Διεύρυνση που αλλάζει δραματικά τη στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης υπέρ του ΝΑΤΟ. Η “ναυτική θηλιά” σφίγγει γύρω από τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα.

Η απόφαση υπέρ της Σουηδίας λήφθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τη Δευτέρα.

“Η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπίσουν τις εύλογες ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια”, ανακοίνωσε η Συμμαχία.

Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν αίτημα για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας ήταν απλή διαδικασία.

Αλλά το αίτημα της Στοκχόλμης υπέστη τη βάσανο των καθυστερήσεων, αφού η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τη σουηδική ότι υποθάλπει Κούρδους μαχητές.

Ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ απαιτεί από όλα τα μέλη -σήμερα 31- να επικυρώσουν το αίτημα μιας χώρας. Για να ωθήσει την Τουρκία στο στρατόπεδο του “ναι”, η σουηδική κυβέρνηση τροποποίησε τους νόμους της περί τρομοκρατίας και δεσμεύθηκε να στηρίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για να γίνει δεκτή στους κόλπους της ΕΕ – παράλληλα οι ΗΠΑ “τρέχουν” την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία, ένα μακροχρόνιο αίτημα της Άγκυρας που είχε παγώσει.

Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία πρόσθεσε στη συμμαχία 24.000 ενεργούς στρατιώτες, 100 πολεμικά αεροσκάφη και δεκάδες πολεμικά πλοία. Τώρα η Σουηδία θα προσθέσει τους δικούς της 15.000 ενεργούς στρατιώτες καθώς και αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Το πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια συμμαχία που περιλαμβάνει ήδη 3,5 εκατομμύρια στρατιώτες. Οι γεωγραφικές αλλαγές είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντικές.

Με τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το έδαφος υπό την προστασία της Συμμαχίας εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία μήκους 830 μιλίων – και επίσης σχεδόν κυκλώνει τη Βαλτική Θάλασσα.

Η κύκλωση της Βαλτικής είναι το κλειδί. Τα πιο ευάλωτα μέλη του ΝΑΤΟ -η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία- βρίσκονται στη Βαλτική μεταξύ Ρωσίας και Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα στην περιοχή.

“Το ΝΑΤΟ θα χρειαζόταν έγκριση για βάση στη Φινλανδία και στη Σουηδία για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής”, εξήγησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας παρέχει στο ΝΑΤΟ μεγάλο αριθμό αεροπορικών βάσεων, λιμανιών και διαύλων επικοινωνίας και εφοδιασμού βόρεια της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, που διευκολύνουν την άμεση ενίσχυση των τριών χωρών σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον τους.

Πηγή: Forbes