Weather Icon

Το σκάνδαλο Πίντσερ που τερμάτισε την Πρωθυπουργία Τζόνσον

Το σκάνδαλο Πίντσερ που τερμάτισε την Πρωθυπουργία Τζόνσον

Σε διαθεσιμότητα για οκτώ εβδομάδες στον ανεξάρτητο βουλευτή (πρώην βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος) Chris Pincher, o οποίος παρέμεινε μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, αποφάσισε η Επιτροπή Προτύπων (Standards Committee) της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο κ. Πίντσερ παραιτήθηκε της θέσεως του ως deputy chief whip στο Κοινοβούλιο το περασμένο καλοκαίρι μετά τις κατηγορίες εναντίον του ότι επιτέθηκε σε δύο συν- καλεσμένους στο Carlton Club, στο Λονδίνο το αποκλειστικό Συντηρητικό Κλάπ του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο 53χρονος πρώην Συντηρητικός βουλευτής θεωρείται ως ο αίτιος για την τελική πτώση του βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson). Οι πράξεις του έγραψε ο βρετανικός Τύπος, ήταν το τελικό κτύπημα για την πτώση του Τζόνσον, καθώς βγήκε στην επιφάνεια ότι «ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε για την έρευνα που διεξαγόταν για την συμπεριφορά του πριν τρία χρόνια, παρόλα ταύτα τον διόρισε σε ρόλο που σχετιζόταν με την ευημερία των Βουλευτών».

Το πόρισμα της Επιτροπής του Κοινοβουλίου το οποίο καλύπτουν και συζητούν σήμερα γενικά όλα τα μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες και τηλεοπτικά, βρήκε την συμπεριφορά του Πίντσερ «εντελώς ακατάλληλη, σοβαρά επιζήμια για τα ενδιαφερόμενα άτομα». Και πρόσθεσε ότι το θέμα «αντιπροσωπεύει κατάχρηση εξουσίας».

Η έκθεση/απόφαση της Επιτροπής καλύπτει τα επεισόδια το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2022 και έγραψε ότι «υπήρξε πέραν της μίας περίπτωσης συμπεριφοράς του το εν βουλευτή εκείνο το βράδυ».

Ο τρόπος χειρισμού του σκανδάλου Πίντσερ οδήγησε στην παραίτηση και του ιδίου (Μπόρις Τζόνσον) τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι Συντηρητικοί αποφάσισαν ότι αρκετά ήταν αρκετά, έγραψε και η www.mirror.co.uk.

«The most damning passages from the Chris Pincher report: “Shocking by any standards» (« Οι πιο καταδικαστές αναφορές στο πόρισμα Κρις Πίντσερ: Συγκλονιστικές με οποιαδήποτε πρότυπα». ”, Ο τίτλος της The Independent.

Οι Βουλευτές τώρα θα ψηφίσουν κατά πόσο εγκρίνουν την διαθεσιμότητά του. Αν η διαθεσιμότητα εγκριθεί, ο νυν Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ (Rishi Sunak) θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μια αναπληρωματική εκλογική αναμέτρηση επιπλέον των άλλων τεσσάρων που αναμένεται να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού. (Sky).

Σημειώνουμε ότι η γράφουσα είχε καλύψει την συμπεριφορά Κρίς Πίντσερ το βράδυ εκείνο στο αποκλειστικό Συντηρητικό Κλάπ με άρθρο της πρώτα στην ομογενειακή εφημερίδα Ελευθερία στο Λονδίνο στις 14 Ιουλίου 2022 σελ. 7 και στην Σημερινή 4 μέρες αργότερα στις 18 Ιουλίου 2022.

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/714202275431Eleftheria_1126.pdf σελ. 17 14.7.22

https://simerini.sigmalive.com/article/2022/7/18/o-strouthokamelismos-ton-sunteretikon-philon-tes-kuprou-sten-periptose-pincher/ Σημερινή 18.7.2022

Όταν έγραψα ότι ήταν απαράδεκτη η απόφασή τους να τον καλέσουν στην εκδήλωση (για την Κύπρο) γιατί δεν μπορεί να μην γνώριζαν για το παρελθόν του, γι΄αυτό και είχα βάλει «Ο στρουθοκαμηλισμός των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου στην περίπτωση Pincher”.

«…Αυτή η απαράδεκτη ενέργεια των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου (έγραψα) ισοδυναμεί με στρουθοκαμηλισμό και όχι μόνο. Και δεν τιμά κανέναν. Αφενός τους εκθέτει για το «υπερήφανο» τους κάλεσμα ως «special guest» του εν λόγω προβληματικού πρώην βουλευτή. Γιατί είναι αδιανόητο να μη γνώριζαν για τα παραπτώματα και τις καταγγελίες εναντίον του. Για την έρευνα που έγινε στο Φόρεϊν Όφις με καταγγελίες συναδέλφων του για σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατά την περίοδο της υπηρεσίας του ως Υφυπουργού εκεί, για τις οποίες βρέθηκε ένοχος, απολογήθηκε, αλλά δεν αθωώθηκε, όπως αποκάλυψε ο λόρδος Simon McDonald…»

Σήμερα, το Πόρισμα της Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε τα γραφόμενά μου…

 

Δείτε πιο κάτω το επίσημο Πόρισμα της Επιτροπής Προτύπων στον πρώτο σύνδεσμο και στο δεύτερο σύνδεσμο η συνοδευτική ανακοίνωση:

https://committees.parliament.uk/publications/40781/documents/198627/default/

https://committees.parliament.uk/committee/290/committee-on-standards/news/196293/committee-on-standards-publishes-report-on-the-conduct-of-christopher-pincher/

 

**Κεντρική φωτογραφία: “The Pincher scandal was the final straw for Boris Johnson’s premiership” (Mirror) Εικονίζονται Μπόρις Τζόνσον και Κρίς Πίντσερ.

 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο 6 Ιουλίου 2023

 

Πηγές:

https://news.sky.com/story/boris-johnson-vote-sunak-privileges-committee-report-on-lied-to-parliament-12593360?postid=6070475 6.7.23 SKY

https://www.mirror.co.uk/news/politics/former-tory-whip-chris-pincher-30402040#source=breaking-news

https://www.telegraph.co.uk/politics/2023/07/06/chris-pincher-8-week-suspension-standards-committee-report/#:~:text=The%20standards%20committee%20recommended%20a,independent%20for%20the%20past%20year.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/chris-pincher-report-boris-johnson-b2370451.html

https://www.theguardian.com/politics/2023/jul/06/tories-brace-for-tamworth-byelection-after-report-into-chris-pincher-groping-allegations

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube