Συμπλήρωσε ότι «τρεις προϋποθέσεις είναι σημαντικές: όλοι οι ευρωβουλευτές με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας , υπέρ του κράτους δικαίου και υπέρ της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».

Σε σχέση με την πιθανότητα ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι η συμπεριφορά της Μόσχας αποτελεί πραγματική απειλή.

«Βλέπουμε μεγάλη εμπλοκή της Ρωσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία τα χρησιμοποιούν για παραπληροφόρηση. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παραπληροφόρηση, για παράδειγμα τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), με τον οποίο μπορούμε να ζητήσουμε από τις πλατφόρμες και να επιβεβαιώσουμε ότι διαγράφουν ψευδείς πληροφορίες. Απομυθοποιούμε τα ψέματα των Ρώσων σε αυτές τις εκλογές και στα θέματα αυτών των ευρωεκλογών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα», όπως είπε.

«Παραπληροφόρηση στα social με εμπλοκή της Ρωσίας»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, σημείωσε ότι «εκστρατείες παραπληροφόρησης υπάρχουν παντού. Kυρίως στα διαδικτυακά φόρα και την επικοινωνία, χωρίς αμφιβολία. Επηρεάζουν τη σημερινή δημοκρατία. Ο πραγματικός κόσμος έχει πολλή αλληλεπίδραση με τον ψηφιακό κόσμο».

Έκανε αναφορά στους νέους, μιλώντας για «γενιά που βασίζεται στην κυριολεξία κατά 90% σε αυτό που έχουν διαδικτυακά από αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση ή διαβάζοντας τις εφημερίδες. Έτσι βασικά δημιουργούνται τα φίλτρα τους. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε όλοι και το βλέπουμε όλοι».

Ο Κροάτης πρωθυπουργός επισήμανε πως «σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτικό προσανατολισμό του ΕΛΚ, της πιο ισχυρής και με την μεγαλύτερη επιρροή πολιτικής ομάδας στην Ευρώπη, τώρα βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο. Σε αυτή την περίοδο θέλουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην Ευρώπη, που σημαίνει όσους περισσότερους ευρωβουλευτές μπορούμε, και γι’αυτό είναι η στιγμή να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας, να μιλήσουμε για την ευημερία, τη δημοκρατία, την ασφάλεια , την Ευρώπη ως το σπίτι μας».

Στη συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντρέι Πλένκοβιτς συναντήθηκαν με νέους, με την πρόεδρο της Κομισιόν να τους καλεί να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα περπάτησαν στο Σπλιτ και συνομίλησαν με πολίτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ