ήθελε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική σύνοδο μεταξύ των ηγετών αυτό το φθινόπωρο στην οποία θα υπάρξει υποστήριξη στις θέσεις της Ουκρανίας, αλλά δεν είναι σαφές αν τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου είναι έτοιμα να πάρουν θέση τόσο σύντομα.

Επιφυλακτικά πολλά κράτη με τα αιτήματα της Ουκρανίας

Μέχρι να το κάνουν, οι σύμμαχοι του Κιέβου μπορεί να μην είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν μια συνάντηση υψηλού επιπέδου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα για να μετέχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Το πρώτο αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε στη Τζέντα είναι να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε μια αποδεκτή διατύπωση για καθένα από τα 10 σημεία του σχεδίου», είπε ο Ihor Zhovka, βοηθός του Zelensky. Ορισμένα έθνη είναι επιφυλακτικά σχετικά με τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου, σημείωσε.
Αντίθετα το ουκρανικό καθεστώς ελπίζει ότι εύκολα θα εξασφαλίσει υποστήριξε στα σημεία που αφορούν τη περιφρούρηση της εδαφικής ακεραιότητας και την πυρηνική ασφάλεια.
Κρίσιμο για την Ουκρανία είναι να κερδίσει διεθνή υποστήριξη για τη θέση της ότι καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι δυνατή όσο η Ρωσία κατέχει τα εδάφη της.
Η συγκεκριμένη ουκρανική θέση υποστηρίζεται μόνον από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ πολλές χώρες αρνούνται δημοσίως να αποκλείσουν έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει τουλάχιστον ένα μέρος της γης που έχει καταλάβει σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube