Weather Icon

Ζελένσκι: Συνεργασία με ΟΗΕ για να επαναληφθεί η ροή των ουκρανικών σιτηρών

Ζελένσκι: Συνεργασία με ΟΗΕ για να επαναληφθεί η ροή των ουκρανικών σιτηρών

Φωτ.: Reuters

Σκληρή καταδίκη της αρνητικής ρωσικής στάσης από Βρυξέλλες και Ρώμη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε τη Δευτέρα το βράδυ μέσω Telegram ότι συμφώνησε με τον Γενικό Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης να συνεργαστούν για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο.

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Γκουτέρες να εργαστούμε μαζί και με τις συμβαλλόμενες χώρες [σ.σ. τη Ρωσία και την Τουρκία, που μεσολάβησε για τη σύναψη της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2022] για να ανανεωθεί η επισιτιστική ασφάλεια και [να ξαναρχίσουν] οι εξαγωγές τροφίμων μέσω Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι.

Καταδίκη της ρωσικής άρνησης

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική καταδίκασε τη Δευτέρα την απόφαση της Ρωσίας να μην ανανεώσει την ισχύ της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για «εντελώς αδικαιολόγητη» απόφαση.

Πρόκειται για κίνηση «πολύ σοβαρή», που θα «δημιουργήσει πολλά [προβλήματα] σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. με τους ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο Ισπανός πολιτικός απέρριψε τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της Μόσχας πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις παρεμβάλλουν προσκόμματα στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, ιδίως σιτηρών και λιπασμάτων, μιλώντας για «ανοησίες».

«Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός των φτωχότερων χωρών», είπε από τη δική της πλευρά η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σε ανακοίνωσή Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της μετά τη λήξη της ισχύος της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.

«Ας προβληματιστούν οι ηγέτες των εθνών εκείνων που δεν θέλουν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε θύμα και θύτη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube