Weather Icon

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Οι Αμερικανοί έχασαν τη «μπάλα» με την Τουρκία: Αυτοεγκλωβίστηκαν με την πώληση των F-16, βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο, και χάνει το τρένο η Σουηδία, εκτός…

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Οι Αμερικανοί έχασαν τη «μπάλα» με την Τουρκία: Αυτοεγκλωβίστηκαν με την πώληση των F-16, βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο, και χάνει το τρένο η Σουηδία, εκτός…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, αντί να σηκωθεί να πάει στην Άγκυρα και να απαιτήσει από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να άρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τηλεφωνεί στην… Αθήνα!

Ουδείς γνωρίζει τους λόγους και μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν για τη χθεσινή πράξη του να ζητήσει να μιλήσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι η Αθήνα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το θέμα και ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Όπως και έπραξε…

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν αυτοεγκλωβίστηκαν με ευθύνη τους, διότι δεν καθοδήγησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο πριν συνομιλήσει με τον Ερντογάν, 24 ώρες μετά την εκλογική του νίκη.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μπάιντεν κατά δήλωση του, είπε στον Τούρκο πρόεδρο να δώσει τη συγκατάθεση του για την ένταξη και της Σουηδίας -είχε προηγηθεί το «ναι» στη Φινλανδία- και η Αμερική θα τον επιβραβεύσει με την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Εκεί έγινε το λάθος και δεν μπορούν να το μαζέψουν.

  • Ο κ. Μπάιντεν και οι συνεργάτες του προφανώς δεν γνωρίζουν ότι αν υποσχεθεί κάποιος οτιδήποτε στον Ερντογάν, πρέπει να υλοποιήσει την υπόσχεση του. Και προφανώς, ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί αυτό ακριβώς που του πρόσφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Διότι ήταν δώρο σαν μάννα εξ ουρανού, που τον έβγαλε και από τη δύσκολη θέση…

Φυσικά, το πρόβλημα για τα F-16, αφορά στην ορθή άρνηση των Αμερικανών νομοθετών να εγκρίνουν την πώληση, καθώς πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν είναι μία σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ που σέβεται τους όρους και τους κανόνες της Δυτικής Συμμαχίας.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλοι συνάδελφοι του θέτουν επίσης τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, εκτός της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και βέβαια της ανάμειξης της Τουρκίας σε πολέμους στη Συρία, τη Λιβύη, την Αρμενία και σε άλλες περιοχές.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες έθεσαν όρους, οι οποίοι πρέπει να γίνουν αποδεκτοί πριν άρουν το βέτο τους για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών. Και απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε δεν υποχωρούν.

Ο κ. Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν τηλεφώνησαν στον κ. Μενέντεζ και τον παρακάλεσαν να επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και άλλων νομοθετών, που επίσης δέχθηκαν τηλεφωνήματα, παραμένει αρνητική.

Ζητούν να γίνουν δεκτοί οι όροι τους από τον πρόεδρο της Τουρκίας και αυτό να γίνει οπωσδήποτε πριν από οποιανδήποτε απόφαση για τα F-16.

  • Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Ερντογάν απορρίπτει τους όρους των βουλευτών και των γερουσιαστών, και απαιτεί από το Λευκό Οίκο να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του κ. Μπάιντεν. Δηλαδή, να άρει η Τουρκία το βέτο της εναντίον της σουηδικής ένταξης και ως αντάλλαγμα να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης των F-16.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται να ανακοινωθεί η ένταξη της Σουηδίας, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Εκτός αν ο Ερντογάν διαπραγματευθεί -μέσω του Λευκού Οίκου- με τους νομοθέτες.

Σε ότι αφορά τον κ. Μενέντεζ, δηλώνει σε όσους θέλουν να τον ακούσουν, ότι υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και μόνο, και έχει να δώσει… λογαριασμό μόνο στους ψηφοφόρους του και τους λοιπούς υποστηρικτές του.

  • Βρίσκεται στη Γερουσία επειδή έχει εκλεγεί από τους πολίτες της Νέας Ιερσέης, ανάμεσα τους και πολλοί Ελληνοαμερικανοί. Σημειώνουμε επίσης ότι οι βασικοί υποστηρικτές της εκστρατείας του είναι οι κυπριακής καταγωγής Αμερικανοί, οι οποίοι συνεργάζονται και με λίγους ομογενείς που ήρθαν στην Αμερική από την Ελλάδα.

Άρα η πρώτη του υποχρέωση είναι προς τους Κύπριους υποστηρικτές του, οι οποίοι, όμως, θέτουν στο επίπεδο σημαντικότητας και τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Διπλωματικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον υποψιάζονται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τόσο πολύ εγκλωβιστεί στη λάθος υπόσχεση του κ. Μπάιντεν στον Ερντογάν, που έχουν χάσει εντελώς τη …«μπάλα». Έχουν ζητήσει να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν ακόμα και από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό της Ολλανδίας! Τόσο πολύ βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος, βέβαια, απαντά στα τηλεφωνήματα και σπάει πλάκα διότι έχει αντιληφθεί πως εκεί που βρισκόταν στη γωνία, οι πάντες τον παρακαλούν γονατίζοντας μπροστά του για να δώσει τη συγκατάθεση του στη Σουηδία.

Συγνώμη που θα στενοχωρήσω τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά αν βρίσκονταν στην εξουσία οι πραγματικοί, οι “ορίτζιναλ” εννοώ, Ρεπουμπλικάνοι θα τον είχαν απειλήσει και αν δεν άκουγε θα του καθήλωναν σε ένα βράδυ την οικονομία του… Αλλά Πρόεδρος είναι ο κ. Μπάιντεν, που αλλού του δείχνουν και αλλού πάει…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube