Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπολογίζει στην επιβολή του νόμου για να αποκαταστήσει την τάξη μετά από σχεδόν μια εβδομάδα σφοδρών ταραχών ανά τη χώρα, που ξέσπασαν μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός εφήβου από έναν αστυνομικό.

Ο Μακρόν συναντήθηκε με βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης απογευματινές ώρες της Κυριακής, στην πιο πρόσφατη προσπάθειά του να δώσει μια απάντηση στα βίαια επεισόδια, που δοκιμάζουν την εξουσία του και έχουν παραλύσει τις μεταρρυθμίσεις.

Έχει δώσει εντολή για την ανάπτυξη 45.000 αστυνομικών, ανδρών των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένων οχημάτων γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα, για να περιορίσει τις συγκρούσεις που έχουν αφήσει εκατοντάδες δημόσια κτίρια και καταστήματα κατεστραμμένα ή λεηλατημένα σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Μασσαλία, η Λυών και το Στρασβούργο.

Ενώ οι εντάσεις αμβλύνθηκαν τη νύχτα της Κυριακής, ο θάνατος του Ναέλ, ενός 17χρονου βορειοαφρικανικής καταγωγής, από σφαίρα αστυνομικού, παραμένει σημείο ανάφλεξης στη Γαλλία, έχοντας ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για τα ζητήματα του ρατσισμού, της ταυτότητας, της ενσωμάτωσης και των επίμονων ανισοτήτων. Τα όσα βιώνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες ξυπνούν μνήμες από την «εξέγερση» των προαστίων του 2005, αλλά και από την αντίδραση της Αμερικής στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

Συνάντηση με 220 δημάρχους

Ο Μακρόν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με περίπου 220 Γάλλους δημάρχους για να συζητήσουν την κατάσταση, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο μετά τις συνομιλίες του υπουργικού συμβουλίου.

Οι ταραχές, που έχουν οδηγήσει στη σύλληψη χιλιάδων εφήβων, αποτελούν ακόμη ένα πολιτικό ναρκοπέδιο για τον Μακρόν, μετά τις πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το Bloomberg σχολιάζει πως οι εικόνες των ταραχών στους δρόμους αμαυρώνουν περαιτέρω τη φήμη της χώρας, ενδεχομένως αυξάνοντας το οικονομικό τίμημα τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά.

«Αυτό που πρέπει να κάνει ο Μακρόν είναι να αναπτύξει ουσιαστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτοί οι νέοι», δήλωσε μέσω email στο Bloomberg η Βιβιέν Σμιντ, καθηγήτρια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Δυστυχώς, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι αναγνωρίζει καν το πρόβλημα». Πράγματι ο ίδιος απέδωσε το κύμα οργής και το ξέσπασμα της βίας στα social media και τα video games. 

Έκκληση για ηρεμία από την οικογένεια του Ναέλ

Η γιαγιά του 17χρονου θύματος έκανε έκκληση για ηρεμία την Κυριακή, λέγοντας στο BFM TV ότι οι ταραχοποιοί χρησιμοποιούσαν τον θάνατό του στις 27 Ιουνίου ως «πρόσχημα».

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πολιτικό μήνυμα» στη λεηλασία ενός καταστήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Δεν αποκαλώ αυτές τις σκηνές λεηλασίας κίνημα», είπε στο ραδιόφωνο France Inter.

Το κοινωνικό χάσμα

Οι ταραχές, κυρίως από νέους από εργατικές γειτονιές, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά το κοινωνικό χάσμα. Μερικές από τις πιο βίαιες συγκρούσεις συνέβησαν στο λιμάνι της Μασσαλίας, την οποία επισκέφθηκε ο Μακρόν την περασμένη εβδομάδα για να υποσχεθεί βοήθεια για έργα υποδομών αναγκαία για την κοινότητα.

Το οικονομικό κόστος

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ το Σάββατο υπολόγισε τις ζημιές σε περίπου δώδεκα εμπορικά κέντρα και σε περισσότερα από 700 σούπερ μάρκετ, τράπεζες και καταστήματα, μερικά από τα οποία έγιναν ερείπια. Κοντά στο αποκορύφωμα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θέσει σε εφαρμογή ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για τη Γαλλία.

Η γαλλική αντιπολίτευση και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος έχει εκμεταλλευτεί την κρίση ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει στη δημόσια ασφάλεια αλλά και στην αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων.

Εργατικές αναταραχές και διαδηλώσεις στους δρόμους συμβαίνουν τακτικά στη Γαλλία, αλλά έχουν πάρει έναν πιο έντονο και συγκρουσιακό τόνο τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας τις διαιρέσεις στη γαλλική κοινωνία. Πριν από τις διαμαρτυρίες για τις συντάξεις και την πανδημία, είχαμε το λεγόμενο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Ο Ναέλ, το επώνυμο του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό από τις αρχές, κηδεύτηκε το Σάββατο στη Ναντέρ, τη γενέτειρά του. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και είναι προφυλακισμένος.

Ναυτεμπορική