Weather Icon

Ολλανδία: Ήρε “μερικώς” τον περιορισμό όπλων στην Τουρκία

Ολλανδία: Ήρε “μερικώς” τον περιορισμό όπλων στην Τουρκία

Το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιμάτων δημοσίευσαν κοινό κείμενο σχετικά με την απόφαση για άρση του περιορισμού στις εξαγωγές εξοπλισμού αμυντικής βιομηχανίας.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι άρει τον περιορισμό στην εξαγωγή ορισμένου εξοπλισμού αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία, δημοσιεύει τούρκικο δημοσίευμα.

Το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιμάτων δημοσίευσαν κοινό κείμενο σχετικά με την απόφαση για άρση του περιορισμού στις εξαγωγές εξοπλισμού αμυντικής βιομηχανίας.

Το κοινό κείμενο των τριών υπουργείων ανακοίνωσε τα μέτρα που έλαβε η ολλανδική κυβέρνηση σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών όπλων για την προώθηση της μεγαλύτερης σύγκλισης στην αμυντική συνεργασία στην Ευρώπη.

Στο κείμενο αναφέρθηκε ότι η ολλανδική κυβέρνηση ήθελε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή της Ολλανδίας σε αυτά τα έργα, και επεσήμανε ότι αυτό απαιτεί θεμιτό ανταγωνισμό στην Ευρώπη.

Στο κείμενο, υπογραμμίστηκε ότι η οικονομική ζωτικότητα και η καινοτόμος δύναμη του ολλανδικού τομέα της αμυντικής βιομηχανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και ότι περισσότερο από το μισό (54 τοις εκατό) του κύκλου εργασιών αυτού του τομέα προέρχεται από εξαγωγές.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε ότι θα λήξει άμεσα η περιοριστική απόφαση για την εξαγωγή εξοπλισμού αμυντικής βιομηχανίας, η οποία ισχύει σήμερα για την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία.

The Hellenic Information Team

 

Σχόλιο Infognomonpolitics.gr: Η Ολλανδία πάγωσε τον Νοέμβριο του 2019 όλες τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης», η οποία είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στην ουσία όμως ήταν ένα χτύπημα κατά των Κούρδων. Σε έκθεση που παρουσιάστηκε το 2017, είχε γίνει γνωστό, ότι ηΟλλανδία ήλεγχε περίπου το 8% των συνολικών εξαγωγών όπλων της Ευρώπης προς την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης έρευνας και εκστρατείας Stop Wapenhandel με έδρα το Άμστερνταμ,

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Sigrid Kaag στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι όλες οι αιτήσεις στρατιωτικών αδειών από την Τουρκία θα απορριφθούν «εκτός εάν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι τα αγαθά δεν χρησιμοποιούνται στη βορειοανατολική Συρία».

Μάλιστα εκείνη την εποχή, η Ολλανδία κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ακολουθήσουν στενά τα κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων» στην Τουρκία. Την κίνηση της Ολλανδίας ακολούθησαν η Νορβηγία και η Φινλανδία.

Και πάλι όμως η Τουρκία προβλέποντας τέτοιου είδους κινήσεις, ενδυνάμωσε τις προσπάθειες τόνωσης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2019, ότι τα τελευταία 16 χρόνια, η τουρκική αμυντική βιομηχανία πέρασε  βαθύ μετασχηματισμό για να κατασκευάσει εγχώρια μια σειρά στρατιωτικών πλατφορμών, φτάνοντας έως και το 65% σε εγχώρια αμυντικά προϊόντα σε αντίθεση με μόλις 20% στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Ερντογάν σημείωσε τότε, ότι η εξάρτηση της Τουρκίας από εισαγόμενο στρατιωτικό υλικό έχει μειωθεί από 80% σε 35% τα τελευταία 16 χρόνια.

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube