Τα 100 σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR, που είχαν αγοραστεί από  τη δεκαετία του 1980 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, στέλνει η Βουλγαρία στην Ουκρανία, μετά από την σχετική έγκριση που έδωσε σήμερα το κοινοβούλιο και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία.

«Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται πλέον αυτά τα οχήματα, που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την Ουκρανία στον αγώνα που δίνει για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της» απέναντι στη Ρωσία, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετεξέλιξη του κομμουνιστικού κόμματος που κυβερνούσε παλαιότερα τη χώρα, αντιτάχθηκε στην πρόταση, όπως και η φιλορωσική παράταξη «Αναγέννηση» (Vazrajdane) που έκανε λόγο για «προδοσία και ντροπή».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Σόφια στις αρχές Ιουλίου και ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την παράδοση της στρατιωτικής βοήθειας.

Διχασμένη

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία ιστορικά και πολιτισμικά συνδέεται με τη Ρωσία, είναι βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Πρακτικά όμως η αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας έχει αυξήσει την παραγωγή της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πέρυσι οι εξαγωγές της έφτασαν τα 4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2017.

Μέχρι στιγμής ο στρατιωτικός εξοπλισμός που παραγόταν στη Βουλγαρία έφθανε στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, μια λύση που είχε βρει στην αρχή του πολέμου ο τότε πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

Πηγή: ΑΜΠΕ