Τα μεσάνυχτα (ώρα  Ελλάδας) εκπνέει η συμφωνία για την μεταφορά σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με την Μόσχα να αξιώνει τη χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων, για να αποδεχτεί την ανανέωσή της.

Το Κρεμλίνο έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα μόνο το ουκρανικό τμήμα της συμφωνίας εφαρμόζεται πλήρως, ενώ οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και τροφίμων δεν έχουν αρθεί. Όπως είπε μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την παράταση της συμφωνίας των σιτηρών.

Αντίθετα, το Κίεβο υποστηρίζει να παραταθεί η συμφωνία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στις 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε την παράταση της συμφωνίας, χωρίς να ληφθεί υπόψη η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Χάρη στη συμφωνία, η Ουκρανία -ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο πριν από τον πόλεμο- μπόρεσε να εξάγει  33 εκατομμύρια τόνους τους τελευταίους 12μήνες. Χθες απέπλευσε από την Οδησσό ένα από τα τελευταία πλοία, το φορτηγό «TQ Samsun». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι φορτωμένο με περισσότερους από 15.000 τόνους ελαιοκράμβης.

Οι ρωσικές απαιτήσεις

Η Ρωσία, εδώ και ένα χρόνο περίπου, απαιτεί να χαλαρώσουν οι δυτικές κυρώσεις, ώστε να μπορεί να εξάγει απεριόριστες ποσότητες δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Ειδικότερα, η Μόσχα διαμαρτύρεται ότι τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσικής Κρατικής Αγροτικής Τράπεζας σημαίνουν ότι η εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί στην επιθυμητή κλίμακα. Υπάρχουν επίσης προβλήματα με την ασφάλιση των φορτίων.

Πηγή: Ναυτεμπορική