Κυπριακό: Πυρετός διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη ενόψει των δύο εκθέσεων Γκουτέρες
Το κέντρο βάρους των προσπαθειών στο Κυπριακό μετακινείται στη Νέα Υόρκη
Ανδρέας Πιμπίσιης
Πυρετός εντατικών διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη ενόψει της κατάθεσης των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Κυπριακό και τη δράση της ΟΥΝΦΙΚΠ στο νησί.
Ο Κόλιν Στιούαρτ ολοκληρώνει τις επαφές του στο νησί και τη Δευτέρα αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη λίγο πριν τα μέσα του μήνα θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Λευκωσία κινητοποιείται ενόψει της κατάθεσης των εκθέσεων προκειμένου να καταγραφεί η πραγματική εικόνα επί των εξελίξεων και να ληφθούν υπόψη οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.
Με το θέμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να έχει κλείσει, το κέντρο βάρους των προσπαθειών στο Κυπριακό μετακινείται στη Νέα Υόρκη και τη συζήτηση επί των έως τώρα εξελίξεων. Ο Κόλιν Στιούαρτ είχε ήδη στη Λευκωσία μια σειρά επαφών με διπλωμάτες τους οποίους και ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν προέκυψε κάτι καινούργιο. Έδειξε να κινείται στη γνωστή γραμμή που ακολουθεί στις τοποθετήσεις επί των εξελίξεων αποφεύγοντας να πάρει θέση και ρίχνοντας το βάρος του στα θέμα δικοινοτικών επαφών.
Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου και θα αφορά το Κυπριακό και την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος αναχωρεί τη Δευτέρα από την Κύπρο.
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως κατά την παρουσία του στην έδρα των ΗΕ ο κ. Στιούαρτ πρόκειται να συναντηθεί με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, είτε στις 10 στις 11 Ιουλίου.
Επίσης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τις μόνιμες αντιπροσωπείες κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είτε στις 10 είτε στις 11 Ιουλίου, πριν δηλαδή από την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει, ωστόσο, συνάντηση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ με τους αντιπροσώπους χωρών που συμβάλλουν με στρατεύματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ αφού δεν πρόκειται να εκδοθεί ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της δύναμης, που γίνεται πλέον κάθε ένα χρόνο.
Χθες ο Κόλιν Στιούαρτ συναντήθηκε με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, ενώ θα συναντηθεί και με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στο νησί, Ιρφάν Σιντίκ, τους οποίους επίσης θα ενημερώσει, ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα προεδρεύει τον Ιούλιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
>> Ο αμανές της αναγνώρισης: Στο μεταξύ στα κατεχόμενα (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου διαμήνυσε πως θα πετύχουν αναγνώριση ότι η αναγνώριση θα επιτευχθεί εάν εργάζονται με υπομονή.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην Κίπρις, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενίσχυσε την Τουρκία στις διεθνείς της σχέσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο θα κάνει και ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση του «αιώνα της Τουρκίας» και στην «εθνική υπόθεση της Κύπρου».
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι χωρίς αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος δεν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου υπενθύμισε ότι η «νέα πολιτική» τους στοχεύει στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και ότι ο Ερντογάν είχε απευθύνει έκκληση σε αυτό το θέμα προς την διεθνή κοινότητα στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Αυτές οι εκκλήσεις είναι ένα κομβικό σημείο στο θέμα της Κύπρου. Ξέρετε ότι εγώ υποστηρίζω εδώ και χρόνια αυτή την πολιτική που στοχεύει στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Για τον λόγο αυτό είμαι ευγνώμων στον κ. πρόεδρο», είπε. Αναφερόμενος στην αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) και στις εξελίξεις που αναμένονται από εδώ και μπρος, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η απόφαση που λήφθηκε στην Σεμερκάνδη να γίνουν δεχτοί με το «συνταγματικό» τους όνομα ως παρατηρητές στον ΟΤΚ, δείχνει ότι η «νέα πολιτική» τους βρίσκεται σε αρμονία με τις παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος.
«Ειδικά οι γρήγορες εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία και η δραστηριότητα στην εξωτερική πολιτική κατέστησαν την Τουρκία μια χώρα ισχυρή που εισακούεται ο λόγος της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα προς τον στόχο της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι το γεγονός ότι κατά την πρώτη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα μετά την επανεκλογή του, ο Ερντογάν τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό «επιβεβαιώνει ότι η νέα μας πολιτική είναι συνεπής και δεν υπάρχει επιστροφή».
Φιλελεύθερος