Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Σουηδία , Τουρκία 11 Ιουλίου 2023

Στόλτενμπεργκ: Ο Ερντογάν συμφώνησε να προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Ο Ερντογάν συμφώνησε να προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Οι λεονταρισμοί, οι απαιτήσεις Ερντογαν και το πραγματικό τίμημα

“Ναι” στην ιστορική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τριμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος δέχτηκε να καταθέσει προς ψήφιση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα ο Στόλτενμπεργκ αποκάλεσε την κίνηση Ερντογάν ως “ιστορικό βήμα”. Παρ’ όλα αυτά είπε ότι δεν γνωρίζει, ούτε μπορεί να μπει σε συζητήσεις σχετικά με το πότε θα επικυρωθεί η υποψηφιότητα. Όμως συμπλήρωσε ότι η απόφαση του Τούρκου προέδρου αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση η οποία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, θα γίνει το δυνατόν συντομότερα.

Την ίδια ώρα ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στον Βίκτορ Όρμπαν που ακολουθεί πιστά την τακτική του Ερντογάν, για τον οποίο είπε πως είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ουγγαρία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα επικύρωνε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης “ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Σουηδία, ως μέλος της ΕΕ, θα υποστηρίξει τη διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα και τις προσπάθειες για ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης. Σημειώθηκε επίσης ότι η Τουρκία θα στείλει στη Βουλή τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεργαστεί στενά για την έγκρισή τους”.

Ανακοινώνοντας ότι θα διοριστεί ως Ειδικός Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας διμερής μηχανισμός ασφάλειας μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας.

Οι λεονταρισμοί, οι απαιτήσεις Ερντογαν και το πραγματικό τίμημα

Νωρίτερα ο Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα ενημερώσει τους συμμάχους της χώρας του στο NATO ότι η Άγκυρα θα πρέπει να βρει ανοικτές θύρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου και η ίδια να ανοίξει την πόρτα του NATO για τη Σουηδία. Σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία, ο Ερντογάν σημείωσε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει το κοινοβούλιο της Τουρκίας, ενώ αρνήθηκε ότι το ζήτημα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ συνδέεται με το ζήτημα της Σουηδίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Εν τέλει όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μία στροφή, όπως είχε κάνει και πριν από έναν χρόνο όταν είχε βάλει τα τουρκικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για το ότι κατάφερε να φέρει στα νερά του τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ώστε να αποδεχτούν τις τότε απαιτήσεις του. Εν τέλει δεν είχε κερδίσει τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακές φωτογραφίες για εσωτερική κατανάλωση. 

Όπως τότε έτσι και σήμερα, ο Ερντογάν υπογράφει, κάνει πίσω και αποδέχεται, ως πρώτο βήμα την ένταξη της Σουηδίας. Και πάλι όπως και τότε επίκειται συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην οποία μένει να φανεί αν θα υπάρξουν κάποια “δώρα”. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν διατυμπάνισε από την πρώτη στιγμή ότι το θέμα “εναπόκειται στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας”. Για να δείξει ότι στη χώρα του υπάρχει δημοκρατία, η οποία φυσικά είναι έτοιμη να χορέψει, στον ρυθμό που θα της παίξει ο Τούρκος πρόεδρος.

Τότε τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγύριζαν για το γεγονός πως η Σουηδία και η Φινλανδία θα άλλαζαν στάση απέναντι στους εχθρούς του ερντογανικού κράτους, τους Κούρδους των PKK, YPG και τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν. Τώρα τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για το ότι η Σουηδία αναμένεται να πρωτοστατήσει την πίεση προς την Ευρώπη ώστε να απελευθερωθεί το καθεστώτος βίζα, αλλά και να αυστηροποιήσει ακόμα περισσότερο τη στάση απέναντι στους εχθρούς του Ερντογάν. Όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα, με τα πρώτα δεδομένα, ο Ερντογάν φέρεται να έδωσε αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με στόχο να προσπαθήσει να πείσει ότι είναι καλός σύμμαχος και να αποκομίσει κάτι από όλα όσα έβαλε στο τραπέζι, ώστε να επιστρέψει στον εγχώριο στίβο όπου τα κατευθυνόμενα και ελεγχόμενα από τον Φαχρετίν Αλτούν ΜΜΕ, θα τον αποθεώσουν ως θριαμβευτή.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube