Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία , Σουηδία 15 Ιουλίου 2023

Ουκρανία: Σουηδικά άρματα μάχης στο πεδίο της μάχης – Τι αλλάζει στην αντεπίθεση

Ουκρανία: Σουηδικά άρματα μάχης στο πεδίο της μάχης – Τι αλλάζει στην αντεπίθεση

ΑΠΕ ΜΠΕ

Έξι από τα σουηδικά άρματα μάχης Stridsvagn 122 καθ’ οδόν προς Ουκρανία

Του David Axe

Τα πρώην σουηδικά άρματα μάχης του ουκρανικού στρατού εμφανίστηκαν τελικά, πιθανώς κάπου στην Ουκρανία. Τουλάχιστον έξι από τα Stridsvagn 122 και βάρους 62 τόνων, που αποτελούν σουηδικές παραλλαγές των γερμανικής κατασκευής Leopard 2A5 είναι ορατά σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Οι παρατηρητές ανέμεναν τα άρματα προσωπικού τεσσάρων ατόμων με τη θωράκιση από βολφράμιο και κεραμικό, τα πυροβόλα διαμετρήματος 120 χιλιοστών και τα υψηλής τεχνολογίας χειριστήρια πυρός. Όταν τελικά εμφανίστηκαν, φορούσαν δίχτυ καμουφλάζ Barracuda που καλύπτει τις υπέρυθρες ακτίνες και τα σήματα ραντάρ τους.

Η προσκείμενη στο ΝΑΤΟ Σουηδία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ένα μεγάλο πακέτο παροχής όπλων για την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει 10 άρματα μάχης Strv 122, 50 οχήματα μάχης πεζικού CV90 με ισχυρά αυτοκινούμενα πυροβόλα των 40 χιλιοστών και οκτώ οβιδοβόλα Archer των 155 χιλιοστών. Η αποστολή των οχημάτων αύξησε σε 1,5 δισ. δολάρια τη συνολική αξία της σουηδικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Τα πρώην σουηδικά οχήματα προφανώς εξοπλίζουν έναν λόχο αρμάτων, ένα μηχανοκίνητο τάγμα και μια πυροβολαρχία στο πλαίσιο της νέας 21ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού. Εκτός αν πρόκειται για μια πολύ μικρή ταξιαρχία, η 21η πιθανώς διαθέτει επίσης δεκάδες οχήματα που δεν προήλθαν από τη Σουηδία.

Η 21η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία εκπαιδεύτηκε στη Σουηδία αυτή την άνοιξη και επανατοποθετήθηκε πίσω στην Ουκρανία ακριβώς πριν, ή καθώς, η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας του 2023 που ξεκίνησε τελικά στη νότια και ανατολική Ουκρανία στις 4 Ιουνίου.

Επτά εβδομάδες μετά την έναρξη της αντεπίθεσης, οι ουκρανικές ταξιαρχίες έχουν προχωρήσει μερικά χιλιόμετρα κατά μήκος καθενός από τους κύριους άξονες: νότια της Χερσώνας, προς το Ρομπότινε στη Ζαπορίζια, κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Μόκρι Γιάλι στο Ντόνετσκ και νότια των ερειπίων του Μπαχμούτ στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Το περίεργο είναι ότι η 21η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με τα πρώην σουηδικά οχήματά της -μερικά από τα καλύτερα οχήματα που διαθέτει η Ουκρανία- προφανώς δεν έχει αναπτυχθεί σε κανέναν από αυτούς τους άξονες. Αντιθέτως, κινείται προς την κύρια γραμμή επαφής δυτικά της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κρεμίνας στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Έχουμε δει μερικά βίντεο που απεικονίζουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το πυροβολικό της 21ης Ταξιαρχίας σε δράση και άλλα βίντεο που απεικονίζουν τα CV90 εν κινήσει -και να δέχονται πυρά πυροβολικού- στα χωράφια και τα δάση έξω από την Κρεμίνα. Τα Strv 122 πρέπει να βρίσκονται κάπου κοντά, κάνοντας ελιγμούς για να πάρουν θέση μαζί με τα CV90.

Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο, κανείς έξω από το Κίεβο και το αρχηγείο της 21ης Ταξιαρχίας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Είναι πιθανό το ουκρανικό γενικό επιτελείο να στοχεύει στο να στερεώσει η 21η ταξιαρχία στη θέση τους ρωσικά συντάγματα και ταξιαρχίες γύρω από την Κρεμίνα, ώστε οι μονάδες αυτές να μην μπορούν να κινηθούν νότια για να ενισχύσουν την άμυνα στους τομείς όπου επιτίθενται οι Ουκρανοί.

Είναι εξίσου πιθανό οι Ουκρανοί διοικητές να αναμένουν ότι οι Ρώσοι θα μετακινήσουν ούτως ή άλλως δυνάμεις από την Κρεμίνα, προσκαλώντας ουσιαστικά το 21ο Μηχανοκίνητο να εξαπολύσει τις δικές του τοπικές επιθέσεις και ενδεχομένως να προσθέσει έναν ακόμη άξονα στην ουκρανική αντεπίθεση. Έναν βορειοανατολικό άξονα.

Περιμένουμε τα Strv 122 να κάνουν ό,τι κάνουν συνήθως τα άρματα μάχης, 17 μήνες μετά τον ευρύτερο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι μάχες αρμάτων εναντίον αρμάτων είναι σπάνιες αυτές τις μέρες. Αντίθετα, τα άρματα τείνουν να κινούνται δίπλα σε οχήματα μάχης πεζικού, πυροβολώντας με τα κανόνια τους για να αμβλύνουν τις εχθρικές οχυρώσεις ώστε τα οχήματα πεζικού να μπορούν να προχωρήσουν.

Σε αυτόν τον ρόλο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των αρμάτων είναι οι θαμμένες αντιαρματικές νάρκες TM-62. Οι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής 71 άρματα μάχης Leopard 2 και Strv 122. Τρία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα πέντε έχουν υποστεί ζημιές. Οι νάρκες ευθύνονται για τις περισσότερες απώλειες.

Μην σοκαριστείτε όταν και τα Strv 122 αρχίσουν να δέχονται χτυπήματα. Με την ίδια λογική, μην σοκαριστείτε όταν η 21η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία ξεμείνει τελικά από πρώην σουηδικά άρματα και αναγκαστεί να τα αντικαταστήσει με διαφορετικά μοντέλα αρμάτων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Σουηδία παρήγαγε μόλις 120 Strv 122 μέχρι το 2002 και έδωσε 10. Ο σουηδικός στρατός διαθέτει 11 λόχους αρμάτων, ο καθένας με 10 άρματα, οπότε η Στοκχόλμη δεν μπορεί να δώσει άλλα Strv 122 χωρίς να διαλύσει τις υπάρχουσες.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube