Weather Icon
Ολλανδία 8 Ιουλίου 2023

Το μεταναστευτικό έφερε υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ολλανδία

Το μεταναστευτικό έφερε υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ολλανδία

Πιθανός μήνας εκλογών ο Νοέμβριος

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε πρόκειται να συναντηθεί με τον βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο για τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Reuters.

Η παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού σημαίνει ότι το κοινοβούλιο πιθανότατα θα διαλυθεί και οι Ολλανδοί θα προσέλθουν στις κάλπες σε γενικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ο 56χρονος Ρούτε, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι ήδη ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Είπε σε συνέντευξη Τύπου αργά την Παρασκευή ότι θα ήθελε να διεκδικήσει μια πέμπτη θητεία, αλλά θα συμβουλευτεί το κόμμα του προτού λάβει την τελική του απόφαση.

“Αν μου ζητούσατε να αποφασίσω τώρα, η απάντηση είναι προφανώς ναι”, είπε στους δημοσιογράφους, αλλά πρόσθεσε ότι “εξαρτάται επίσης από το κόμμα”.

Η κρίση στην ολλανδική πολιτική ήρθε αφού το συντηρητικό κόμμα VVD του Ρούτε πίεσε να περιοριστεί η ροή των αιτούντων άσυλο προς την Ολλανδία.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ρούτε απαίτησε την υποστήριξη μιας πρότασης για τον περιορισμό της άφιξης των παιδιών των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και για να περιμένουν οι οικογένειες τουλάχιστον δύο χρόνια πριν επανενωθούν.

Στην τελευταία αυτή πρόταση αντιτάχθηκαν η Χριστιανική Ένωση και το φιλελεύθερο D66, προκαλώντας αδιέξοδο και τελικά την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Ως αρχηγός του κράτους, ο βασιλιάς αναμένεται να ζητήσει από τον συνασπισμό του Ρούτε να παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά από νέες εκλογές, μια διαδικασία που στο ολλανδικό πολιτικό τοπίο διαρκεί συνήθως μήνες.

Στην Ολλανδία το θέμα της μετανάστευσης επισκιάζεται από τις διαμαρτυρίες των αγροτών κατά των κυβερνητικών σχεδίων για τον περιορισμό των εκπομπών αζώτου, μια πολιτική που, όπως λένε, θα σημάνει το τέλος πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών BBB έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στις επαρχιακές εκλογές του Μαρτίου, οι οποίες καθορίζουν τη σύνθεση της ολλανδικής γερουσίας.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos που διενεργήθηκε μια εβδομάδα πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης, το VVD του Ρούτε προβλέπεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο των 150 εδρών με 28 έδρες. Όμως το BBB προβλέπεται να εκτιναχθεί από μόλις μία έδρα τώρα σε 23, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Ενώ το BBB επικεντρώνεται κυρίως στα σχέδια της κυβέρνησης για τις εκπομπές αζώτου, υποστηρίζει επίσης μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και έχει προτείνει ένα πιθανό ετήσιο ανώτατο όριο 15.000 αιτούντων άσυλο.

Η Ολλανδία έχει ήδη μια από τις αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης. Οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι σε πάνω από 46.000, και η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περισσότερες από 70.000 φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube