Την ανησυχία του οι ταραχές στη Γαλλία να οδηγήσουν σε «ακόμη μεγαλύτερη καταπίεση των μουσουλμάνων μεταναστών» εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απέδωσε την κοινωνική έκρηξη και τα βίαια επεισόδια στο «αποικιοκρατικό παρελθόν» και στον «θεσμικό ρατσισμό», που χαρακτηρίζει, όπως είπε, τη χώρα, και κάλεσε τους Γάλλους αξιωματούχους να διδαχθούν από τη νέα αυτή κρίση.

«Η Γαλλία είναι γνωστή για το αποικιοκρατικό της παρελθόν και ο ρατσισμός εκεί είναι πλέον θεσμικός, αυτή είναι η αιτία των γεγονότων στη Γαλλία…Βεβαίως δεν ανεχόμαστε τη λεηλασία καταστημάτων και τις ταραχές, δεν συμβάλουν στο αίτημα για Δικαιοσύνη, όμως οι αρχές πρέπει επίσης να αντλήσουν διδάγματα από αυτή την κοινωνική έκρηξη» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Δυστυχώς, η πλειονότητα των μεταναστών που καταδικάζονται να ζουν στα γκέτο και καταπιέζονται συστηματικά είναι μουσουλμάνοι», πρόσθεσε.

Μιλώντας για «αποικιακή νοοτροπία», αλαζονική, απάνθρωπη συμπεριφορά, βασισμένη στην ιδέα περί «ανωτερότητας του λευκού ανθρώπου», σχολίασε την ευρεία κάλυψη που είχε η καταστροφή του βαθυσκάφους «με πέντε πλούσιους που είχαν πάει να δουν τον Τιτανικό», με εκείνη των εκατοντάδων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Πύλου.

Πηγή: AFP