Weather Icon

Τα πετροδολάρια, το Ισλάμ και η Περιφερειακή Ισχύς

Τα πετροδολάρια, το Ισλάμ και η Περιφερειακή Ισχύς

Οικονομικής ή Γεωπολιτικής σημασίας το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στις χώρες του Κόλπου;

Γράφει ο Ζηκόπουλος Ευστράτιος
Υπ. δρ Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ

Η απλοποιημένη ανάλυση ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου αποσκοπεί στην ανεύρεση χρηματοοικονομικών πόρων λόγω της «κακής οικονομίας» της χώρας του, θέτει σε λανθασμένες βάσεις την ανάλυση των ισορροπιών ισχύος στο σύστημα της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Η αμυντική συμφωνία που μόλις υπεγράφη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας με την αγορά των Akıncı Tiha από τους Σαουδάραβες, ίσως δημιουργήσει ακόμα και το ερώτημα, του κατά πόσον το Ριάντ θα μπορούσε να θέσει αποστάσεις στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, αναζητώντας εναλλακτικά επίπεδα στρατηγικής.

Η Τουρκία αναπτύσσει αυτό το διάστημα την Διπλωματία της στους εξής τρεις άξονες:

α) στην «Διπλωματία της αμυντικής βιομηχανίας» (με στόχο πάντα την «Ειρήνη»

β) στην «Διπλωματία της Πληροφορίας (istihbarat)», που την «πουλά» στους κρατικούς και μη δρώντες της Μέσης Ανατολής με γνώμονα φυσικά τα δικά της εθνικά συμφέροντα, και

γ) στην «Διπλωματία του TOGG», του «εντόπιου-εθνικού» ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Τουρκίας, το οποίο και δώρισε στους ηγέτες των χωρών του Κόλπου, αντί για …μπακλαβά με καϊμάκι.

Επιπλέον, οι ηγέτες του Κόλπου στις συναντήσεις τους με τον Τούρκο πρόεδρο συζήτησαν για «Κοινές Αξίες» με τις οποίες συνδέονται. Σημειώστε μόνο, ότι η Τουρκία ανταγωνίζεται την Σαουδική Αραβία ως προς την διεκδίκηση της ορθόδοξης σονητικής ισλαμικής ηγεσίας στον ισλαμικό κόσμο. (Εδώ θα πρέπει και οι δύο χώρες να λάβουν υπό όψη τους και την άλλη μεγάλη ισλαμική δύναμη, την Αίγυπτο, καθώς και το σηιτικό Ιράν).

Λεπτομέρειες για το ύψος των συμφωνιών που υπεγράφησαν ακόμα δεν δημοσιοποιήθηκαν, όμως, καλύπτουν τομείς όπως της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών, της τεχνολογίας, των Πληροφοριών, και κυρίως, όπως προαναφέρθηκε της αμυντικής βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube