Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Σύμβουλος του Πούτιν: Η Ρωσία “θα αναγκαστεί” να χρησιμοποιήσει πυρηνικά αν η αντίσταση του Κιέβου είναι επιτυχής

Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Σύμβουλος του Πούτιν: Η Ρωσία “θα αναγκαστεί” να χρησιμοποιήσει πυρηνικά αν η αντίσταση του Κιέβου είναι επιτυχής

Σφοδρές μάχες σε όλα τα μέτωπα

Ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα “θα αναγκαστεί” να αναπτύξει πυρινικό όπλο εάν η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι επιτυχής.

“Φανταστείτε ότι αν η επίθεση, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, ήταν επιτυχής και αποκόψουν ένα μέρος της γης μας, τότε θα ήμασταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με τους κανόνες του διατάγματος του προέδρου της Ρωσίας”, δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι “απλά δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή”.

“Έτσι, οι εχθροί μας θα πρέπει να προσεύχονται για την (επιτυχία) των στρατιωτών μας. Αυτοί διασφαλίζουν ότι δεν θα ανάψει μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή”, είπε.

Σφοδρές μάχες στο βορειοανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας

Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες στο βορειοανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ενώ αναφέρθηκαν πολεμικά πυρά τόσο σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου κράτησαν τις θέσεις τους και ανέφεραν κάποια αποτελέσματα.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως σταμάτησε τις ουκρανικές δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ανακοίνωσε επίσης πως καταρρίφθηκαν τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι που προσπάθησαν να πλήξουν τη Μόσχα και προκάλεσαν ζημιά σε πολυώροφο κτίριο όπου έχουν την έδρα τους κρατικές υπηρεσίες.

Ο Βολοντομίρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την Κυριακή “μια καλή μέρα, μια δυνατή μέρα” 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως χθες Κυριακή ο ουκρανικός στρατός είχε “καλή”, “δυνατή” μέρα στα μέτωπα, κυρίως γύρω από την Μπαχμούτ, όπου το Κίεβο λέει πως σημειώνει πρόοδο, ανακτά εδάφη που έχασε όταν ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη τον Μάιο.

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με τα UAVs, πάντως ο κ. Ζελένσκι είπε πως ο πόλεμος “σταδιακά επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας”, στα “συμβολικά της κέντρα”.

Ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε εμπορικό κτίριο στην πόλη Χαρκίβ (βορειοανατολικά). Εκδηλώθηκε πυρκαγιά, πάντως δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ακόμη πως ο απολογισμός των θυμάτων ρωσικού πλήγματος σε σχολείο στην πόλη Σούμι (βόρεια) το Σάββατο αυξήθηκε σε δυο νεκρούς.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε πως ρωσικές δυνάμεις “προσπαθούν να μας διώξουν” από θέσεις σε υψώματα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που αρχικά είχαν καταληφθεί αλλά ανακτήθηκαν.

Σύμφωνα με την κυρία Μαλιάρ, η οποία εκφράστηκε μπροστά στην κάμερα της ουκρανικής κρατικής τηλεόρασης, στόχος των Ρώσων είναι “να αποσπάσουν τις δυνάμεις μας από την περιοχή της Μπαχμούτ, όπου κάνουμε επιτυχή επίθεση”.

“Εξαπέλυσαν ατελείωτες επιθέσεις αυτή την εβδομάδα. Όμως οι δικές μας δυνάμεις αντιστέκονται και μερικές φορές τους απωθούν καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες”, συνέχισε.

Πάντα κατά την υφυπουργό Άμυνας Μαλιάρ, τα ρωσικά στρατεύματα υπέστησαν “όχι λιγότερες απώλειες απ’ ό,τι όταν μαίνονταν οι μάχες στην Μπαχμούτ”, που έπεσε στα χέρια τους έπειτα από 10 μήνες άγριων εχθροπραξιών.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα αντεπίθεση, επικεντρωμένη στον νότο, προκειμένου να αποκοπούν οι δυνάμεις στα ανατολικά από την προσαρτημένη το 2014 από τη Μόσχα χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και στην ανακατάληψη εδαφών γύρω από την Μπαχμούτ.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν επίσης γύρω από τις βορειοανατολικές πόλεις Κούπιανσκ και Λίμαν, υπό ουκρανικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την κυρία Μαλιάρ, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί “επίμονα” παράλληλα “να ανακαταλάβει” τομείς στο νότιο μέτωπο που πήραν οι Ουκρανοί.

Ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με την ίδια, έχει ανακαταλάβει 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, όμως η προέλασή του περιορίζεται από τα ρωσικά ναρκοπέδια και τις ρωσικές οχυρές θέσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, στην καθημερινή ενημέρωσή του για τις επιχειρήσεις, ανέφερε πως δυνάμεις του εντόπισαν και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να καταστρέψουν ουκρανική δύναμη με τεθωρακισμένα κοντά στη Σβάτοβε, πόλη-κλειδί στα χέρια των Ρώσων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απώθησαν τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στην πόλη Λίμαν, νοτιότερα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες που δίνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές για τις εξελίξεις στα μέτωπα.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube