Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 6 Ιουλίου 2023

Middle East Online: Επικοινωνία Φιντάν-Μπλίνκεν για τα ουκρανικά σιτηρά! Η Ουάσιγκτον υπολογίζει στην Άγκυρα για να πείσει τη Μόσχα σε παράταση της συμφωνίας εξαγωγής

Middle East Online: Επικοινωνία Φιντάν-Μπλίνκεν για τα ουκρανικά σιτηρά! Η Ουάσιγκτον υπολογίζει στην Άγκυρα για να πείσει τη Μόσχα σε παράταση της συμφωνίας εξαγωγής

Πηγή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και συζήτησαν τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν στην Τουρκία να παίξει ρόλο μεσολαβητή για να πείσει τη Ρωσία στην ανάγκη επέκτασης της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών.

Οι δυτικοί ηγέτες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτουν τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με τη ματαιότητα της επέκτασης της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών, στην οποία η Τουρκία έπαιξε ρόλο στην έγκρισή της, αφού ο κόσμος έζησε τον εφιάλτη της έλλειψης σιτηρών, ειδικά στην αφρικανική ήπειρο, καθώς οι φτωχές χώρες εισάγουν μεγάλες ποσότητες αυτών των αγαθών.

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για την επέκταση της συμφωνίας για εξαγωγή σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να παρατείνουν τη συμφωνία πριν λήξει στις 17 Ιουλίου.

«Δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμη την απόφαση, θα την ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με τη συμφωνία.

Η συμφωνία επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, παρόλο που η σύγκρουση βρίσκεται πλέον στον 17ο μήνα της.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει πειστική βάση για παράταση της συμφωνίας πέρα ​​από τις 17 Ιουλίου λόγω των εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Όμως ο Πεσκόφ είπε ότι η Δύση έχει ακόμη χρόνο να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη την Τετάρτη ότι τα δύο μέρη της συμφωνίας είναι εξίσου σημαντικά.

«Θέλουμε τα δύο μέρη να συνεχίσουν να μειώνουν τις τιμές, ώστε να έχουμε σταθερές αγορές τροφίμων και λιπασμάτων στον κόσμο», πρόσθεσε. «Τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν δεσμευμένα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη συνέχιση των συμφωνιών».

Η Μόσχα έχει προηγουμένως απειλήσει πολλές φορές ότι θα αποσυρθεί από αυτή τη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022, η οποία παρέχει ασφαλή διέλευση για ουκρανικά σιτηρά που εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες διατάξεις για την εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων δεν τηρήθηκαν παρά τις διαδοχικές δεσμεύσεις των Ηνωμένων Εθνών .

Η Ρωσία κατηγορεί επίσης την Ουκρανία ότι ανατίναξε έναν μεγάλο αγωγό στις αρχές Ιουνίου που συνδέει τη ρωσική πόλη Tolyatti με το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή αμμωνίας και λιπασμάτων.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι σταμάτησε τη νηολόγηση ουκρανικών πλοίων από τις 26 Ιουνίου, γεγονός που εμποδίζει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η πηγή ανέφερε ότι ο Φιντάν συζήτησε επίσης την επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τον Μπλίνκεν, ειδικά όσον αφορά το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και η Άγκυρα επέμενε στην άρνησή της μέχρι τη δέσμευση των σουηδικών αρχών στους όρους της τουρκικής κυβέρνησης για παράδοση ηγετών από το ΡΚΚ και την αποτροπή κουρδικών διαδηλώσεων κατά της τουρκικής πολιτικής.

Middle East Online

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube