Weather Icon

Ρωσία: Ερευνά αν ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε σε δοκιμή η Β. Κορέα έπεσε στα ρωσικά ύδατα

Ρωσία: Ερευνά αν ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε σε δοκιμή η Β. Κορέα έπεσε στα ρωσικά ύδατα

Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήταν τύπου Hwasong-18

Η Ρωσία διερευνά εάν ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής εκτόξευσης την Τετάρτη συνετρίβη στα ύδατά της, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Τα πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS επικαλέστηκαν τον Ρουντένκο λέγοντας ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διεξάγει έρευνα, αλλά “μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες ότι ο πύραυλος έπεσε στην οικονομική ζώνη της Ρωσίας”, σημειώνει το Reuters.

Ο πύραυλος Hwasong-18 αποτελεί τον πυρήνα της πυρηνικής δύναμης κρούσης της Βόρειας Κορέας και η δοκιμαστική εκτόξευση ήταν μια “ισχυρή πρακτική προειδοποίηση” προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους αντιπάλους, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας μιλώντας για την εκτόξευση.

Η δοκιμή καταδικάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά ο Ρουντένκο δήλωσε ότι ήταν μια αντίδραση στις ενέργειες της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της που “στην πραγματικότητα προκαλούν τη Βόρεια Κορέα να ενισχύσει την αμυντική της δύναμη”.

Η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα από το 2006, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι διχασμένο τα τελευταία χρόνια ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής της. Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες ασκούν αμφότερες δικαιώματα βέτο στο Συμβούλιο, έχουν δηλώσει ότι περισσότερες κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν και ζητούν τη χαλάρωση των μέτρων.

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Καλέντ Κιάρι δήλωσε την Πέμπτη ότι η τελευταία πτήση βορειοκορεατικού πυραύλου διήρκεσε περίπου 74 λεπτά και διένυσε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Ο Κιάρι είπε ότι συνετρίβη στη θάλασσα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ρωσίας αλλά κοντά στα ιαπωνικά ύδατα.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube