Weather Icon

Με χρήση πυρηνικών προειδοποιεί την Ουάσιγκτον η Βόρεια Κορέα

Με χρήση πυρηνικών προειδοποιεί την Ουάσιγκτον η Βόρεια Κορέα

Αγνωστη παραμένει η τύχη του Αμερικανού στρατιώτη Τράβις Κινγκ που πέρασε μόνος του στη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ «δεν απαντάει» στα τηλεφωνήματα της Ουάσιγκτον. (FAMILY PHOTO VIA A.P)

Μετά την αποστολή αμερικανικού υποβρυχίου εξοπλισμένου με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Νότια Κορέα

Ο υπουργός Αµυνας της Βόρειας Κορέας «προειδοποίησε» χθες τις ΗΠΑ ότι η μεταφορά πυρηνικού εξοπλισμού στη Νότια Κορέα μπορεί να «θεωρηθεί επαρκής», ώστε η χώρα του να κάνει χρήση των δικών της πυρηνικών όπλων. Η δήλωση του Κανγκ Σουν Ναμ στο πρακτορείο ειδήσεων KCNA έρχεται ως απάντηση στην αποστολή ενός υποβρυχίου κλάσης «Οχάιο», εξοπλισμένου με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, εκ μέρους των ΗΠΑ στη γειτονική Νότια Κορέα για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.

«Η διαρκώς αυξανόμενη ορατότητα της ανάπτυξης του στρατηγικού πυρηνικού υποβρυχίου και άλλων στρατηγικών μέσων ενδέχεται να εμπίπτει στις συνθήκες χρήσης πυρηνικών όπλων που καθορίζονται στη νομοθεσία της ΛΔΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας)», ανέφερε η ανακοίνωση. «Η φάση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο έχει αναδυθεί ως μια επικίνδυνη πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, άκαρπες έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί οι προσπάθειες των ΗΠΑ να επικοινωνήσουν με τις Αρχές της Βόρειας Κορέας σχετικά με τη σύλληψη και την κράτηση του 23χρονου στρατιώτη Τράβις Κινγκ, ο οποίος πέρασε «ηθελημένα και παράνομα» τα σύνορα της ασιατικής χώρας την Τρίτη και έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Ο Κινγκ, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα ως μέλος των μόνιμα εγκατεστημένων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, είχε συλληφθεί για βιαιοπραγίες και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο μηνών, ενώ είχε και ιστορικό ξυλοδαρμού και φθοράς δημόσιας περιουσίας, για την οποία στο παρελθόν είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο. Μετά την αποφυλάκισή του, την προηγούμενη εβδομάδα, επρόκειτο να μεταφερθεί στο Τέξας, πιθανώς για να του επιβληθεί περαιτέρω πειθαρχική τιμωρία. Αντί, ωστόσο, να μεταβεί στο αεροδρόμιο «Ιντσεον» της Σεούλ, ο Κινγκ ακολούθησε ένα γκρουπ τουριστών μέχρι το μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ κι όταν το γκρουπ πλησίασε τη φυλασσόμενη από στρατιώτες συνοριακή πύλη με τη Βόρεια Κορέα, εκείνος «έτρεξε με όλη του την ταχύτητα γελώντας υστερικά» προς τη γειτονική χώρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Κατόπιν συνελήφθη από τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες και μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα, ενώ οι προσπάθειες που έχει κάνει η αμερικανική κυβέρνηση να μάθει οποιοδήποτε νέο του δεν έχουν μέχρι στιγμής τελεσφορήσει. «Χθες το Πεντάγωνο τηλεφώνησε σε συναδέλφους μας του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Από όσο γνωρίζω, οι κλήσεις δεν έχουν ακόμη απαντηθεί», πρόσθεσε. Αν και ο Μίλερ δεν έδωσε κάποια τέτοια πληροφορία, παρατηρητές σχολιάζουν πως το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιήθηκε το «ροζ τηλέφωνο». Πρόκειται για ένα τηλέφωνο ανοιχτού χρώματος το οποίο είναι εγκατεστημένο στη (διοικούμενη από τους Αμερικανούς) βάση του ΟΗΕ στο Πανμουντζόμ και το οποίο φέρνει άμεσα σε επικοινωνία τους συνοριακούς υπαλλήλους των δύο χωρών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 40 μέτρων.

Τα κίνητρα της πράξης του Κινγκ είναι άγνωστα. Συγγενείς του δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο ABC πως πιθανώς να φοβήθηκε για τις νομικές επιπτώσεις που θα αντιμετώπιζε στην πατρίδα εξαιτίας της φυλάκισής του, καθώς και την πιθανή αποπομπή του από το στράτευμα.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube