Weather Icon

Οι Ιρανοί αποπειράθηκαν να καταλάβουν το ελληνόκτητο Richmond Voyager

Οι Ιρανοί αποπειράθηκαν να καταλάβουν το ελληνόκτητο Richmond Voyager

Απόπειρα κατάληψης ελληνόκτητου τάνκερ: Έχουμε δικαστική απόφαση για κατάσχεση, λέει το Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δικαστική απόφαση για κατάσχεση του ελληνόκτητου πλοίου Richmond Voyager, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Irinn. 

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το δεξαμενόπλοιο συγκρούστηκε με ιρανικό σκάφος στον Κόλπο του Ομάν ενώ το αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι παρενέβη για να αποτρέψει προσπάθεια του Ιράν να καταλάβει δύο εμπορικά τάνκερ, μεταξύ των οποίων και το Richmond Voyager. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης της επαρχίας Hormozgan του Ιράν, «το πετρελαιοφόρο με σημαία Μπαχάμες με το όνομα Richmond Voyager συγκρούστηκε με ένα ιρανικό σκάφος που μετέφερε επτά μέλη του πληρώματος, τραυματίζοντας σοβαρά πέντε άτομα.» Ισχυρίζονται επίσης ότι το δεξαμενόπλοιο δεν στάματησε μετά τη σύγκρουση και ο ιδιοκτήτης του ιρανικού ζήτησε από τις ιρανικές αρχές την παρέμβαση τους. 

Το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πυρά ενώ έπλεε στα επικίνδυνα ύδατα στον Κόλπο του Ομάν, την Τετάρτη, αλλά το πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλή, δήλωσε χθες βρετανικός οργανισμός ναυτικής ασφάλειας, το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο από το 2019.

«Πλοιάριο του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσε πυρά κατά τη δεύτερη απόπειρα σύλληψης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού ΠΝ, ο Τίμοθι Χόκινς.

Μάλιστα στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, στο οποίο επισυνάπτεται βίντεο με την απόπειρα των Ιρανών, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναφέρει ότι  «στις 5 Ιουλίου, οι αμερικανικές δυνάμεις απέτρεψαν δύο απόπειρες κατάσχεσης εμπορικών δεξαμενόπλοιων από το ιρανικό ναυτικό, αφού οι Ιρανοί είχαν ανοίξει πυρ σε ένα από τα περιστατικά κοντά στις ακτές του Ομάν. Και τα δύο αυτά περιστατικά συνέβησαν σε διεθνή ύδατα». 

Για την εξέλιξη του συμβάντος το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε τα εξής:

«Στη 1 π.μ. τοπική ώρα, ένα ιρανικό πολεμικό σκάφος προσέγγισε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία Νήσων Μάρσαλ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

Το ιρανικό σκάφος αποχώρησε από τη σκηνή όταν έφτασε στη θέση του το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έλαβε κλήση κινδύνου από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager με σημαία Μπαχάμες, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση άνω των 20 μιλίων από τις ακτές του Μουσκάτ του Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση την Αραβική Θάλασσα.

Ένα άλλο ιρανικό πολεμικό πλοίο είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου το Richmond Voyager, ενώ καλούσε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο να σταματήσει.

Το McFaul πήρε πορεία προς το Richmond Voyager με μέγιστη ταχύτητα, καθώς το εμπορικό δεξαμενόπλοιο συνέχιζε τη διέλευσή του. Πριν από την άφιξη του McFaul στον τόπο του συμβάντος, το ιρανικό προσωπικό πυροβόλησε με πολλαπλές, μακρές ριπές τόσο από φορητά όπλα όσο και από όπλα του πληρώματος.

Το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Το ιρανικό πολεμικό πλοίο αποχώρησε όταν έφτασε το McFaul».

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για ολόκληρη την ομάδα, ιδίως για την εξαιρετική προσπάθεια του πληρώματος McFaul, που ανταποκρίθηκε αμέσως και απέτρεψε άλλη μια κατάσχεση» δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, του 5ου Στόλου των ΗΠΑ και των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων, αντιναύαρχος Μπράντ Κούπερ.  «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα σε αυτά τα κρίσιμα ύδατα», συμπλήρωσε

 

Τι ανέφερε η UKMTO

Νωρίτερα, η βρετανική υπηρεσία Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων (UKMTO) ανέφερε ότι πυρά εκτοξεύθηκαν εναντίον ενός δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο, το οποίο προσεγγίστηκε από δυνάμεις ασφαλείας μιας χώρας που η βρετανική αρχή δεν κατονόμασε.

Το σκάφος και το πλήρωμά του είναι ασφαλές μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στα χωρικά ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν, στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας του Ομάν, Μουσκάτ, σύμφωνα με την UKMTO.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι ένα πλοίο ήταν πετρελαιοφόρο με σημαία Μπαχάμες, το οποίο είναι Έλληνα πλοιοκτήτη και υπό διαχείριση από αμερικανική εταιρεία

Τα δεδομένα επιβίβασης πλοίων Refintiv δείχνουν το Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού που διαχειρίζεται η Chevron, που ταιριάζει με τη θέση και την περιγραφή που παρέχονται από το UKMTO και την Ambrey. Είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί στο Ρας Τανούρα στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Η Ambrey δήλωσε ότι το πλοίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη και τώρα συνεχίζει το ταξίδι του εντός των χωρικών υδάτων του Ομάν. Αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία μετά το περιστατικό, είπε η Ambrey επικαλούμενη τη δική της έρευνα.

Η Chevron δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Από το 2019, έχει σημειωθεί σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από λίγο περισσότερο από έναν μήνα, δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών περνά από τα Στενά του Ορμούζ, ένα σημείο ασφυξίας μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube