Μολδαβία , Ρωσία 22 Ιουλίου 2023

Υπερδνειστερία: Απαραίτητη η παραμονή των ρωσικών δυνάμεων για τη διατήρηση της ειρήνης

Υπερδνειστερία: Απαραίτητη η παραμονή των ρωσικών δυνάμεων για τη διατήρηση της ειρήνης

Σταθεροποιητικός παράγοντας

Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Υπερδνειστερία στα τέλη Ιουλίου του 1992

Η ειρηνευτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία χαίρει υποστήριξης τόσο από τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής όσο και από τους κατοίκους της Μολδαβίας, δήλωσε την Παρασκευή (21/7/2023) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Vitaly Ignatyev.
«Νομίζω ότι η ειρηνευτική επιχείρηση υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.
Σύμφωνα με τον Ignatyev, οι άνθρωποι και στις δύο χώρες κατανοούν ότι «οι ειρηνευτικές δυνάμεις είναι ο παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας».
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν περισσότερο την ειρηνευτική επιχείρηση τώρα, εν μέσω της ασταθούς παγκόσμιας κατάστασης και της σύγκρουσης στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σταθεροποιητικός παράγοντας

Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Υπερδνειστερία στα τέλη Ιουλίου του 1992 στο πλαίσιο συμφωνίας για ειρηνική διευθέτηση της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή της Μολδαβίας.
Η κίνηση αυτή βοήθησε να σταματήσει η αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομίας της Μολδαβίας και των πολιτοφυλακών της Υπερδνειστερίας, αναφέρει το Tass.
Επί του παρόντος, η ειρήνη στην περιοχή διατηρείται από Ρώσους, Μολδαβούς, ειρηνευτικές δυνάμεις της Υπερδνειστερίας και μια ομάδα ουκρανών στρατιωτικών παρατηρητών.
Εκτός από αυτό, ο ρωσικός στρατός είναι επιφορτισμένος να διασφαλίσει την ασφάλεια των αποθηκών στην Cobasna που περιέχουν περισσότερους από 20.000 τόνους πυρομαχικών που είχαν αποθηκευτεί εκεί μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Μια εκστρατεία απόσυρσης και διάθεσης όπλων και πυρομαχικών ξεκίνησε το 2001, αλλά το 2004 οι αρχές της Υπερδνειστερίας την διέκοψαν μετά από επιδείνωση των σχέσεων με τη Μολδαβία.
Εν τω μεταξύ, το Κισινάου επιμένει στην αποχώρηση της ρωσικής ομάδας δυνάμεων και ζητά την αντικατάσταση των ειρηνευτικών δυνάμεων με μια πολιτική αποστολή υπό διεθνή εντολή.
Ωστόσο, η Υπερδνειστερία υπενθυμίζει ότι το 1992 μια τέτοια αποστολή είχε αποτύχει να αποτρέψει μια ένοπλη σύγκρουση, καθώς περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν.Υπερδνειστερία: Ο «παράδεισος» του Πούτιν | Διεθνή Ειδήσεις

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube