Weather Icon

Συγκλονιστικές εξελίξεις! Η Ινδία στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αρμενία μέσω Ιράν! Φονικοί πύραυλοι εναντίον του Αζερμπαϊτζάν

Συγκλονιστικές εξελίξεις! Η Ινδία στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αρμενία μέσω Ιράν! Φονικοί πύραυλοι εναντίον του Αζερμπαϊτζάν

Χειροπιαστή βοήθεια της Ινδίας στην Αρμενία, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα εναντίον της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αρμενία για την τοποθέτησή τους στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στέλνει η Ινδία, ως μία χειροπιαστή βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη χώρα, η οποία βιώνει τις συνέπειες της ήττας στον πόλεμο των 44 ημέρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο το 2020.

Ιστορικά οι σχέσεις των δύο εθνών χρονολογούνται από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θεωρείται, ότι Αρμένιοι που εντάχθηκαν στα στρατεύματα του στρατηλάτη όταν διέσχισε τη χώρα καθ’οδόν για την Ινδία, ενώ οι παλαιότερες τεκμηριωμένες αναφορές στην αμοιβαία σχέση Αρμενίων και Ινδών βρίσκονται στο έργο του Ξενοφώντα (430 π.Χ. – 355 π.Χ.).  στην «Κύρου Ανάβασις», οι οποίες δείχνουν ότι αρκετοί Αρμένιοι ταξίδεψαν στην Ινδία και γνώριζαν καλά τις χερσαίες διαδρομές για να φτάσουν στην Ινδία.

Από το 2022 οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει στο άλλο επίπεδο, αφού εγκαινιάστηκαν εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 400 εκατομμυρίων Ευρώ σε βάθος δύο ετών.

Μάλιστα σύμφωνα με ισχυρισμούς των ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, η πρώτη αποστολή του πρώτου ινδικού εγχώριου σχεδιασμένου και αναπτυγμένου συστήματος εκτοξευτή πυραύλων πολλαπλών καννών (MBRLS) Pinaka είναι καθ’ οδόν προς την Αρμενία μέσω Ιράν.

Μάλιστα η ιστοσελίδα Caliber.az δημοσιεύει πλάνα από τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Πρόκειται για βίντεο με φορτηγά φορτωμένα με «στρατιωτικό φορτίο». Αζέρικοι λογαριασμοί υποστηρίζουν, ότι η αποστολή ήταν όπλα και πυρομαχικά από την Ινδία και κατευθυνόταν προς την Αρμενία μέσω του λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.

 

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ χαρακτήρισε την παροχή όπλων από την Ινδία στην αντίπαλη Αρμενία «μη φιλική κίνηση», προσθέτοντας: «Εάν αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή απειλή, θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή αμέσως, ανεξάρτητα από το πού προκύπτει αυτή η απειλή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κινείται στο κομμάτι εισαγωγής οπλισμού από Τουρκία και Πακιστάν με συμμετοχή σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Με πληροφόρηση από Eurasian Times, Caliber.az, Clash Report

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube